Zeg niet te snel 'tomatensaus' tegen een rode saus waar hoofdzakelijk tomaten in zitten. Die term kan immers wat misleiden aangezien je veel dan enkel tomaten kan gebruiken. Voor deze magnifieke saus gaan we aan de slag met tomaten en venkel die alle tijd van de wereld krijgen om traag te roosteren. Heerlijk met pasta en scampi, al kan je de saus ook voor andere bereidingen zonder enig probleem gebruiken.
Zeg niet te snel 'tomatensaus' tegen een rode saus waar hoofdzakelijk tomaten in zitten. Die term kan immers wat misleiden aangezien je veel dan enkel tomaten kan gebruiken. Voor deze magnifieke saus gaan we aan de slag met tomaten en venkel die alle tijd van de wereld krijgen om traag te roosteren. Heerlijk met pasta en scampi, al kan je de saus ook voor andere bereidingen zonder enig probleem gebruiken.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- Tomatenvenkelsaus
- 8 rijpe tomaten San Marzano bij voorkeur
- 1 venkelknol
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels vers gesnipperde oregano of gedroogd
- 1 eetlepel vers gesnipperde bieslook optioneel
- 3 eetlepels balsamico
- peper en zout
- scampi en pasta
- 500 gram pasta naar wens tagliatelle, penne, spaghetti,...
- 600 gram scampi
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Versnijd de tomaten, venkel, rode ui en knoflook in fijne stukjes. Doe alles in een ovenschaal.
- Roer de overige ingrediënten voor de saus door de stukjes tomaat en venkel. Roer goed door elkaar.
- Schuif de ovenschaal in een voorverwarmde oven (140°) en laat minstens 2 uur roosteren. Roer nu en dan om.
- Hoe langer je de groentjes laat roosteren, hoe intenser hun smaak. Heb je minder tijd? Eén uur op 175° kan ook. Meer tijd? Verlaag de temperatuur gerust naar 100° en laat 4 uur roosteren. Ook een slowcooker is een prima idee.
- Werk de saus naar smaak af met peper en/of zout. Je kan ze ook mixen indien je een gladde(re) saus wenst.
- Kook tegen het einde van de gaartijd van de saus de pasta volgens de instructies op de verpakking in gezouten water.
- Snipper de sjalot en teentjes knoflook fijn. Fruit op een matig vuur in een scheutje olijfolie.
- Voeg de scampi toe en kruid met peper en zout. Laat langs elke kant kort bakken.
- Serveer de pasta met een flinke lepel saus. Werk af met enkele scampi en eventueel nog wat vers oregano. Smakelijk!
Notities
Tips: werk de saus af met kappertjes en/of schilfers Parmezaanse kaas voor extra smaken en texturen die perfect bij de saus passen. Kan je geen San Marzano tomaten vinden? Tros- en kerstomaatjes zijn een prima alternatief.
Deel dit Recept
Speak Your Mind