Er bestaan talloze combinaties in de keuken die het elke keer weer uitstekend doen. Kip met dragon is daar een prima, maar een beetje vergeten voorbeeld van. Dat zet Jeroen Meus graag recht met dit toffe recept voor fijnproevers dat zowel op een feestelijk als een alledaags moment past.
Er bestaan talloze combinaties in de keuken die het elke keer weer uitstekend doen. Kip met dragon is daar een prima, maar een beetje vergeten voorbeeld van. Dat zet Jeroen Meus graag recht met dit toffe recept voor fijnproevers dat zowel op een feestelijk als een alledaags moment past.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- 4 volledige kippenbouten
- kippenkruiden
- 1 snuifje cayennepeper
- 3 sjalotten
- 0,5 plantje dragon
- 2 blaadjes laurier
- 1 eetlepel mosterd
- 1 dl droge Sherry
- 4 dl kippenbouillon
- 1 dl room
- enkele klontjes boter
- 1 krop eikenbladsla
- enkele takjes peterselie
- enkele sprietjes bieslook
- enkele scheutjes olijfolie of walnotenolie
- enkele scheutjes dragonazijn
- diepvrieskroketten
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Wrijf de kippenbouten in een flink wat kippenkruiden en een beetje cayennepeper.
- Bak de kippenbouten rondom goudbruin in een klontje boter.
- Schik de gekleurde kippenbouten in een ovenschaal. Laat 35 tot 45 minuten verder garen in een voorverwarmde oven (170°).
- Pel de sjalotten en snijd overlangs in twee. Snipper daarna in fijne reepjes.
- Fruit de fijne stukjes sjalot in de pan waar je net de kippenbouten in aanbakte (voeg indien nodig een vers klontje boter toe).
- Pluk de blaadjes van de takjes laurier. Voeg die takjes samen met de laurierblaadjes aan de sjalotten toe.
- Blus met een flinke scheut sherry. Laat het meeste vocht verdampen.
- Vul aan met de kippenbouillon, mosterd en room. Laat de saus zo'n 20 minuutjes sudderen en werk af met peper en zout.
- Was ondertussen de eikenbladsla. Voeg wat gesnipperde peterselie en bieslook, enkele snippers sjalot, een scheut olie en azijn, peper en zout toe. Roer om tot een frisse salade.
- Zeef de saus en doe terug in een (propere) pan. De droge pulp kan je wegwerpen.
- Roer enkele zachte klontjes boter door de saus. Klop op tot een gladde, schuimige saus.
- Werk de saus af met de fijngesnipperde blaadjes dragon, peper en zout.
- Serveer de kippenbouten, vers uit de oven, met een flinke lepel saus, wat sla en enkele kroketjes. Smakelijk!
Notities
Een leuke tip van Jeroen om de kippenbouten nog knapperiger te maken: zet halverwege ook de grillfunctie van je oven aan.
Deel dit Recept
Speak Your Mind