Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon! | Recepten.be Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon! | Recepten.be

 

Recept - Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon!

Meer resultaat met fitness? Denk dan ook aan je eetpatroon!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wil je meer gaan sporten? Ben je het nieuwe jaar gestart met het idee dat je dit jaar echt een stuk fitter gaat worden? Dan is het niet alleen belangrijk om regelmatig bij fitness in Brugge langs te gaan, maar ook om aan je eten te denken. Een gezond voedingspatroon is namelijk net zo belangrijk. Zeker wanneer je aan krachttraining doet. Als je je spieren dat extra duwtje in de juiste richting wilt geven is goed eten van essentieel belang. Vergeet bovendien niet dat je door de extra beweging ook meer calorieën verbrandt. Hierdoor kan het heel goed zo zijn dat je meer moet eten dan je nu doet. Maar welke voedingsmiddelen mogen nu eigenlijk echt niet ontbreken wanneer je veel sport? We zetten ze op een rij. 

Pas je caloriebehoefte aan 

Voordat je je voedingspatroon verandert is het belangrijk om goed naar je caloriebehoefte te kijken. Doordat je meer beweegt, verbrand je ook meer calorieën. Iemand die veel sport heeft dan ook beduidend meer behoefte aan calorieën dan iemand die nauwelijks beweegt. Doe je dit niet, dan zal dit zijn weerslag hebben op het herstel van de spieren en bovendien voor te weinig energie zorgen om te kunnen functioneren. Ook als je wilt afvallen is het belangrijk om je caloriebehoefte nog eens extra onder de loep te nemen. Gelukkig bestaan er eenvoudige online rekentools die jou helpen bij het berekenen van de nieuwe caloriebehoefte. Wil je afvallen? Probeer dan ongeveer 500 calorieën onder deze behoefte te gaan zitten. Zo val je verantwoord en geleidelijk af. 

Extra veel eiwitten 

Eiwitten spelen een essentiële rol wanneer je meer spiermassa op wil bouwen. Willen ze herstellen, dan hebben ze extra eiwitten nodig. Als je te weinig eiwitten eet, zal je merken dat je er na het sporten langer over doet om weer te herstellen en op lange termijn minder goede resultaten zal boeken. Hoeveel eiwitten je nodig hebt, is per sport verschillend. Bij krachttraining heb je verreweg het meest eiwitten nodig met gemiddeld 1,8 tot 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Eiwitten zitten in heel veel verschillende voedingsstoffen verstopt. Deze vind je met name in proteïnes, maar ook in volkoren producten, eieren, sojabonen, boerenkool en spinazie. Ook bij een vegetarisch of veganistisch dieet kun je dus eenvoudig aan voldoende eiwitten komen. 

Voldoende blijven drinken 

Niet alleen voedingsstoffen zijn van belang, ook moet je op je vochtinname letten. Probeer in elk geval minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Wanneer je veel sport, mag dit gerust nog een beetje meer zijn. Tijdens het sporten zal je immers gaan transpireren, waardoor je ook weer veel vocht verliest. Vind je het lastig om water te drinken? Dan mag je ook een aantal glazen per dag voor thee of licht aangemaakte siroop vervangen. Probeer wel zoveel mogelijk suikerhoudende dranken te vermijden. Wanneer je zeer intensief sport of als het warm is, is het belangrijk om nóg meer te drinken. Zo voorkom je uitdroging. 

Speak Your Mind

*