13 mei is Wereld Cocktail Dag! | Recepten.be 13 mei is Wereld Cocktail Dag! | Recepten.be

 

Recept - 13 mei is Wereld Cocktail Dag!

13 mei is Wereld Cocktail Dag!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joepie, het is Wereld Cocktail Dag! Op deze datum verscheen de eerste keer een definitie van de term cocktail in de krant ‘Balance and Colombian Repository’ in de Verenigde Staten in het begin van de 19e eeuw. Vier jij vandaag ook met een zelfgebrouwde toverdrank of ga je er gewoon eentje drinken met de girls? Lees verder en ontdek enkele interessante weetjes over deze hemelse drankjes!

Door wie en wanneer zijn cocktails uitgevonden?

De vroegste vermeldingen van mixdrankjes dateren van de tijd van de Romeinen en Grieken. Maar de cocktail zoals we die nu kennen, geserveerd in een kegelvormig coupeglas en met alcohol als gin, rum en whisky, ontstond ergens in het begin van de 19e eeuw.

Rond die tijd duiken de eerste vermeldingen van het woord ‘cocktail’ op en verschijnen er recepten in lokale tijdschriften, kranten en boeken in de Verenigde Staten. De cocktail is dus vermoedelijk een soort eigen uitvinding van barmannen in die tijd. Door trial en error ontstonden zo, doorheen de tijd, honderden verschillende soorten drankjes.

Webshops voor gepersonaliseerde drankflessen

gepersonaliseerde flesWaarschijnlijk ga jij normaal gezien gewoon naar de supermarkt om drank te kopen. Logisch ook. Ben jij een kenner of zoek je een leuk cadeau-ideetje voor een cocktail liefhebber? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen in de webshop van Ginsoline. Hier vind je veel meer soorten gins dan in de winkel. Bovendien kan je je fles laten personaliseren met een boodschap!

Ook bij Makeyourownspirit is het mogelijk een eigen boodschap of logo op jouw drankfles te laten drukken! En je kan hier zelfs de flesvorm en kleur kiezen. Als dat geen origineel cadeau is!

Zijn cocktails gezond?

ginNatuurlijk niet. De meeste cocktails zijn echte caloriebommen, ze zitten boordevol suikers, niet alleen door de toegevoegde siropen, pure suiker en fruitsap, maar ook gewoon omdat alcohol zelf eigen suiker is.

Maar er is toch goed nieuws… Cocktails met veel citroen of andere citrusvruchten zijn toch enigszins gezond. Waarom? Omdat ze enorm veel vitamine C bevatten, wat supergoed is voor je immuunsysteem!

Daarnaast blijkt uit een recente studie in Letland dat gin, wat o.a. in de alombekende gin-tonic zit, je metabolisme versterkt omdat de actieve bestanddelen in gin maken dat je lichaam sneller calorieën verbrandt. Hoewel het onderzoek een resultaat is van testen op muizen, is het toch al een sterke aanwijzing dat gin ook voor de mens metabolisme versterkende eigenschappen zou hebben. To be continued!

Welke cocktails zijn het populairst?

Er bestaan honderden soorten cocktails. Dat heb je waarschijnlijk zelf al ondervonden bij elk bezoekje aan een cocktailbar, waar dan precies (telkens) weer cocktails op staan die jij nog niet kent… Uit een recent onderzoek van Drinks International, waarbij bevragingen in bars over de hele wereld werden gedaan, blijkt dat de best verkopende cocktails nog steeds de klassiekers zijn, bijvoorbeeld de Mojito, Manhattan en Margarita.

De overduidelijke winnaar van dat onderzoek werd de Old Fashioned, een mengeling van bourbon of brandy en sinaasappelzest en kers. Ken je hem nog niet, dan moet je hem nu zeker eens proberen!

Zin om vanavond of volgend weekend zelf een cocktail op tafel te toveren? Op onze website vind je recepten voor tal van originele drankjes, bijvoorbeeld de Kamikaze, Vampiro en New York Sour.

 

Speak Your Mind

*