Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.
Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 1uur |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
1uur |
Ingredients
- 4 kippenbouten
- 2 kipfilets in hapklare stukjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje look gesnipperd
- 100 gram fijne Parijse champignons in kwartjes
- 1 appel geschild en fijngesneden
- 2 aardappelen (bloemig) geschild en fijngesneden
- 150 gram gedroogde pruimen in stukjes gesneden
- 1 peterseliewortel geschild en fijngesneden
- 50 ml Calvados Sherry kan ook
- 500 ml kippenbouillon
- chilipoeder
- paprikapoeder zacht
- olijfolie
- peper en zout
- 1 bosje peterselie gehakt
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Kruid de kippenbouten en stukjes kip met voldoende peper en zout.
- Verhit in een ruime stoofpot een flinke scheut olijfolie. Schroei de kippenbouten aan tot ze goudbruin zijn.
- Haal de kippenbouten uit de pan en roerbak de stukjes kip kort aan tot ze kleuren. Schep daarna ook uit de pan en hou, samen met de kippenbouten, even opzij.
- Verlaag het vuur en fruit de gesnipperde ui, knoflook en kwartjes champignon in de stoofpot. Roer er wat chili- en paprikapoeder door.
- Blus met de Calvados en roer alle aanbaksels los. Voeg de stukjes appel, aardappel, pruim en peterseliewortel toe. Laat even bakken.
- Voeg de stukjes kip en kippenbouten terug toe en overgiet met kippenbouillon. Dek af en laat één uur zachtjes pruttelen. Roer nu en dan zachtjes om zodat de stukjes aardappel smelten en de saus binden. Voeg indien nodig meer kippenbouillon toe.
- Werk af met peper/zout en bestrooi met gehakte peterselie net voor het opdienen. Lekker met gekookte aardappelen of kroketjes. Smakelijk!
Recipe Notes
Tip: met kroketjes is deze ragout een tof idee als feestgerecht (kerstmis, nieuwjaar,...). Voeg dan eventueel nog wat stukjes gerookt spek en/of kippenlevertjes toe voor een luxueuzer resultaat.
Share this Recipe
Speak Your Mind