Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 50minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
50minuten |
Ingrediënten
- 200 gram oud brood Bij voorkeur wit brood.
- 2 sneden peperkoek
- 350 ml melk
- 125 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel honing
- 1 zakje Vanillesuiker
- 1 eetlepel zelfrijzende bloem
- 50 gram rozijnen
- 3 eieren
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje Kaneel
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Begin met het brood en de peperkoek in kleine stukjes te scheuren. Door enkel witbrood en geen korsten te gebruiken, krijg je het fijnste (en volgens velen lekkerste) resultaat. Je kan echter net zo goed de korsten gebruiken, zorg er dan enkel voor dat je na het scheuren wel degelijk 200 gram brood hebt. Je kan ook gerust bruin brood of zelfs een mengeling gebruiken, het resultaat zal dan wat steviger/voller proeven. Vermijd enkel brood met grote zaden.
- Warm de melk op tot ze lauw is en doe er de honing, de suiker en de vanillesuiker bij. Roer goed door elkaar en giet over het broodkruim. Laten enkele minuten weken.
- Prak en meng het brood met behulp van een lepel of vork tot het een soepele maar stevige en egale massa wordt.
- Kluts de eieren en voeg de bloem, het zout en het snuifje kaneel toe. Voeg samen met de rozijen toe aan het brooddeeg en roer alles goed om. Stort het mengsel uit in een ruime, licht bebloemde, bakvorm en zet dit gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
- Controleer of het deeg voldoende gegaard is met behulp van een fijne priem (deze mag niet meer vochtig zijn) en laat afkoelen. Heerlijk bij een kopje koffie, smakelijk!
Notities
Je kan broodpudding makkelijk opwaarderen en naar smaak aanpassen. Enkele stukjes gedroogd fruit, chocolade of een paar theelepels cacao aan het mengsel toevoegen zorgen bijvoorbeeld voor originele varianten. Daarnaast kan je de broodpudding voor opdienen bestrooien met bloemsuiker of overgieten met een fruit-, chocolade- of vanillesausje.
Deel dit Recept
Was een lekker broodpuddinkje, zeer gewaardeerde zuiderburen. Met eenvoudige ingrediënten een smakelijk gerecht maken is altijd een leuke uitdaging en voor velen zelfs noodzaak. Heb het recept zoals beschreven gevolgd, echter met een beetje luxe: een scheut Zeeuwse boluslikeur toe gevoegd. En ook wel iets meer dan een snuifje kaneel: een eetlepel. Daarnaast ook nog beetje koekkruiden. Heb ‘m 50 minuten op 185 graden gedaan in cakeblik. Ruikt en smaakt heerlijk. Volgende keer nog klein beetje fijn gevijzelde kardemonzaadjes hierbij, kan hij wel hebben.
Goede tips, Johanna. Ik heb jouw aanvullingen toegepast en het was heerlijk!