Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar | Recepten.be Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar | Recepten.be

 

Recept - Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar

Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zo ook in de keuken. Misschien wil je al lang duurzamer bezig zijn in de keuken, maar weet je nog niet hoe. Misschien lijken zoveel veranderingen in één keer onmogelijk. Maar iedere kleine aanpassing helpt ook jou duurzamer te koken. In dit artikel leggen we je uit wat je al kunt doen.

Kliekjesdag

Een belangrijk aspect van duurzaam koken: minder eten weggooien. Heb jij een keer te veel gekookt, maar heb je net geen maaltijd over? Gooi het eten dan niet weg en stel een kliekjesdag in later in de week. Op dit soort dagen eet je alle restjes op die je nog over hebt. Heb je bijvoorbeeld nog een half bord couscous over en nog wat groenten in je koelkast liggen? Voeg dit samen en je hebt weer een prima maaltijd. Zo ga je verspilling tegen. Heb je echt een overschot? Vries je maaltijden dan in of denk aan de buren of vrienden.  

Gas vervangen door groene energie

Onze wereld heeft tal van energiebronnen. Maar het gas wordt schaarser en dat merken we aan de prijs. Duurzaam en lekker koken kan op verschillende soorten fornuizen. De meest duurzame keuze om zonder gas te koken, is met inductieplaten die werken op energie in plaats van gas. Duurzaamheid komt in verschillende vormen. Groene duurzame energie, opgewekt met zonnepanelen of windenergie is natuurlijk beter voor het milieu dan grijze energie. Via de energievergelijker 2019 kun je kijken bij welke leverancier je voor een lage prijs groene energie af kunt nemen.

De inductiekookplaten zijn snel op temperatuur en koelen ook snel weer af. De pit warmt alleen op als er een metalen pan op staat en is dus zeer veilig voor kinderen. Ze kunnen draaien aan de knoppen, maar bij een leeg fornuis zal er niets gebeuren. Ook een handig detail, schoonmaken is ontzettend makkelijk. Het is één vlakke plaat. En dat is met een doekje zo schoon. Zo blijft er meer tijd over voor het uitbuiken na een lekkere everzwijn stoofpot met witloofsalade van kok Jeroen Meus.

Besparen met sluipverbruik

Controleer eens het energieverbruik van je keukenapparatuur met een verbruiksmanager. Dit is een app die nagaat welk apparaat hoeveel energie verbruikt. Het verbruik wordt zichtbaar wanneer de apparatuur in vol gebruik is, maar ook als deze in stand-by staat.

Er zijn verschillende apps te downloaden van energieleveranciers, maar ook onafhankelijke energie apps. Beide geven ze het sluipverbruik van je apparatuur weer. Zodra je inzage hebt in het energieverbruik van elk keukenapparaat, kun je stappen ondernemen. Dit kan door de stekker na gebruik uit het stopcontact te trekken. Andere optie is ook om een stekkerdoos met uitswitch tussen het apparaat en de wandcontactdoos plaatsen. Uitzetten is dan een eitje!

Voedsel discriminatie

Verse producten zijn kleurrijk, ruiken heerlijk en zitten vol smaak. Heerlijk om mee te koken en fantastisch om van te snoepen. Maar onze supermarkten selecteren alleen producten die er ‘normaal’ uitzien. Dat komt omdat wij, de consumenten, dat willen. De producten die er vreemd uitzien, die laten we liggen. Onzin natuurlijk! De geur en smaak is hetzelfde. Een aangezien we 90% van onze versproducten versnijden, maakt de vorm eigenlijk niet uit.

Kijk eens om je heen of er verse producten in de buurt worden aangeboden. Kans is ook nog dat versproducten goedkoper worden aangeboden omdat niemand ze wil. Of ga in gesprek met de lokale supermarkt. Je weet nooit wat jullie samen kunnen veranderen.

Duurzaam koken is ook voor jou haalbaar. Zeker als je het in kleine stapjes doet, want verandering van spijs doet eten.

Speak Your Mind

*