Als je ergens lekker kunt eten, dan is het wel Spanje. Iedere Spaanse regio heeft een andere specialiteit. Je kunt er je culinaire hart ophalen. Omdat er zoveel verschillende lekkernijen en specialiteiten te vinden zijn, is Spanje een ideale bestemming voor een culinaire rondreis. Lees snel verder om erachter te komen waar je welke lekkernijen kunt vinden. Ook lees je waar je allemaal aan moet denken tijdens het organiseren van een rondreis met de auto.
Culinaire route
Begin de culinaire roadtrip in het zonnige Valencia. Deze stad is beroemd om de paella. Er bestaan verschillende soorten paella en voor iedereen is er een geschikte versie. De meest typische is de paella valenciana. Hierin zit kip, zeevruchten, vis en konijn. Ook heb je de paella de marisco, met zeevruchten, en de paella de verduras, met alleen groenten.
Na Valencia kun je de route vervolgen naar de Andalusische zuidkust. Stop bijvoorbeeld eens in Malaga. Deze stad is beroemd om de sardientjes, die iedere dag vers uit de zee op het bord belanden. Restaurants aan het strand hebben vaak een bootje in het zand, die dient als keuken. In dit bootje worden de sardientjes op een stokje gaar gebakken. Heerlijke verse vis dus in Spaanse stijl.
Na alle vis heb je waarschijnlijk zin in een stukje goed vlees. Deze kun je vinden in de omgeving van Ávila, in de buurt van Salamanca. Ávila is beroemd om de enorme steaks die hier op gloeiend hete borden wordt geserveerd. Beter vlees zal je in Spanje niet vinden. Als je thuis eens wilt proberen een heerlijke steak voor te bereiden, probeer dan dit steakrecept!
Bij een bezoek aan Spanje mag je de hoofdstad natuurlijk niet overslaan. Het typische gerecht van Madrid is cocido. Dit is een bouillon met kip, kikkererwten, aardappel en verschillende groenten. Erg lekker en gezond en in de winter warmt het je lekker op.
Sluit de roadtrip af in Baskenland, dat beroemd is om de pinchos. Dit zijn een soort tapas, maar dan met een stokje geprikt op een stukje stokbrood. Veel variatie en erg lekker!
Voorbereiding roadtrip
Als je een roadtrip gaat maken, dan is het natuurlijk belangrijk dat de auto goed in orde is. Het laatste wat je wilt is onderweg problemen krijgen met je vervoersmiddel. Het is daarom op de eerste plaats noodzakelijk een goede autoverzekering af te sluiten; één die kosten in het buitenland dekt en die zorgt voor vervangend vervoer mocht je eigen auto het begeven. Er zijn verschillende websites waar je vergelijkingen kunt maken en zo de beste verzekering voor jouw situatie kunt kiezen.
Ook is het aan te raden voor vertrek je auto goed te laten checken bij de garage. Of geef de auto zelf een kleine check. Zorg bijvoorbeeld dat de auto voor vertrek voldoende vloeistoffen en olie heeft.
Een andere praktische tip voor een roadtrip is dat je de indeling van je auto goed voorbereid. Zet een aparte tas met items die je vaak nodig hebt dicht bij je stoel. Denk bijvoorbeeld aan telefoonopladers, het gps-systeem, extra kleding en eten en drinken. Zo hoef je niet elke keer in de kofferbak te zijn als je iets nodig hebt.


De boeren zaaien bijvoorbeeld wel klaver tussen het gras om ervoor te zorgen dat de koeien genoeg eiwitten opnemen en op die manier lekkere melk produceren. Ook is al het voer van de koeien biologisch geteeld.
Gewoon tegen jezelf zeggen ‘ik ga gezonder eten’ dat werkt gewoon niet. Gezond afvallen kan alleen slagen wanneer je een echt dieetplan volgt. WW (voorheen
Dit is één van de meest ondergewaardeerde tips om gewicht te verliezen. Wanneer je systematisch langzaam eet, kan je – geloof het of niet – werkelijk gewicht verliezen. Pas 20 minuten nadat je gegeten hebt sturen je hersenen een signaal naar je lichaam dat je verzadigd bent. Als je er langer over doet om je maaltijd op te eten komt dat verzadigingsgevoel eerder. Daardoor ga je na je maaltijd minder snel naar ongezonde dessertjes of snacks grijpen.


In dit kookboek verzamelt Jeroen Meus 100 nieuwe
In dit kookboek staan 101 nooit gepubliceerde recepten van de hand van
In dit boek verzamelt Jeroen Meus zijn 200 



Verwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng 150 g suiker, vanille aroma en boter in een kom. Voeg 3 eieren toe en mix alles zodat het geheel luchtig wordt. Voeg de melk toe en het zelfrijzend bakmeel toe. Vul de papieren vormpjes in de bakvorm met het beslag tot net onder de rand. Bak ongeveer 20 minuten in de oven tot de cakejes lichtbruin zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng het bakmeel, cacaopoeder en zout in een kom. Meng in een andere kom de melk, suiker en zonnebloemolie. Mix het geheel nadien met een mixer, samen met de eieren. Voeg de droge ingrediënten uit de eerste kom hier nadien aan toe. Vermeng alles tot er geen klonters meer zijn. Vet de springvorm in met boter en giet het beslag erin.
Verwarm de over voor op 200 graden. Zeef de bloem. Breng 250 ml water aan de kook en smelt er de blokjes boter in. Meng er de bloem door en roer goed zodat het beslag loskomt van de bodem. Neem de pan van het vuur en voeg de eieren toe. Laat alles een halfuur rusten. Bekleed nadien de bakplaat met bakpapier. Die het beslag in een spuitzak en spuit de soesjes op de bakplaat.
Waarschijnlijk ga jij normaal gezien gewoon naar de supermarkt om drank te kopen. Logisch ook. Ben jij een kenner of zoek je een leuk cadeau-ideetje voor een cocktail liefhebber? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen in de
Natuurlijk niet. De meeste cocktails zijn echte caloriebommen, ze zitten boordevol suikers, niet alleen door de toegevoegde siropen, pure suiker en fruitsap, maar ook gewoon omdat alcohol zelf eigen suiker is.

















