VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (10 votes cast)
Broodpudding
De kroon op elk feestelijk diner; een smakelijk dessertje. Dat hoeft lang niet altijd ingewikkeld of hoogstaand te zijn. Integendeel, met restjes oud brood bereid je zonder moeite een prima dessert uit grootmoeders keuken waar je nooit iets verkeerds mee kan doen.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Begin met het brood en de peperkoek in kleine stukjes te scheuren. Door enkel witbrood en geen korsten te gebruiken, krijg je het fijnste (en volgens velen lekkerste) resultaat. Je kan echter net zo goed de korsten gebruiken, zorg er dan enkel voor dat je na het scheuren wel degelijk 200 gram brood hebt. Je kan ook gerust bruin brood of zelfs een mengeling gebruiken, het resultaat zal dan wat steviger/voller proeven. Vermijd enkel brood met grote zaden.
  2. Warm de melk op tot ze lauw is en doe er de honing, de suiker en de vanillesuiker bij. Roer goed door elkaar en giet over het broodkruim. Laten enkele minuten weken.
  3. Prak en meng het brood met behulp van een lepel of vork tot het een soepele maar stevige en egale massa wordt.
  4. Kluts de eieren en voeg de bloem, het zout en het snuifje kaneel toe. Voeg samen met de rozijen toe aan het brooddeeg en roer alles goed om. Stort het mengsel uit in een ruime, licht bebloemde, bakvorm en zet dit gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
  5. Controleer of het deeg voldoende gegaard is met behulp van een fijne priem (deze mag niet meer vochtig zijn) en laat afkoelen. Heerlijk bij een kopje koffie, smakelijk!
Notities

Je kan broodpudding makkelijk opwaarderen en naar smaak aanpassen. Enkele stukjes gedroogd fruit, chocolade of een paar theelepels cacao aan het mengsel toevoegen zorgen bijvoorbeeld voor originele varianten. Daarnaast kan je de broodpudding voor opdienen bestrooien met bloemsuiker of overgieten met een fruit-, chocolade- of vanillesausje.