De Franse klassieker Coq au Vin | Recepten.be De Franse klassieker Coq au Vin | Recepten.be

 

Recept - De Franse klassieker Coq au Vin

De Franse klassieker Coq au Vin
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heb je binnenkort een etentje gepland met vrienden en weet je nog niet wat je zal klaarmaken? Overweeg dan de Franse klassieker Coq au Vin. Een ware smaakexplosie staat je te wachten. Goed nieuws: het is helemaal niet zo moeilijk. Met onderstaand recept zal je ongetwijfeld een heerlijke Coq au Vin op tafel toveren. 

4 porties 

40 min bereiden 

1u30 kooktijd 

Ingrediënten 

  • 1 kip 
  • 60g spekblokjes
  • 20 kleine zilveruitjes 
  • 2 stengels witte selder 
  • 2 wortelen 
  • 200 ml kippenbouillon 
  • 200 ml Bourgogne rode wijn 
  • 150g verse paddenstoelen 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje 
  • Tijm
  • 4 jeneverbessen 
  • 1 kl peperbolletjes 
  • 2 el boter 
  • 1 el peterselie 
  • Peper en zout

Ready, set, go

Heb je alle ingrediënten in huis en heb je je mooiste keukenschort aan?  Yes, dan kunnen we erin vliegen. 

  1. Bak eerst en vooral de spekblokjes op een zacht vuurtje in de pan. Tip: je hoeft geen vetstof te gebruiken. 
  2. Maak ondertussen de groenten schoon: snij de wortelen en de selder in kleine stukken en pel de zilveruitjes. 
  3. Voeg alle uitjes en de helft van de groenten bij de spekjes. Bak ze nog even verder en blus daarna met de helft van de kippenbouillon en de helft van de Bourgogne rode wijn
  4. De rest van de groenten mag je in een grote braadpan gooien samen met de gesnipperde knoflook, laurier, tijm, jeneverbessen en peperbolletjes. Voeg hier ook de rest van de wijn en de bouillon bij. 
  5. Snij de kip in acht stukken en kruid ze op smaak met peper en zout. Leg de stukken kip in de braadpan met rode wijn. Voeg daarna de spekblokjes en de uitjes met de rest van de wijn toe. Laat dit alles mooi afgedekt een dertigtal minuten sudderen. 
  6. Maak intussen de paddenstoelen schoon (met een borsteltje of keukenpapier). Stoof de paddenstoelen in een klontje boter. 
  7. Doe de paddenstoelen bij de kip en laat nog 10 minuten stoven. 
  8. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak volgens je eigen voorkeur. 
  9. Werk het gerecht af met peterselie. 

Aan tafel

Voilà, het is je gelukt! De Coq au Vin is klaar om te serveren! Natuurlijk is een lekker bijgerechtje ook een meerwaarde. Warm stokbrood, gekookte aardappelen of een frisse salade passen heel goed. Overheerlijk! Vergeet niet om je gasten nog een fris glaasje wijn te schenken. Met een van de witte Bourgogne wijnen scoor je sowieso.

Smakelijk!

Speak Your Mind

*