Blog Posts | - deel 7 Blog Posts | - deel 7

 

Recepten - Blog Posts

De Franse klassieker Coq au Vin

De Franse klassieker Coq au Vin
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heb je binnenkort een etentje gepland met vrienden en weet je nog niet wat je zal klaarmaken? Overweeg dan de Franse klassieker Coq au Vin. Een ware smaakexplosie staat je te wachten. Goed nieuws: het is helemaal niet zo moeilijk. Met onderstaand recept zal je ongetwijfeld een heerlijke Coq au Vin op tafel toveren. 

4 porties 

40 min bereiden 

1u30 kooktijd 

Ingrediënten 

  • 1 kip 
  • 60g spekblokjes
  • 20 kleine zilveruitjes 
  • 2 stengels witte selder 
  • 2 wortelen 
  • 200 ml kippenbouillon 
  • 200 ml Bourgogne rode wijn 
  • 150g verse paddenstoelen 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje 
  • Tijm
  • 4 jeneverbessen 
  • 1 kl peperbolletjes 
  • 2 el boter 
  • 1 el peterselie 
  • Peper en zout

Ready, set, go

Heb je alle ingrediënten in huis en heb je je mooiste keukenschort aan?  Yes, dan kunnen we erin vliegen. 

  1. Bak eerst en vooral de spekblokjes op een zacht vuurtje in de pan. Tip: je hoeft geen vetstof te gebruiken. 
  2. Maak ondertussen de groenten schoon: snij de wortelen en de selder in kleine stukken en pel de zilveruitjes. 
  3. Voeg alle uitjes en de helft van de groenten bij de spekjes. Bak ze nog even verder en blus daarna met de helft van de kippenbouillon en de helft van de Bourgogne rode wijn
  4. De rest van de groenten mag je in een grote braadpan gooien samen met de gesnipperde knoflook, laurier, tijm, jeneverbessen en peperbolletjes. Voeg hier ook de rest van de wijn en de bouillon bij. 
  5. Snij de kip in acht stukken en kruid ze op smaak met peper en zout. Leg de stukken kip in de braadpan met rode wijn. Voeg daarna de spekblokjes en de uitjes met de rest van de wijn toe. Laat dit alles mooi afgedekt een dertigtal minuten sudderen. 
  6. Maak intussen de paddenstoelen schoon (met een borsteltje of keukenpapier). Stoof de paddenstoelen in een klontje boter. 
  7. Doe de paddenstoelen bij de kip en laat nog 10 minuten stoven. 
  8. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak volgens je eigen voorkeur. 
  9. Werk het gerecht af met peterselie. 

Aan tafel

Voilà, het is je gelukt! De Coq au Vin is klaar om te serveren! Natuurlijk is een lekker bijgerechtje ook een meerwaarde. Warm stokbrood, gekookte aardappelen of een frisse salade passen heel goed. Overheerlijk! Vergeet niet om je gasten nog een fris glaasje wijn te schenken. Met een van de witte Bourgogne wijnen scoor je sowieso.

Smakelijk!

Zo maak je de lekkerste koffie in jouw eigen keuken!

Zo maak je de lekkerste koffie in jouw eigen keuken!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een koffie op het werk, een koffie op het terras of een koffie thuis. Ze smaken allemaal zo verschillend. Dit is natuurlijk te danken aan het type koffiezetapparaat, maar er spelen nog veel meer dingen een rol hierbij. Smaak hangt namelijk niet af van de apparatuur, maar juist van het product. De smaak van een goede tas koffie, hangt dus af van de koffiesoort. Het kan goed zijn dat een koffie op het terras lekkerder smaakt dan thuis, maar daar ga je met deze tips verandering in brengen!

Kies jouw koffiesoort

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat jouw koffiesmaak is. De ene persoon is dol op oploskoffie, terwijl de ander liever gemalen koffiebonen drinkt. Hoewel je partner misschien fan is van koffiepads, drink jij misschien liever koffie uit cups. Kortom, er zijn zoveel verschillende koffiesoorten en dan hebben we het nog niet eens over de verschillende smaken gehad. Als je fan bent van cappuccino, wil je wellicht een koffiezetapparaat met een melkopschuimer. Dat smaakt uiteraard vele malen beter dan melk uit een cupje of een cappuccino uit een pad. Kom er dus eerst achter wat voor koffie jij het liefst thuis zou willen drinken.

Zoek het geschikte apparaat

Als je weet wat jouw koffiesmaak is, is het tijd om een koffiezetapparaat uit te gaan zoeken. Een koffiezetapparaat met bonen zou een optie kunnen zijn. Vaak zit hier ook een melkopschuimer bij, zodat je thuis heerlijke cappuccino’s kan maken voor jezelf en jouw bezoek. Ook latte macchiato’s zijn dan in een handomdraai gemaakt. Voordat je het weet ben je zelf een barista. Uiteraard bestaan er nog veel meer koffiezetapparaten, die geen bonen bevatten. Ook daarmee kun je ongetwijfeld lekkere cappuccino’s en latte macchiato serveren. Het apparaat dat je kiest, hangt dus compleet af van de koffie die jij het liefst drinkt. Om de smaak van de koffie het beste te behouden is het verstandig om elk apparaat op tijd te reinigen. Hier lees je hoe je dat het best doet. 

Tover je keuken om

Als je koffie gaat zetten als een barista, kun je net zo goed een klein koffiebarretje maken in jouw keuken, mits je daar de ruimte voor hebt. Een koffiebar in de keuken wordt steeds meer een trend. Bij zo’n bar horen ten eerste verschillende smaken siroop. De bekende smaken zijn karamel en vanille. Deze zijn heerlijk in een cappuccino of latte macchiato. 

Uiteraard wil je de koffie ook ergens in serveren, deze mokken horen ook in jouw koffiebar thuis, net zoals de lepels en een potje suiker. Bovendien kun je nog andere toppings neerzetten, zoals bijvoorbeeld chocolate chips. Dat kan lekker zijn in de koffie, maar niet iedereen is er fan van. 

Net zoals dat niet iedereen fan is van koffie. Het kan daarom geen kwaad om jouw koffiebar uit te breiden met theezakjes voor de theeliefhebbers in huis. Zet er ook meteen een waterkoker bij, zodat je nergens anders meer drinken hoeft te maken, dan alleen in de koffie/theebar. Tenslotte zet je er natuurlijk een koektrommel voor koeken bij. Want, een kopje koffie of thee zonder een lekker koekje is natuurlijk niet compleet. Nu je toch jezelf aan het omtoveren bent tot barista, kun je het drankje ook net zo goed reserveren zoals in elk ander restaurant gedaan wordt. 

De rest van de koffiebar kun je aankleden met wat leuke accessoires, zoals bijvoorbeeld een quote over koffie of wat leuke droogbloemen. Het is wel verstandig om je koffiebar in balans te houden, zodat de keuken rustig oogt. Zorg er daarom voor dat alles in dezelfde potjes of flesjes zit en dat de mokken ook bij elkaar passen qua kleuren en patronen.

De ingrediënten voor een geslaagde BBQ

De ingrediënten voor een geslaagde BBQ
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We hebben allemaal kunnen genieten van de eerste zonnestralen van het jaar. Wat hebben we dan toch een zin in de zomer met lekker weer, lekker eten en veel gezelligheid. Het begint natuurlijk meteen te kriebelen om een BBQ feest te organiseren, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig? Als je een feestje écht wil laten slagen, ben je niet met vlees alleen klaar. Lees snel verder hoe jij je klaarmaakt voor het BBQ feest van het jaar!

Een nette tuin

De uitstraling telt altijd mee en dat geldt dus ook voor je tuin, wanneer je daar een feest wil geven. Een tuin vol rotzooi oogt natuurlijk veel minder gezellig. Daarom is het verstandig om eerst je tuin eens goed aan te pakken. Begin eens met het leggen van een stukje kunstgras. Je zult zien dat je tuin daar al heel snel van op knapt, dat komt puur door de groene kleur. Dat geeft meteen veel sfeer in de tuin. Dan nog een paar planten hier en daar erbij en dan ziet jouw tuin er al snel stralend uit. Uiteraard kun je ook een bepaalde stijl aanhouden en meer veranderen, zolang het er maar netjes is. 

Een goede BBQ

Als je tuin netjes aan is gekleed in bijvoorbeeld Ibiza stijl, is het tijd om een goede BBQ uit te zoeken. Bij een feestje hoort natuurlijk ook een nieuwe gave BBQ. Er zijn zoveel verschillende soorten op de markt, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Ga in ieder geval af op het type BBQ dat je wil. Wil je bijvoorbeeld aanrechtbladen eraan, zodat je er vlees op kunt leggen. Of ben je meer fan van de green egg, een hele bekende soort natuurlijk. Ga eerst op je gevoel af en vraag dan in de winkel nog eventueel om advies, zo kies je de beste BBQ. 

Een hele hoop eten

Zeg je BBQ, zeg je vlees en veel ook. Een BBQ zonder vlees is namelijk verre van compleet. Al kun je er natuurlijk wel andere gerechten bij serveren, want een BBQ met alleen maar vlees klopt ook weer niet. Zorg dus dat je genoeg vlees hebt voor iedereen en combineer dat met verschillende soorten vis. Vraag vooraf ook zeker naar de allergieën en dieetwensen van je gasten. Niet iedereen lust vis of eet vlees. Durf ook out-of-the-box te denken. Vlees bij de slager halen is lekker en makkelijk, maar wat kun je er nog meer van maken voordat het de BBQ op gaat? Bekijk anders eens deze recepten ter inspiratie. 

Bovendien is het aan te raden om veel stokbrood met kruidenboter in te slaan, want een BBQ is niet compleet als dat niet op tafel staat. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de rundvlees-, aardappel- en huzarensalade. Die salades horen gewoon bij een BBQ. Zorg ook altijd voor lekkere groenten, zoals bijvoorbeeld tomaten, komkommer en sla of laat wat bakken op de BBQ. Dat vele vlees moet uiteraard gecompenseerd worden. 

Vergeet ook zeker geen marshmallows op je lijstje te zetten. Dat is leuk voor de kinderen als iedereen uitgegeten is. En stiekem vinden sommige ouders dat natuurlijk ook nog hartstikke lekker.

Een lekker drankje

Een BBQ feest gaat al snel gepaard met alcohol. Een biertje past er bijvoorbeeld heel goed bij. Vele zullen dan grijpen naar een wit biertje, een radler of een fruitbier. Het zijn heerlijke drankjes met zomerse temperaturen en passen goed bij een BBQ. Maar, je kunt natuurlijk ook zelf zorgen voor een verfrissend drankje. Dat kan met alcohol, maar ook zonder alcohol. Met warme temperaturen komt de alcohol natuurlijk veel sneller binnen, dus zet in ieder geval een kan met water op tafel met bijvoorbeeld wat fruit en munt. Daarnaast kun je dan nog eventueel een cocktail serveren voor de liefhebbers.

Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon!

Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wil je meer gaan sporten? Ben je het nieuwe jaar gestart met het idee dat je dit jaar echt een stuk fitter gaat worden? Dan is het niet alleen belangrijk om regelmatig bij fitness in Brugge langs te gaan, maar ook om aan je eten te denken. Een gezond voedingspatroon is namelijk net zo belangrijk. Zeker wanneer je aan krachttraining doet. Als je je spieren dat extra duwtje in de juiste richting wilt geven is goed eten van essentieel belang. Vergeet bovendien niet dat je door de extra beweging ook meer calorieën verbrandt. Hierdoor kan het heel goed zo zijn dat je meer moet eten dan je nu doet. Maar welke voedingsmiddelen mogen nu eigenlijk echt niet ontbreken wanneer je veel sport? We zetten ze op een rij. 

Pas je caloriebehoefte aan 

Voordat je je voedingspatroon verandert is het belangrijk om goed naar je caloriebehoefte te kijken. Doordat je meer beweegt, verbrand je ook meer calorieën. Iemand die veel sport heeft dan ook beduidend meer behoefte aan calorieën dan iemand die nauwelijks beweegt. Doe je dit niet, dan zal dit zijn weerslag hebben op het herstel van de spieren en bovendien voor te weinig energie zorgen om te kunnen functioneren. Ook als je wilt afvallen is het belangrijk om je caloriebehoefte nog eens extra onder de loep te nemen. Gelukkig bestaan er eenvoudige online rekentools die jou helpen bij het berekenen van de nieuwe caloriebehoefte. Wil je afvallen? Probeer dan ongeveer 500 calorieën onder deze behoefte te gaan zitten. Zo val je verantwoord en geleidelijk af. 

Extra veel eiwitten 

Eiwitten spelen een essentiële rol wanneer je meer spiermassa op wil bouwen. Willen ze herstellen, dan hebben ze extra eiwitten nodig. Als je te weinig eiwitten eet, zal je merken dat je er na het sporten langer over doet om weer te herstellen en op lange termijn minder goede resultaten zal boeken. Hoeveel eiwitten je nodig hebt, is per sport verschillend. Bij krachttraining heb je verreweg het meest eiwitten nodig met gemiddeld 1,8 tot 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Eiwitten zitten in heel veel verschillende voedingsstoffen verstopt. Deze vind je met name in proteïnes, maar ook in volkoren producten, eieren, sojabonen, boerenkool en spinazie. Ook bij een vegetarisch of veganistisch dieet kun je dus eenvoudig aan voldoende eiwitten komen. 

Voldoende blijven drinken 

Niet alleen voedingsstoffen zijn van belang, ook moet je op je vochtinname letten. Probeer in elk geval minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Wanneer je veel sport, mag dit gerust nog een beetje meer zijn. Tijdens het sporten zal je immers gaan transpireren, waardoor je ook weer veel vocht verliest. Vind je het lastig om water te drinken? Dan mag je ook een aantal glazen per dag voor thee of licht aangemaakte siroop vervangen. Probeer wel zoveel mogelijk suikerhoudende dranken te vermijden. Wanneer je zeer intensief sport of als het warm is, is het belangrijk om nóg meer te drinken. Zo voorkom je uitdroging. 

Met deze 3 valentijn tips gaat de liefde zeker door de maag 

Met deze 3 valentijn tips gaat de liefde zeker door de maag 
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valentijnsdag is de dag waarbij je een extra reden hebt om je partner en iedereen die je liefhebt in de bloemetjes te zetten. Hoewel Valentijnsdag met de jaren een stuk commerciëler is geworden, brengen de meeste mensen op deze dag toch een ode aan de liefde. Dat liefde en eten hand in hand gaan, is al van oudsher zo. Ze zeggen niet voor niets dat liefde door de maag gaat. Op Valentijnsdag kun je samen extra genieten van gerechten, hapjes, drankjes en alles wat ertussenin valt. Zet je zintuigen op scherp en ervaar bewust wat je allemaal ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Focus je deze dag helemaal op elkaar. 

Sharing is caring 

Liefde is delen. Een avondje tapas is daarom helemaal geschikt als valentijnsdiner. Tapas komen van oorsprong uit Spanje en worden daar altijd als hapje tussendoor gegeten. Met de tijd zijn tapas steeds populairder geworden en worden ze zelfs bij ons als avondmaaltijd genuttigd. Het leuke aan tapas, is dat je je eigen twist kunt geven aan de hapjes die je op tafel serveert. Zo kun je een vleugje van je favoriete keuken toevoegen. Een schaaltje gevuld met enchiladasaus voor de nachos of een Italiaans tapasbord zijn hier perfecte ideeën voor en complimenteren de andere gerechtjes. Bruschetta’s met vijgen zijn bijvoorbeeld ook een goed idee. Vijgen zijn een perfect ingrediënt voor je valentijn tapas. Deze vrucht zit namelijk vol met aminozuren die nodig zijn voor het aanmaken van dopamine, het stofje dat je (seksuele) uithoudingsvermogen verhoogt. Andere lekkere tapas zijn garnalen in knoflook, gevulde champignons met spekjes, kipspiesjes met een Spaanse gazpacho dip, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, Mexicaanse empanadas met kip en quesadillas, en meer.

Date at home 

Gezellig borrelen zorgt voor verbinding, zeker wanneer je tijdens het nuttigen van de hapjes elkaar (letterlijk en figuurlijk) het hemd van het lijf vraagt. Het maakt niet uit of je nu net aan het daten bent of al jaren samen bent, het is altijd waardevol om elkaar beter te leren kennen. Met originele, uitdagende en prikkelende vragen kun je meer diepgang in je relatie creëren. En ook je eten kun je daarop aanpassen. De meeste borrelhapjes kun je dan ook in stijl maken voor Valentijnsdag. Mini pizza’s kun je uitsnijden met een hartvormige koekjesvorm, of de toppings op een gewone pizza kun je ook uitsnijden in kleine hartjes. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten van caprese spiesjes, waarbij je de mozzarella in hartjes kunt snijden en zelfs de basilicum en tomaat! Toast met avocado en zalm is ook een passend idee voor je valentijnsborrel. In avocado zit namelijk een hoge concentratie foliumzuur, wat een libido verhogende werking heeft en is rijk aan vitamine B6, wat werkt als hormoonregulator.

High tea met valentijnsthema

Het is altijd leuk om iets te doen met je geliefde, zeker op zo’n dag als Valentijnsdag. Een romantische high tea gaat er zeker voor zorgen dat je een leuke tijd hebt.Tijdens zo’n high tea kun je zoete en hartige hapjes met elkaar afwisselen. Ga voor macarons, brownies, (mini) donuts, belegde wraps met zalm of kip-pesto, scones en meer. Hieronder vind je nog enkele high tea gerechtjes die je valentijns high tea compleet maken. 

American pancakes met aardbeienjam
De fluffy, american-style pannenkoekjes zijn perfect voor je high tea. De aardbeienjam geven de pannenkoekjes voor Valentijnsdag een extra zoete touch. Voor een romantische afwerking kan je de pannenkoekjes in hartjesvorm bakken met de hartvormige koekjesvorm, net zoals bij de borrelhapjes. 

Chocolade aardbeien
Als het gaat om liefdesingrediënten, is chocolade het schoolvoorbeeld. Dat komt omdat in chocolade fenylethylamine zit, een stofje dat ook wel  ‘liefdes peptide’ wordt genoemd. Door fenylethylamine komt endorfine vrij, wat je een een blij en gelukkig gevoel geeft. De rode kleur van de aardbeien heeft ook een psychologisch effect op je partner, het stimuleert namelijk het gevoel van passie. 

Valentijnskoekjes
Koekjes kunnen niet ontbreken in een high tea. Ga voor jullie lievelingskoekjes of bak de klassieke zandkoekjes en versier deze in valentijns stijl met witte, roze en rode glazuur. Besprenkel ze nog met decoratie in hartjesvorm en ze zijn klaar om samen met de andere hapjes geserveerd te worden. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie om je geliefde te verrassen met een lekker gerecht? Bekijk dan zeker dit lijstje met ultieme valentijnsrecepten

 

Zo maak je het koken wat makkelijker

Zo maak je het koken wat makkelijker
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koken is niet voor iedereen makkelijk. Sommigen zijn afhankelijk van recepten en anderen hebben er echt een hekel aan. En al kun je nog zo goed koken is het elke dag weer een strijd wat je nu weer op tafel moet zetten. Dat kan natuurlijk wat makkelijker en daarvoor hebben we een aantal tips voor jullie. Je leest ze hieronder!

Tip 1: Maak een planning

Doordeweeks zijn we alleen maar aan het haasten tussen werk, school van de kinderen en sportcomplexen. Eigenlijk is er maar weinig tijd om ook nog eens naar de supermarkt te gaan. Als je in het weekend alvast een planning maakt, hoef je doordeweeks ook geen boodschappen meer te doen. Maak daarom elk weekend een boodschappenlijstje met de gerechten die je de komende week wil gaan maken. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je wil gaan maken en heb je ook al je boodschappen in huis. 

Tip 2: Bestel een maaltijdbox

Soms zijn we toe aan iets nieuws. Even een keer een ander gerecht proberen. Het is dan best een klus om een lekker recept te vinden. Bestel daarom eens een keer een maaltijdbox met nieuwe gerechten. Je kunt dan zelf kiezen, welke gerechten je besteld. Eigenlijk maak je hierdoor dus weer een planning voor een week, alleen hoef je er niet voor naar de supermarkt, want de box wordt thuis bezorgd. Het voordeel aan zo’n maaltijdbox is dat je precies genoeg ingrediënten krijgt voor het aantal personen dat je aanvinkt, daardoor ga je dus ook nog eens voedselverspilling tegen! 

Tip 3: Koken met recepten

Als je met koken zelf niet zo creatief bent, kun je het beste recepten volgen van anderen. Dat is ook heel normaal, want soms zijn we nou eenmaal inspiratieloos als het op koken aankomt. Online zijn super veel recepten te vinden of koop bijvoorbeeld een receptenboek van een bepaalde keuken. Op die manier zet je de lekkerste gerechten op tafel, ook al heb je zelf nog zo weinig inspiratie. 

Tip 4: Vraag verzoekjes

Als je niet alleen woont, kun je natuurlijk ook de rest van het gezin erbij betrekken. Hang bijvoorbeeld elke week een lijst op waar iedereen verzoekjes voor het avondeten op mag schrijven. Daar kun jij dan weer je inspiratie vandaan halen gedurende de week. Bovendien is het een ideale oplossing als je kinderen slecht eten. Zodra ze zelf een keertje mogen uitzoeken wat er op het menu staat heb je een grotere kans dat de borden wel leeg raken. 

Tip 5: Kies voor een afhaalmaaltijd

Soms ben je zo inspiratieloos, dat je liever hebt dat iemand anders voor je kookt. Dat is natuurlijk geen ramp, kies op zo’n moment dan voor een afhaalmaaltijd. We hebben het dan niet per se over chinees, frietjes of andere ongezonde gerechten. Als je goed op zoek gaat, zijn er ongetwijfeld zaken of mensen in de buurt, waar je gezonde maaltijden kan afhalen. Zo eet je toch gezond, maar hoef je het zelf niet te bereiden. Ongezonde maaltijden zijn uiteraard ook helemaal toegestaan, als je daar op dat moment zin in hebt.

Tip 6: Maak een voorraad

Of je nou alleen woont of een gezin hebt, het is altijd handig om extra gerechten in de vriezer te hebben. Makkelijk om naartoe te grijpen als je afspraak uitloopt en je niet op tijd thuis bent om te koken. Of als je een maaltijd mee wil nemen voor onderweg bijvoorbeeld. Pasta of lasagne is dan bijvoorbeeld ideaal en deze kun je makkelijk goed houden in de vriezer. Hetzelfde geldt voor rijstgerechten en soepen. Deze zijn ideaal voor een noodsituatie. Kook dus bijvoorbeeld elke keer extra pasta om in te vriezen. Of maak in het weekend een grote pot soep voor in de diepvries.

Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen

Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koken, voor de een is een hobby en voor de ander voelt het meer als een verplichting. Gelukkig zijn er veel recepten te vinden, zodat iedereen een richtlijn heeft in de keuken. Uiteraard kan je ook koken zonder recepten, bij sommigen gaat het namelijk op gevoel. Als je gaat koken zonder recept, zorg dan in ieder geval dat je wat kruiden en specerijen gebruikt, want die brengen jouw gerecht pas echt op smaak. Bij elk gerecht past weer een ander kruid. Een paar kruiden zetten we hieronder op een rijtje.

Voordelen van koken met kruiden

Er zijn zoveel kruiden en specerijen te vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, dat is geen reden om ze niet te gebruiken. Koken met kruiden is namelijk erg gezond. Dit komt omdat kruiden smaakmakers zijn. Hierdoor hoef je dus minder zout over je gerecht te strooien, omdat de andere specerijen jouw gerecht al op smaak brengen. 

Bovendien zitten kruiden ook boordevol voedingsstoffen. Dit betekent dat je dus nog meer mineralen en vitaminen binnenkrijgt in een maaltijd. 

Koken met kruiden

Peper en zout 

Koken met peper en zout zijn we wel gewend. Dat strooien we bijvoorbeeld op een stukje kipfilet of een ander stuk vlees. En zout gaat doorgaans op aardappellen en bij pasta. Maar, koken met kruiden en specerijen is voor sommige mensen een andere tak van sport. 

Chili- en knoflookpoeder 

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Knoflook- en chilipoeder zijn bijvoorbeeld kruiden die bij heel veel gerechten passen. Bak je wat aardappelblokjes? Breng ze dan op smaak met een vleugje chili- en knoflookpoeder. Ook bij groenten en vlees komen deze kruiden goed van pas. 

Kurkuma kruiden

Over de gezondheidseffecten van kruiden gesproken, kurkuma is een heel gezond kruid. Het is onder andere ontstekingsremmend en kan daarom worden gebruikt als medicijn of pijnstiller. Doorgaans wordt het kruid gebruikt in gerechten. Niet alleen is dit een goede smaakmaker, het kruid wordt namelijk ook vaak ingezet als kleurstof. Zo wordt Kurkuma vaak gebruikt bij de bereiding van rijst, om het eten een leuke kleur te geven. Ook in eten kan het uiteraard gebruikt worden. In een groentesoep of bij zoete aardappelen kun je dit kruid goed gebruiken. 

Gesneden bonenkruid

Dit is een kruid die niet in elke keuken te vinden zal zijn. Dat neemt niet weg dat je dit niet in je gerechten nodig hebt. Bonenkruid is namelijk goed te combineren met bonen. Daar heeft het kruid ook zijn naam aan te danken. Bonenkruid zorgt ervoor dat je het eten beter verteert, zo zul je ook minder last hebben van buikpijn. Het is dus een ideaal kruid voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Uiteraard kan bonenkruid ook bij andere gerechten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld bij een soep of een zelfgemaakt sausje. 

Oregano 

Dit is dan weer wel een kruid dat in veel keukens te vinden zal zijn. Het wordt namelijk veel gebruikt in internationale gerechten, voornamelijk in gerechten uit de Italiaanse keuken. Je zult het kruid vast herkennen uit pasta recepten. Ook op verse pizza’s wordt dit kruid vaak gebruikt. Bovendien past oregano perfect bij koude gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een salade of een stuk feta. Oregano vormt de ideale smaakcombinatie met kruiden als basilicum en tijm, die vast en zeker ook bij je in de keukenkastjes staan. Bovendien is ook dit kruid weer heel gezond. Oregano barst van de antioxidanten en helpt bij maag- en darmklachten. Tip: gebruik er niet te veel van, want de smaak is nogal sterk. Daardoor kan het kruid al snel overheersend zijn, waardoor je de rest van het gerecht niet meer proeft.

Deze producten mogen bakliefhebbers niet missen in de keuken

Deze producten mogen bakliefhebbers niet missen in de keuken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Er zijn mensen die er niks om geven en er zijn mensen die het liefst de hele dag in de keuken staan. Die tweede groep bakt het liefst alles zelf. Iemand jarig? Dan wordt de taart zelf gebakken. Een toetje nodig voor de familie bbq? Ook dat wordt allemaal zelf gebakken. Maar, wat zijn nou echt producten die je altijd in je keuken op voorraad moet hebben als bakken jouw passie is? We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

De apparatuur

Als je van bakken houdt, is het allereerst belangrijk om een goede oven te hebben. Daarnaast moet het ook een oven zijn die aan jouw bakcapaciteit voldoet. Bak je vaak meerdere taarten, cupcakes of andere cakes tegelijk? Dan heb je waarschijnlijk een grotere oven nodig dan de meeste mensen. 

Bovendien moet je natuurlijk ook je deeg of beslag kunnen mixen en kloppen. Hiervoor heb je allereerst een mixer nodig. Daarmee kun je bijvoorbeeld het beslag voor een cake kloppen. Ten tweede heb je een keukenmachine nodig. Deze is handig, wanneer je bijvoorbeeld brood wil bakken. De echte bakliefhebbers bakken namelijk alles zelf en daar hoort ook brood bij. In dat geval heb je natuurlijk ook de beste broodbakmachine nodig, zodat het brood van hoge kwaliteit is. Je kunt het deeg ook in de broodbakmachine laten kneden, eveneens als pizzadeeg bijvoorbeeld. Alsnog is het dan handig om een keukenmachine aan te schaffen, want buiten het kneden om, kan deze bijvoorbeeld ook groentes fijn malen of bijvoorbeeld een milkshake maken. Of te wel beide apparaten zijn multifunctioneel, waardoor ze beide een aanwinst zijn in jouw bak keuken. 

De accessoires

Als je veel cakes bakt, zijn een paar cakeblikken in elk geval belangrijk om in huis te hebben. Daarnaast zijn springvormen in verschillende maten handig om te hebben. Hier kun je taarten in bakken, maar ook cakes. Bovendien zijn alle andere vormen ook een meerwaarde als vaak je verschillende dingen bakt. Denk bijvoorbeeld aan een muffin bakvorm of siliconen cupcake vormpjes. Siliconen vormpjes zijn natuurlijk handig, omdat je ze kunt hergebruiken en je kunt ze zo makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld een vriendinnen picknick

Uiteraard zijn er nog veel meer vormen en mallen, speciaal om koekjes, cakepops of wafels te bakken. Welke vormen je in huis haalt is natuurlijk afhankelijk van de producten die je graag bakt. Vormpjes om koekjes te bakken zijn in ieder geval een aanrader. Deze kun je namelijk ook weer gebruiken voor fondant. 

Daarnaast is een deegroller een fijne accessoire. Zo’n roller is fijn als je deeg moet rollen, maar kan ook weer handig zijn voor fondant. Daarnaast zijn afmetingen belangrijk als je gaat bakken. Een maatbeker is dan handig, eveneens als maatlepels. En wat dacht je van een keukenweegschaal? Zo’n weegschaal komt altijd wel van pas, ook als je denkt dat je die nooit gaat gebruiken. 

De ingrediënten 

Ook dit is weer afhankelijk van wat je graag bakt, maar sommige ingrediënten komen in meerdere baksels voor. Denk aan bloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, gist, baking soda, zout, eieren, ongezouten roomboter, melk, vanille extract, vanille suiker, kristalsuiker en basterdsuiker. Dit zijn als het ware de basis ingrediënten als je graag bakt. Zorg daarom dat je deze altijd in huis hebt, want hier kun je bijna alles mee maken! Maar, je kunt bijvoorbeeld ook denken aan fondant en marsepein. Deze kun je in huis hebben als je vaak taarten bakt, maar ook op cupcakes kun je fondant gebruiken. Hetzelfde geldt voor verschillende soorten versiering, die kun je ook weer gebruiken op allerlei verschillende baksels.

Cheese lover? Zo maak je de perfecte kaasplank

Cheese lover? Zo maak je de perfecte kaasplank
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We all love cheese! Don’t we?  Kaas is een soort van big deal en wie het uitgevonden heeft, zou eigenlijk een eigen nationale feestdag moeten krijgen. Heerlijk toch om een kaasplank te delen als aperitief of als dessert wanneer je met vrienden samenzit. Om zelf ook uit te blinken met de perfecte kaasplank, geven we je 4 tips!

1. Kies de kazen met zorg

Je kaasselectie is de essentie van het voor- of nagerecht, dus je wil niet per se zomaar wat pakken. Het is goed om een selectie van texturen en smaken te bieden; probeer kazen te kiezen die oud, zacht, stevig en blauw zijn. Je hoeft niet alle categorieën te serveren, maar het kan wel leuk zijn! Houd ook rekening met de voorkeuren van je gasten. Let op of iemand speciale dieetwensen heeft, zoals het serveren van kaas gemaakt van rauwe melk. Dat is misschien geen goed idee als je van plan bent om zwangere vrouwen uit te nodigen. Zorg ervoor dat je minimaal één bekende kaas serveert die altijd wel in de smaak valt. Je kan natuurlijk ook eens kijken of er aanbiedingen zijn bij de kazen, om zo iets nieuw te proberen.

2. Label elke kaas

Dit lijkt waarschijnlijk super voor de hand liggend, maar deden meer restaurants dit maar. Als je gasten een kaas proberen die nieuw is, dan willen ze waarschijnlijk weten wat het is. Natuurlijk kan je de namen de hele avond blijven herhalen als je wil, maar labels zijn een geweldige oplossing. Je kan knutselen met je labels of het zo eenvoudig maken als tandenstokers met bedrukte strookjes papier.

3. Sides zijn een must 

De helft van het plezier van het proberen van nieuwe kazen is ze uitproberen in combinatie met verschillende smaken. Zorg ervoor dat je bij je volgende kaasplateau allerlei soorten bijgerechten aanbiedt: crackers, stukjes stokbrood, jam, sausjes, chutneys, bessen, gesneden fruit en vergeet de wijn niet. Een kaasplank maken kan toch zo leuk en kleurrijk zijn!

4. Serveer de kaas in plakjes en een beetje warm

Altijd een goed idee om de harde kazen in plakjes te snijden, zo krijgen je gasten al meteen zin om toe te happen! Het is ook aangeraden om de kaas 30 minuten tot een uur voor het serveren op te warmen, koude temperaturen zouden de smaken kunnen dempen. Als je denkt dat je kaas een hele avond op tafel zal staan, zoek dan een creatieve manier om hem bedekt te houden; je zou hem bijvoorbeeld op een taartplateau of twee kunnen serveren. Want uitgedroogde kazen vinden we maar niks!

Een koffiebar als een echte barista? 5 ideetjes om die in huis te halen!

Een koffiebar als een echte barista? 5 ideetjes om die in huis te halen!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een vers kopje koffie raakt nooit uit de mode, maar keukenkastjes vol met koffiepads, siropen en mokken zeker wel. Zorg voor een perfecte ochtendroutine door een van deze koffiebar-ideeën op te zetten. Het is zo eenvoudig als het klinkt: maak een plekje vrij in je huis (denk aan een keukenkastje, aanrecht, voorraadkast of bar) en vul het met alles wat je nodig hebt om ’s ochtends het ultieme brouwsel te maken, ’s middags een opkikkertje of een slaapmutsje wanneer je klaar bent voor bed (dan best zonder cafeïne). Hier vind je een eenvoudige doe-het-zelf-oplossing die past bij je ruimte, budget en inrichtingsstijl, variërend van een volledig gevulde koffiebar in een ingebouwde kast tot een ruimtebesparende koffiekar die je van de keuken naar kamer kunt verplaatsen. Zelfs als je weinig ruimte hebt, laten deze eenvoudige DIY’s je slimme trucjes zien om ruimte te maken voor een koffiebar in een kleine keuken.

Een drankenkar, van dag tot nacht 

Houd de drankjes – al dan niet met cafeïne – gaande van ’s morgens tot ’s avonds. Deze kar is groot genoeg om de ingrediënten en accessoires op te plaatsen zoals een kop koffie, de krant en andere dingen. Je kan de trolley gewoon duwen vanuit de keuken tot bij de zetel of je bed, handig toch? Zo geniet jij zorgeloos van je koffie ‘s ochtends, of als slaapmutsje, en alles tussenin. 

In de kast

Verander een extra kast in een stijlvolle koffiebar door de muur te bedekken met een gewaagd tijdelijk behang en de planken te versieren met decoratieve accenten. Je gasten zullen ongetwijfeld opkijken van deze leuke creatie!

Helemaal ingebouwd

Een ingebouwde koffiebar omdat je jezelf zeker wat in de watten mag leggen na het afgelopen jaar. Zet je koffiemokken op planken, steek de siropen, je koffiebonen en houdbare creamers in de binnendeuren van de kast en zet je machine op de toonbank. Helemaal ready to brew!

Van oud naar nieuw

Voor een echte DIY, kan je proberen om je antiek buffet met glanzende afwerking een moderner tintje te geven. Bedek alle imperfecties met manden, potten en een assortiment monochrome mokken en voila, je antiek buffet heeft nu een tweede leven. Waarschijnlijk wordt dit nu ook het perfecte kiekje voor je volgende Instagram post.

Thee en koffie hoekje

Ruim een oude kast op en laad hem vol met gelabelde organisers en mandjes, vol met koffie- en theesoorten om iedereen te plezieren die langskomt voor een vers kopje thee of koffie. Zo satisfying om aan de hand van de labels meteen je favoriet uit te kiezen!

Natuurlijk zijn koffiebars een functionele toevoeging aan het huis van elke koffieliefhebber, maar de meeste van deze koffiebars zijn ook geweldige pronkstukken, ongeacht of je ruimte een moderne, klassieke of boerderij-esthetiek uitstraalt. Je kan je koffiebar aanpassen aan de smaak van je gezin, door er warme chocolademelk, theezakjes en andere drankjes aan toe te voegen waar iedereen van kan genieten.

Vlees bereiden in de airfryer; kan dat?

Vlees bereiden in de airfryer; kan dat?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Steeds meer mensen hebben een airfryer. Van origine bedoeld voor snacks en friet, maar inmiddels is het wel bekend dat je veel meer kan bereiden in een airfryer, maar kan je ook vlees bereiden in de airfryer? Jazeker! Wij vertellen je hoe!

Wat voor vlees kun je bereiden in de airfryer?

Sommigen stellen dat een airfryer veel weg heeft van een barbecue. Daarom is de stelregel voor de airfryer: Als het op de barbecue kan, dan kun je het ook bereiden in de airfryer.

Je kunt dus karbonades, biefstuk, varkenshaas, beenham en nog veel meer bereiden in de airfryer. Zelfs grote stukken vlees zijn te bereiden in de airfryer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk stuk rib-eye of ossenhaas. Je hoeft weinig vet of olie toe te voegen, het voordeel van de airfryer. 

Door de ventilator is er een goede warmteverdeling en hoef je het vlees niet te draaien. 

Hoe en op welke temperatuur vlees bereiden in de airfryer? 

De eerste stap is het marineren of inwrijven van het vlees met wat olie. Je kunt hiervoor olijfolie of zonnebloemolie gebruiken. Verwerk het vlees op kamertemperatuur en schroei deze dicht in de airfryer op 180 graden Celsius. Voor rood vlees mag je de airfryer iets hoger zetten, namelijk op 200 graden Celsius. 

Na een paar minuten mag je de temperatuur naar 160°C verlagen. Qua baktijd mag je dezelfde tijd aanhouden als voor de grill. Gebruik een kernthermometer of doe een finger test om te bepalen of uw vlees gaar is.

Wat als je een groot stuk vlees hebt? 

Grote stukken vlees kun je bereiden in de airfryer, maar de manier van bereiden is iets anders. Het is namelijk aangeraden om de temperatuur iets lager te zetten, over het algemeen is 150 graden Celsius de juiste temperatuur. Zo gaart het vlees ook van binnen. 

Je kunt een kernthermometer gebruiken om te bepalen of het vlees gaar is. De kerntemperatuur kan verschillen per soort vlees. Als het vlees gaar is en de juiste kerntemperatuur is mag deze uit de airfryer. 

Tip: Laat het vlees rusten 

Als je het vlees uit de airfryer haalt laat het dan nog even rusten. Om het vlees warm te houden kun je het bedekken met aluminiumfolie. That’s it! Geniet ervan en eet smakelijk! 

Weten wat je allemaal nog meer kan bereiden in de airfryer? Lees ook: Deze 7 producten bereid je in een airfryer

Tips om de keuken leuk op te knappen

Tips om de keuken leuk op te knappen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In een mooie keuken kook je toch veel fijner? Wij vinden in ieder geval van wel. Een keuken die er mooi uit ziet oogt natuurlijk ook veel netter. Al moet je er dan wel zelf voor zorgen dat je alles opruimt na het bakken en braden. Met het opknappen kunnen we dan wel weer een handje helpen. Hieronder vind je allerlei tips om de keuken nog nét iets mooier te maken. 

De muren aanpakken

Als je de muren aanpakt, zul je zien dat er al heel veel gebeurt in de keuken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om door middel van een likje verf de muren op te knappen. Het is dan wel aan te raden om voor een leuk kleurtje te kiezen. Wit kan natuurlijk ook, maar in een keuken waar veel gebakken wordt, is het niet altijd aan te raden. Wit blijft namelijk nooit wit. Mocht je voor verf kiezen, zorg dan in ieder geval voor afwasbare verf. Je weet namelijk nooit waar olie, sauzen of andere resten naar toe spetteren. 

Verder kun je de muren nog opknappen met posters van https://www.photowall.com/be-nl/posters. Daardoor kun je meer sfeer aanbrengen in de keuken, waardoor de ruimte meteen een stuk gezelliger oogt. Dat maakt het koken toch net wat leuker, ook als je er normaal een hekel aan hebt. 

Benut de ruimte goed

In kleinere keukens heb je gewoon minder opbergruimte. De ruimte die je hebt ben je al gauw kwijt aan de opslag van je pannen en je servies. Er blijft dan weinig ruimte over voor al je andere apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een hakmolen en een blender. Je kunt ze dan bijvoorbeeld kwijt op het aanrecht, maar ook dat heeft niet iedereen z’n voorkeur. Logisch ook want een volgebouwd aanrecht oogt natuurlijk rommelig. Daarnaast kun je dan wel eens plek te kort komen als je gaat koken. 

Een oplossing voor dat probleem zou meer opbergruimte zijn. Deze kun je handig zelf creëren door wat planken aan de muur op te hangen. Daar kun je dan bijvoorbeeld een blender neerzetten of je gebruikt de planken als opslag voor de pannen. 

Een ander idee is om er een soort koffiehoekje van te maken. Zet er een koffiezetapparaat neer met verschillende smaken koffie, verschillende smaken siropen, wat leuke mokken en wat lekkere koekjes. Potjes met melk en suiker erbij. Alleen nog een beetje leuk aankleden en je hebt een kleine koffiebar. Hetzelfde kun je uiteraard doen met thee of warme chocolademelk. 

Uiteraard is het ook essentieel om balans te creëren in de keuken, zodat het ook meteen minder rommelig lijkt. Om dat op te lossen kun je bijvoorbeeld denken om een bepaald kleurthema aan te houden in de keuken. 

Maak er een woonkeuken van

Als je vaak en lang in de keuken staat, kan het nog wel eens saai worden. Iedereen zit binnen voor de tv, terwijl jij geen kant op kunt. Een woonkeuken creëren is dan een oplossing. Op die manier kun je het gezin er meer bij betrekken. Terwijl jij kookt kunnen je kinderen bijvoorbeeld over hun schooldag vertellen.

Door een tafel met stoelen in de keuken te plaatsen, ben je er eigenlijk al. Dit kan in de meeste keukens wel gerealiseerd worden, hoe klein ze ook zijn. In veel gevallen past er heus wel een kleine tafel met stoelen in. Dit kan zowel als je een open keuken hebt, als wanneer deze afgesloten is. 

Uiteraard heb je ook keukens die achter een muur verstopt zitten. Wanneer het geen draagmuur is, kun je ervoor kiezen om de helft eruit te slopen. Op dat geslopen muurtje kun je bijvoorbeeld een bar maken. Dat is bijvoorbeeld een optie voor kleine keukens, want dan kun je aan de bar een kopje koffie drinken. Daarnaast oogt je huis natuurlijk veel groter als je een muur weghaalt. Hierdoor knap je dus niet alleen je keuken op, want de uitstraling van je hele huis verandert.

Deze spullen heb je nodig voor een geslaagde BBQ!

Deze spullen heb je nodig voor een geslaagde BBQ!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als de eerste zonnestralen te zien zijn, denken we al vaak aan de BBQ. Want was is er gezelliger dan met vrienden buiten te eten, op jullie eigen tempo onder het genot van een drankje? Precies zo’n avond BBQ kan heel wat tongen los maken, omdat het al gauw super gezellig is. Maar, wat heb je nou precies nodig om zo’n te gekke BBQ te organiseren? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Een goede BBQ

Uiteraard moet je een goede BBQ hebben, wil je er gebruik van kunnen maken. Des te eerder kun je natuurlijk ook geen mensen uitnodigen. Het belangrijkste waar je op moet letten zijn je eigen wensen en behoeftes. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel vlees er tegelijk op gebakken moet worden, aan de hand daarvan ga je de grootte van je BBQ bepalen. Als jullie vaak een BBQ-feest geven, heb je natuurlijk ook een flinke BBQ nodig. Als jullie nooit met meer dan 10 man zijn, dan is een kleiner formaat ook geschikt. In de BBQ wereld is natuurlijk de ‘Green Egg’ een fenomeen. Deze BBQ is alleen niet voor iedereen zijn portemonnee geschikt. Een goedkopere variant is bijvoorbeeld de Kamado BBQ. Ze hebben hetzelfde design en bakken het vlees zoals ze moeten doen. 

Een goed buiten interieur

Je wil natuurlijk wel dat je gasten lekker kunnen zitten tijdens de BBQ. Uiteraard vind je dat voor jezelf ook prettig. Daarom is het belangrijk dat je de juiste tuinmeubels in de tuin hebt staan. Loungebanken zijn bijvoorbeeld heerlijk voor een borrelavond, waar je lekker onderuit gezakt kunt zitten. Alleen zijn ze voor een BBQ misschien wat minder geschikt. De tafels zijn namelijk vaak laag, waardoor je met je bordje op schoot moet eten. Niet iedereen is daar fan van. Er zijn wel loungetafels die je in hoogte kunt verstellen, die zijn natuurlijk voor elk feestje ideaal! 

Een complete gastenlijst

Als je een BBQ organiseert, nodig je daar vaak gasten voor uit. Want bij een BBQ geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zorg daarom dat je op tijd mensen uitnodigt, zodat zij geen andere plannen maken. Op die manier weet jij ook waar je aan toe bent en hoeveel vlees je bijvoorbeeld in huis moet halen. Als je een BBQ organiseert met vrienden of familie onder elkaar, kun je zelfs de boodschappenlijst verdelen. Als iedereen een paar dingen meeneemt, ben je namelijk ook compleet voorzien voordat de BBQ aan gaat. 

Lekkere BBQ recepten

BBQ’en is toch echt een mannending. En wat willen mannen vaak doen als ze het heft in handen hebben? Een beetje uitsloven natuurlijk. Kies daarom een paar lekkere recepten, waar je gasten door verbluft zijn. Denk bijvoorbeeld aan een venkel van de BBQ of natuurlijk de bekende spareribs! Grote kans dat ze nooit meer ergens anders willen BBQ’en dan bij jullie. 

Tassen vol boodschappen

Een BBQ is leuk om te organiseren, maar veel mensen vergeten hoeveel tijd je kwijt bent met het regelen ervan. Het is namelijk niet 5 minuten de supermarkt in en weer uit. Als je gaat BBQ’en heb je een super lange boodschappenlijst, die je af moet werken. Alleen met vlees en vis kom je er namelijk niet. Je moet ook groenten hebben om voor afwisseling te zorgen. Sausjes zijn ook heel belangrijk, om het vlees lekker in te soppen. En wat is een BBQ zonder stokbrood met aioli en kruidenboter? En dan hebben we het nog niet eens erover gehad dat je rekening moet houden met iedereen zijn allergieën en voorkeuren. Je moet daarom verstandig kiezen wat voor vlees en vis je meeneemt. Niet iedereen lust bijvoorbeeld een worst of spareribs. Als je het goed wil doen haal je vlees en vis, wat iedereen lust, zodat iedereen ook een ruime keuze heeft. Uiteraard is dat wel een grote klus.

Deze items mogen niet ontbreken in de keuken

Deze items mogen niet ontbreken in de keuken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elke dag moet er gegeten worden, alleen is koken niet iedereen zijn favoriete hobby. Dat is ook niet gek natuurlijk, want koken kost soms ook veel tijd. Niet iedereen heeft die tijd, wanneer je aan het rennen bent tussen werk, kinderen van school halen, sporten, huisdieren verzorgen etc. Daarnaast is het ook elke dag weer een zoektocht om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Je kunt nog wel eens inspiratieloos zijn en dat maakt het koken zelf ook niet per se leuker. Er zijn wat items op de markt, die het koken net wat makkelijker maken, waardoor het ook nét iets leuker wordt.

Lang leven de recepten(boeken)

Als je inspiratieloos bent zijn receptenboeken natuurlijk de redder in nood. Alleen kost dat soms best wel veel tijd, want ga maar eens snel op zoek naar een recept als je weinig tijd hebt. Grote kans dat als je eindelijk een recept hebt gevonden er toch weer ingrediënten in zitten die de kinderen niet lusten. Daarom is het veel handiger om op de app van je favoriete supermarkt een recept te zoeken. Vaak kun je nog verschillende voorkeuren aangeven, denk bijvoorbeeld aan filteren op ‘gezond’ of op ‘stamppot’. Datzelfde geldt natuurlijk voor online recepten websites.  Zo heb je in een oogopslag een heleboel recepten en nieuwe inspiratie. 

Een Japans messenset

Als je plezier wil hebben in koken is het belangrijk dat je apparatuur, maar ook ander keukengerei naar behoren werkt. Daar horen dus geen botte mensen bij, waarmee je 4 keer door een kipfilet moet snijden. Een scherp set messen is daarom een aanrader om in huis te hebben. Houd deze uiteraard wel ver weg van alle kindervingers. Japanse messen van Kookgigant.nl zijn aan te raden, want Japanse messen zijn de beste. Ze zijn namelijk vlijmscherp en blijven dat ook extra lang. 

Een groentesnijder

Voor degene die een hekel heeft aan snijden is een Japans messenset waarschijnlijk al een hele verademing. Hiermee gaat het vlees snijden natuurlijk veel sneller, maar dan heb je de groenten nog. Als je voor een groot gezin kookt, kan dat best een klus zijn, voornamelijk met kleine losse groenten, zoals wortels of ui. In dat geval kun je dan beter een groentesnijder aanschaffen. Met zo’n apparaat zijn je groentes in een handomdraai gesneden. Door de verschillende soorten opzetstukken, snijd je alles in blokjes, reepjes en schijfjes. Ideaal dus als je dagelijks veel groenten moet snijden. 

Een goed pannenset 

Zonder pannen kun je natuurlijk helemaal niet koken. Maar een goed pannenset is in ieder geval al het halve werk. Als je koekenpannen slecht zijn, zal vlees minder snel gaar worden bijvoorbeeld. Koken duurt dan nog langer en dat kan ook weer zorgen voor behoorlijk wat irritaties. Zorg daarom ook dat je pannenset goed bij jouw fornuis past. Niet elke pan is gemaakt voor een inductiekookplaat bijvoorbeeld. Door de verkeerde pannen te gebruiken op een fornuis, kan het zijn dat de kookplaat niet goed werkt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je met pannen, die geschikt zijn voor op het gas, op een inductiekookplaat gaat koken. 

Er zijn ook pannen, die het koken nog makkelijker maken voor je. Denk bijvoorbeeld aan een rijstkoker, een slowcooker en een cookforme pan. Een rijstkoker is uiteraard bedoeld om rijst te koken. Het voordeel hiervan is dat het water niet over kan lopen en de rijst kan niet aanbranden. Met een normale pan heb je natuurlijk wel deze ongemakken. 

Een slowcooker is weer heel handig voor het garen van vlees. Maar, ook voor allerlei andere gerechten. Het fijne hiervan is dat eten hierin minder snel aan kan branden en je hoeft er niet constant bij te blijven. 

Diezelfde voordelen heeft een cookforme pan. Deze is heel handig voor mensen die niet zo van koken houden. Het enige wat jij hoeft te doen is alle ingrediënten te verzamelen en te snijden. Verder hoef je er niet bij na te denken, want de pan geeft zelf aan, wanneer je een ingrediënt toe moet voegen. Hoe handig is dat?

Je kunt ook eens kijken op Wikipedia keukengerei voor meer gebruiksvoorwerpen voor in de keuken.

3 Redenen om af te vallen met dieet shakes

3 Redenen om af te vallen met dieet shakes
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Afvallen, we hebben er allemaal wel eens over nagedacht of het daadwerkelijk gedaan. Daarom weten we ook dat afvallen een proces is, het gaat niet van de een op de andere dag en al zeker niet vanzelf. Je moet er echt wat voor over hebben, met name een verandering in je ritme. Bovendien heb je een goed schema, motivatie en discipline nodig om je doel te bereiken. We hebben allemaal wel eens gehoord van intermittent fasting, wat ook zeker een goede manier is van afvallen. Maar, heb je ook wel eens dieet shakes geprobeerd?

Wat zijn dieet shakes?

Dieet shakes zijn uiteraard samengesteld om af te vallen. Ze worden ook wel eens proteïne shakes of eiwitshakes genoemd. Ze zijn ideaal als je kilo’s kwijt wil raken, omdat er precies de juiste ingrediënten in zitten om af te vallen. Let alleen wel op dat je de juiste shakes kiest. Niet elke shake bevat groenten, wat juist wel heel belangrijk is. Groenten zijn natuurlijk altijd belangrijk, want die bevatten vitaminen en mineralen. Dat zijn ingrediënten die je ook juist binnen moet krijgen als je een paar kilo kwijt wil raken. Maar, hoe kun je dan afvallen als een shake dezelfde ingrediënten bevat dan een maaltijd? De truc van een shake is dat er minder calorieën inzitten, dan in een volledige maaltijd. En dat is precies de reden waarom je ook kilo’s kwijt raakt. Door dieet shakes te drinken, krijg je minder calorieën binnen dan voorheen en daardoor val je af. 

Reden 1: Je valt er van af

De belangrijkste reden om een eiwitshake te nemen is natuurlijk dat je erdoor afvalt. We hebben net al verteld dat je door het lagere calorie gehalte af kunt vallen. Dat werkt dus als volgt. Je krijgt minder calorieën binnen dan dat je gewend bent. De calorieën worden uiteraard afgebroken als je energie verbruikt. Doordat er geen calorieën over zijn als energiebron, gaat je lichaam op zoek naar een andere bron om energie uit te halen en dat zijn je vetreserves. Door die af te breken, omdat je de reserves gebruikt als energie, val je dus op een gezonde manier af. 

Reden 2: Eiwitten stillen je honger

Een dieet is altijd lastig vol te houden, voornamelijk als je lekkere dingen in huis hebt liggen. Iedere keer dat je eten voorbij ziet komen, krijg je een honger gevoel. Dit is voornamelijk zo als je van je dieet minder mag eten. Daarom is een eiwitshake als maaltijdvervanger zo fantastisch. Doordat je eiwitten eet, voorkom je dat je honger krijgt. Het hongerhormoon wordt namelijk niet aangemaakt als je eiwitten eet. Hierdoor wordt er ook niet naar jouw hersenen geseind dat je honger hebt. Dat hongerhormoon wordt niet aangemaakt, omdat eiwitten heel langzaam verteren. Je kunt daardoor veel langer op een maaltijd teren en je krijgt geen seinen dat je trekt hebt. Zo’n dieet shake is daarom een verstandige keuze als je af wil vallen. Grote kans dat je verlangen naar chocolade en alle andere ongezonde producten dan eindelijk eens stopt. 

Reden 3: Ideaal om te combineren

Met dieet shakes alleen kun je heus wel wat kilo’s kwijt raken. Maar het werkt natuurlijk nog beter als je verschillende afval trucs met elkaar combineert. Doordat je minder calorieën tot je neemt en daardoor je vetverbranding wordt gestimuleerd is natuurlijk een gegeven. Maar, je kunt er ook voor zorgen dat je nog meer energie verbrand door meer te bewegen. Dat kan natuurlijk door te gaan sporten. Ervaring leert dat niet iedereen daar fan van is en het ook moeilijk is om vol te houden. Begin daarom klein en ga bijvoorbeeld veel meer wandelen dan dat je voorheen deed. De 10.000 stappen challenge is bijvoorbeeld een mooie stok achter de deur!