Koken op inductie of gas? De verschillen | Recepten.be Koken op inductie of gas? De verschillen | Recepten.be

 

Recept - Koken op inductie of gas? De verschillen

Koken op inductie of gas? De verschillen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je een nieuwe keuken aanschaft of je keuken verbouwt, kun je kiezen voor koken op gas of koken op inductie. Maar wat zijn de verschillen? We zullen hieronder de verschillen tussen koken op gas en koken op inductie behandelen. Zo krijg je een idee wat het best bij jou en je huisrekening past.

Inhoudelijke verschillen

Bij koken op gas worden alle pannen verwarmd door een gaspitje, die via een gasaansluiting en met behulp van een vonk worden aangemaakt. Gasfornuizen zijn dus fornuizen met pitjes op gasaansluiting. Bij het koken op gas wordt zuurstof verbruikt, daarom is het belangrijk de ruimte waarin je kookt goed te ventileren. Koken op inductie is een van de elektrische kooksystemen, en momenteel de populairste. In plaats van een gaspitje heb je een kookplaat die door middel van het opwekken van elektriciteit warm worden gemaakt.

Verschillen in kosten

Bij de aanschaf van een kookplaat ben je met een kookplaat met gaspitjes goedkoper uit dan wanneer je een kookplaat op inductie koopt. In gebruik is koken op gas vaak ook voordeliger. Het koken van 1 liter water op gast bedraagt ongeveer de helft van wat je kwijt zou zijn wanneer je op inductie kookt. De prijs die je voor je gas moet betalen, is niet op voorhand bepaald, omdat de olieprijs altijd onderhevig is aan prijsschommelingen. De prijs van energie verschilt ook per periode.

Energieverbruik

Dus hoewel koken op gas in beginsel goedkoper is, is dat in het geheel niet per definitie het geval. Kookplaten op inductie gebruiken hun energie immers efficiënter dan gaspitjes. Van koken op gaspitjes vloeit zo’n 50 % van de warmte weg en wordt niet gebruikt voor het verwarmen van je pannen, terwijl dit bij koken op inductie slechts zo’n 10 tot 20 % is. Dit komt omdat de bodem van de pan wordt verhit in plaats van de gehele kookplaat waar de pan op staat. Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald, stopt de kookplaat ook met het verbruiken van energie. Wanneer je wilt dat je eten nog een tijdje warm blijft, laat het dan nog even op de kookplaat staan.

Onderhoud

Het nadeel van gaskookplaten is dat ze lastig schoon te maken zijn. Als jij na afloop van je kooksessie met de vaatdoek over de kookplaat gaat, moet je op een aantal dingen letten. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat je de bedieningsknoppen niet verschuift; dit kun je het beste doen door de knoppen er van tevoren af te halen. Ga ook niet te hardhandig te werk, zodat het plaat van het gaspitje op zijn plaats blijft. Het voordeel van een inductiekookplaat is dat wanneer de plaat is afgekoeld, je met een sopje de hele plaat in een paar vegen schoon kunt maken.

Het milieu

In het huishouden kun je keuzes maken die aansluiten bij de doelstelling van een schoner milieu. Met het oog op het milieu is de keuze voor een inductiekookplaat vriendelijker dan een gaskookstel. Zeker als je huis voorzien is van groene energie, zoals zonne- en windenergie. Dit soort energie hoeft niet duurder te zijn dan grijze energie. Online vergelijken helpt je om de goedkoopste energie te vinden.

Keuze

Of jij nu kiest voor een gaskookstel of inductieplaten, er is iets dat je in je achterhoofd moet houden: je pasta bolognese blijft hetzelfde smaken. De manier van koken zorgt niet voor andere smaken. Besluit jij om over te stappen van koken op gas naar koken of energie, of andersom? Vergeet dan niet te kijken of je pannen geschikt zijn. Niet elke pan kun je op beide stellen gebruiken, en kan er zelfs voor zorgen dat je pan niet meer bruikbaar is.

Speak Your Mind

*