Om deze klassieker uit grootmoeders keuken volgens de regels van de kunst te bereiden, moet het kalfsvlees lange tijd garen in een fond/saus zonder dit op voorhand te hebben gebakken/geschroeid in boter. Zalig lekker, helaas ontbreekt het ons vaak aan tijd. Dit recept legt je bondig uit hoe je een vergelijkbaar resultaat kan bekomen op slechts een klein half uurtje. Niet helemaal authentiek, wel helemaal lekker!
Om deze klassieker uit grootmoeders keuken volgens de regels van de kunst te bereiden, moet het kalfsvlees lange tijd garen in een fond/saus zonder dit op voorhand te hebben gebakken/geschroeid in boter. Zalig lekker, helaas ontbreekt het ons vaak aan tijd. Dit recept legt je bondig uit hoe je een vergelijkbaar resultaat kan bekomen op slechts een klein half uurtje. Niet helemaal authentiek, wel helemaal lekker!
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 10minuten |
Cook Time |
20minuten |
Ingredients
- 1 klontje boter
- 600 gram kalfsstoofvlees Ook wel blanquette of fricassee genoemd.
- 1 ui fijngesneden
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 350 milliliter kalfs- of rundsbouillon Ook wel fond genoemd.
- 150 milliter melk
- 2 wortelen In dunne ringen gesneden.
- peper, zout en nootmuskaat
- enkele druppels citroensap optioneel
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Versnijd het vlees, indien nodig, in hapklare blokjes. Bestrooi met wat peper en zout en laat op kamertemperatuur komen.
- Smelt een het klontje boter in een pan en fruit de ui. Schroei, eenmaal de ui glazig geworden is, het vlees kort maar krachtig. Haal het vlees van het vuur en houd warm.
- Smelt in een kookpot de boter om de roux te bereiden. Haal de pot van het vuur eenmaal de boter gesmolten is en roer er de bloem onder. Zet even op het vuur om te laten drogen en voeg vervolgens - stelselmatig - de melk en de bouillon toe. Roer goed en constant.
- Laat de saus even inkoken op een zacht vuur zodat de bloemsmaak kan verminderen. Blijf regelmatig roeren. Kruid met wat peper, zout en nootmuskaat. Ook enkele druppels citroensap kunnen wonderen doen - zo wordt de saus frisser en levendiger.
- Voeg de wortelschijfjes en het voorgebakken vlees toe aan de saus. Roer goed en laat nog een handvol minuten pruttelen op een zacht vuur zodat het vlees à point kan garen en de wortelschijfjes zacht kunnen worden.
- Serveer met een frisse, krokante salade (ijsbergsla is perfect), kroketjes en een glaasje stevige rode wijn. Smakelijk!
Share this Recipe
Speak Your Mind