Recept - 17 mei is Wereld Bakdag! De leukste originele recepten

17 mei is Wereld Bakdag! De leukste originele recepten

Het is Wereld Bakdag! En dat moet gevierd worden. Waarom niet door zelf aan het bakken te slaan en het hele gezin vanavond te verrassen met een zalig dessertje of tussendoortje?

Citroen merinque cupcakes

Deze meringues zijn een ware smaaksensatie! Gevuld met citroenboter (lemoncurd) en met een topping van meringue, zijn ze zowel luchtig als verfrissend.

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 180 g boter (kamertemperatuur)
  • 200 g suiker
  • 4 eetlepels lemoncurd (zelfgemaakt of kant en klaar)
  • 180 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel vanille aroma
  • 60 ml melk

Bereiding

citroen meringue cupcakesVerwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng 150 g suiker, vanille aroma en boter in een kom. Voeg 3 eieren toe en mix alles zodat het geheel luchtig wordt. Voeg de melk toe en het zelfrijzend bakmeel toe. Vul de papieren vormpjes in de bakvorm met het beslag tot net onder de rand. Bak ongeveer 20 minuten in de oven tot de cakejes lichtbruin zijn.

Laat de cupcakes afkoelen. Klop het eiwit van de 2 overige eieren tot half stijf schuim en voeg 50 g suiker toe. Klop alles met een mixer. Maak vrij diepe holten in het midden van de cupcakes met een mesje. Vul deze met lemoncurd. Doe de meringue nadien in en spuitzak of gebruik een lepel om deze op de cupcakes te doen. Brand de toefjes nadien met een brander lichtbruin.

Ferrero Rocher taart

Op een luie zondagmiddag met de familie of als dessertje op een feestje, taart is altijd lekker. Wil jij binnenkort uitpakken met een geweldige taart, die niet alleen origineel maar ook gewoon heerlijk is? Dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 80 ml melk
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 350 g suiker
  • Snufje zout
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 25 g cacaopoeder
  • 250 g boter
  • 3 eetlepels Nutella
  • 150 g pure chocolade (gesmolten)
  • 60 g poedersuiker
  • 1 bakje Ferrero Rocher (16 stuks)
  • 75 g hazelnoten

Bereiding

ferrero rocher taartVerwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng het bakmeel, cacaopoeder en zout in een kom. Meng in een andere kom de melk, suiker en zonnebloemolie. Mix het geheel nadien met een mixer, samen met de eieren. Voeg de droge ingrediënten uit de eerste kom hier nadien aan toe. Vermeng alles tot er geen klonters meer zijn. Vet de springvorm in met boter en giet het beslag erin.

Bak de taart gedurende 60 minuten in de oven. Maak intussen de botercrème. Mix daarvoor de boter, gesmolten chocolade poedersuiker en Nutella tot crème. Stop dit even in de koelkast. Wanneer de taart afgekoeld is kan je hem horizontaal doormidden snijden en de bovenzijde er afhalen.

Besmeer dan de onderste helft van de taart met de botercrème. Leg de bovenste helft er weer op en besmeer alles bovenaan en aan de zijkant met de crème. Hak de hazelnoten grof in een hakmolen of doe ze in een zakje en sla ze met een deegroller fijn. Bestrooi de zijkant van de taart ermee. Decoreer de taart nadien nog met enkele Ferrero Rocher balletjes.

Soezen met panna cotta van donkere chocolade en mangotopping

Geef jij standaard chocolade pralines, koekjes of profiteroles als hapje bij de koffie? Wees origineel en ga voor deze originele soezen met panna cotta en mangotopping.
Ingrediënten voor 20 stuks
  • 500 ml water
  • 200 g hazelnoten
  • 2 gelatineblaadjes
  • 60 g boter (in blokjes)
  • 500 ml room 40 %
  • 2 rijpe mango’s
  • 250 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 30 g kristalsuiker
  • 200 g donkere chocolade
  • 130 g gezeefde bloem
  • 4 eieren

Bereiding

soezenVerwarm de over voor op 200 graden. Zeef de bloem. Breng 250 ml water aan de kook en smelt er de blokjes boter in. Meng er de bloem door en roer goed zodat het beslag loskomt van de bodem. Neem de pan van het vuur en voeg de eieren toe. Laat alles een halfuur rusten. Bekleed nadien de bakplaat met bakpapier. Die het beslag in een spuitzak en spuit de soesjes op de bakplaat.

Bak de soesjes 12 minuten in de oven. Laat ze nadien afkoelen op een rooster. Week dan de gelatineblaadjes een tiental minuten in koud water. Breng een sauspannetje met 500 ml room aan de kook. Voeg een opengesneden vanillestokje en 30 g suiker toe. Roer alles goed. Als de room kookt verbrokkel je de donkere chocolade erin en roer tot de chocolade gesmolten is.

Maak de gelatineblaadjes wat droger door erin te knijpen en los ze al roerend op in de chocoladeroom. Giet de panna cotte nadien in een kom en laat dit gedurende een halfuur afkoelen en opstijven.

Maak de mangotopping. Kook daarvoor 250 ml water met 250 g suiker. Draai het vuur lager en laat inkoken totdat het een dikke suikerstroop wordt. Schil dan de mango’s en snijd ze in kleine stukken. Voeg ze nadien bij de suikerstroop. Laat het geheel een vijftal minuten koken. Mix met een mixer en laat afkoelen. Hak de hazelnoten nadien grof en rooster in een pan. Maak een inkeping in de onderkant van elk soesje en vul de holtes met de panna cotta d.m.v. een spuitzak. Doe nadien een beetje mangotopping en hazelnootjes op elk soesje.

Speak Your Mind

*