Met orzo, Griekse pasta, kan je verrassende dingen op tafel zetten. Deze rijstvormige pasta leent zich tot heel makkelijke maar vernieuwende pastaschoteltjes door de opvallende structuur. Wat dacht u van eentje met scampi en kip in een kruidige, Mediterraanse, roomsaus?
Met orzo, Griekse pasta, kan je verrassende dingen op tafel zetten. Deze rijstvormige pasta leent zich tot heel makkelijke maar vernieuwende pastaschoteltjes door de opvallende structuur. Wat dacht u van eentje met scampi en kip in een kruidige, Mediterraanse, roomsaus?
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
20minuten |
Ingrediënten
- 500 gram orzo Wordt ook risoni genoemd.
- 250 gram kippenfilet In fijne blokjes gesneden.
- 250 gram scampi Gepeld en gekuist.
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen look
- 250 gram fijne Parijse champignons In kwartjes gesneden
- 1 rode paprika In fijne blokjes gesneden
- 250 ml room
- 1 lenteui In fijne ringen gesneden
- oregano gedroogd
- basilicum gedroogd
- marjolein gedroogd
- chili gedroogd
- paprikapoeder
- peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Breng voldoende gezouten water aan de kook om de orzo al dente te koken.
- Terwijl de orzo gaart, start je met het bakken van de stukjes kip in een ruime pan met wat olijfolie. Schroei ze op een hoog vuur dicht zodat ze sappig blijven en geef ze een lichte, eerste kruiding (peper en zout of kippenkruiden).
- Haal de stukjes kip uit de pan, anders worden ze taai. Doe in dezelfde pan wat nieuwe olijfolie en fruit de fijngesneden ui en de twee teentjes look (geplet). Voeg vervolgens de champignons en paprika toe. Bak op een middelmatig vuur.
- Eenmaal de groentjes mals beginnen te worden, voeg je de room toe. Laat deze op een rustig vuur inkoken. Eenmaal je tevreden bent over de dikte van de saus, voeg je de stukjes kip en de scampi toe. Roer rustig om en houd enkele minuten op een laag vuurtje tot de orzo klaar is (mocht dat nog niet het geval zijn).
- Werk de saus af door de kruiden hun werk te laten doen; voeg wat gedroogde oregano, marjolein (niet noodzakelijk), basilicum en paprikapoeder toe. Werk af met peper en zout en voeg naar wens een pikante toets toe door gedroogd chilipoeder te gebruiken.
- Giet de orzo, eenmaal gaar, onmiddellijk af en roer dadelijk onder saus. Zo blijft het een smeuïge schotel. Werk af met wat ringetjes lenteui, die zorgen voor een frisse, knapperige toets. Smakelijk!
Notities
Een goed werkritme is belangrijk voor dit recept: zorg dat alles goed aansluit. Orzo gaat snel uitdrogen en plakken indien die te lang blijft staan, ook de kip kan uitdrogen en taai worden indien te lang op het vuur,... Hou daar voldoende rekening mee, voorts is dit immers een heerlijk, makkelijk en eenvoudig recept waar je weinig verkeerd mee kan doen.
Deel dit Recept
De room ontbreekt in de lijst met ingrediënten. Heb het geprobeerd met 250ml en er mocht net iets meer saus zijn voor mij, volgende keer 300ml proberen. Verder erg lekker!
Het foutje werd aangepast, Jean-Pierre. Bedankt voor je attente reactie. Voor 4 personen is 250 ml inderdaad voldoende.
Amai dat was lekker! Had 500gr orzo genomen. Ook heb ik meer room genomen. 250 ml vond ik wat te min saus. Mijn 2 studerende kotgangers gingen meteen aan de haal met de overschot. Zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar!!!
Je kan inderdaad naar wens meer room toevoegen, Hilde (enkel opletten dat het dan geen te zwaar gerecht wordt). Fijn dat het gesmaakt heeft!
Is het nodig om de scampi vooraf te bakken? Of gaan ze rauw in de saus en worden ze daardoor gaar? Alvast bedankt voor de tip!
Bedankt voor je vraag Esther. De scampi vooraf bakken is de makkelijkste manier om ze ‘à point’ te serveren. Bakken naar wens, roeren door de saus, meteen opdienen en klaar! Je kan ze uiteraard ook laten garen in de saus, wat echter wat minder zekerheid biedt. Te lang gegaarde scampi is immers taai en onsmakelijk.