Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen | Recepten.be Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen | Recepten.be

 

Recept - Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen

Een recept maken met heerlijke kruiden en specerijen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koken, voor de een is een hobby en voor de ander voelt het meer als een verplichting. Gelukkig zijn er veel recepten te vinden, zodat iedereen een richtlijn heeft in de keuken. Uiteraard kan je ook koken zonder recepten, bij sommigen gaat het namelijk op gevoel. Als je gaat koken zonder recept, zorg dan in ieder geval dat je wat kruiden en specerijen gebruikt, want die brengen jouw gerecht pas echt op smaak. Bij elk gerecht past weer een ander kruid. Een paar kruiden zetten we hieronder op een rijtje.

Voordelen van koken met kruiden

Er zijn zoveel kruiden en specerijen te vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, dat is geen reden om ze niet te gebruiken. Koken met kruiden is namelijk erg gezond. Dit komt omdat kruiden smaakmakers zijn. Hierdoor hoef je dus minder zout over je gerecht te strooien, omdat de andere specerijen jouw gerecht al op smaak brengen. 

Bovendien zitten kruiden ook boordevol voedingsstoffen. Dit betekent dat je dus nog meer mineralen en vitaminen binnenkrijgt in een maaltijd. 

Koken met kruiden

Peper en zout 

Koken met peper en zout zijn we wel gewend. Dat strooien we bijvoorbeeld op een stukje kipfilet of een ander stuk vlees. En zout gaat doorgaans op aardappellen en bij pasta. Maar, koken met kruiden en specerijen is voor sommige mensen een andere tak van sport. 

Chili- en knoflookpoeder 

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Knoflook- en chilipoeder zijn bijvoorbeeld kruiden die bij heel veel gerechten passen. Bak je wat aardappelblokjes? Breng ze dan op smaak met een vleugje chili- en knoflookpoeder. Ook bij groenten en vlees komen deze kruiden goed van pas. 

Kurkuma kruiden

Over de gezondheidseffecten van kruiden gesproken, kurkuma is een heel gezond kruid. Het is onder andere ontstekingsremmend en kan daarom worden gebruikt als medicijn of pijnstiller. Doorgaans wordt het kruid gebruikt in gerechten. Niet alleen is dit een goede smaakmaker, het kruid wordt namelijk ook vaak ingezet als kleurstof. Zo wordt Kurkuma vaak gebruikt bij de bereiding van rijst, om het eten een leuke kleur te geven. Ook in eten kan het uiteraard gebruikt worden. In een groentesoep of bij zoete aardappelen kun je dit kruid goed gebruiken. 

Gesneden bonenkruid

Dit is een kruid die niet in elke keuken te vinden zal zijn. Dat neemt niet weg dat je dit niet in je gerechten nodig hebt. Bonenkruid is namelijk goed te combineren met bonen. Daar heeft het kruid ook zijn naam aan te danken. Bonenkruid zorgt ervoor dat je het eten beter verteert, zo zul je ook minder last hebben van buikpijn. Het is dus een ideaal kruid voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Uiteraard kan bonenkruid ook bij andere gerechten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld bij een soep of een zelfgemaakt sausje. 

Oregano 

Dit is dan weer wel een kruid dat in veel keukens te vinden zal zijn. Het wordt namelijk veel gebruikt in internationale gerechten, voornamelijk in gerechten uit de Italiaanse keuken. Je zult het kruid vast herkennen uit pasta recepten. Ook op verse pizza’s wordt dit kruid vaak gebruikt. Bovendien past oregano perfect bij koude gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een salade of een stuk feta. Oregano vormt de ideale smaakcombinatie met kruiden als basilicum en tijm, die vast en zeker ook bij je in de keukenkastjes staan. Bovendien is ook dit kruid weer heel gezond. Oregano barst van de antioxidanten en helpt bij maag- en darmklachten. Tip: gebruik er niet te veel van, want de smaak is nogal sterk. Daardoor kan het kruid al snel overheersend zijn, waardoor je de rest van het gerecht niet meer proeft.

Speak Your Mind

*