België telt heel wat culinaire, plaatselijke tradities. Van een Oostends vispannetje, tot Luikse balletjes. Met die laatste klassieker gaat Jeroen Meus in dit recept aan de slag. Het betreft een gerecht met stevige gehaktballen vergezeld van een zoete saus met ui en stroop. Heerlijke, alledaagse kost waar ook de kleinste eters dol op zullen zijn!
België telt heel wat culinaire, plaatselijke tradities. Van een Oostends vispannetje, tot Luikse balletjes. Met die laatste klassieker gaat Jeroen Meus in dit recept aan de slag. Het betreft een gerecht met stevige gehaktballen vergezeld van een zoete saus met ui en stroop. Heerlijke, alledaagse kost waar ook de kleinste eters dol op zullen zijn!
| Servings | Prep Time | Cook Time |
| 4personen | 15minuten | 35minuten |
| Servings | Prep Time |
| 4personen | 15minuten |
| Cook Time |
| 35minuten |
Ingredients
- Luikse balletjes met frietjes
- 1 kg frietaardappelen
- 800 gram gemengd gehakt
- 1 sjalot
- 1 bosje krulpeterselie
- 2 eieren
- 4 eetlepels paneermeel
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- enkele takjes tijm
- 1 scheut balsamico
- 3 eetlepels stroop
- 1 blaadje laurier
- 2 dl kippenbouillon
- boter
- peper en zout
- mayonaise
- Frisse sla
- 1 krop ijsbergsla
- 1 scheut dragonazijn
- enkele takjes dragon
- 1 sjalot
- 1 bosje krulpeterselie
- slaolie
- peper en zout
Servings: personen
|
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Schil de aardappelen en versnijd in frietjes. Spoel met stromend koud water en laat uitlekken.
- Pocheer de frieten in een friteuse op 145° (tot ze 'zingen'). Laat daarna weer afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Jeroen raadt zelfs aan om ze in de vriezer te steken.
- Snipper ondertussen één sjalot en een handvol peterselie fijn. Doe samen met het gehakt, de eigelen en het paneermeel in een mengkom. Kruid met peper en zout.
- Meng alles goed door elkaar en rol flinke gehaktballen.
- Smelt een klontje boter in een braadpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin.
- Versnijd ondertussen de uien in halve ringen en plet het teentje knoflook. Snipper de blaadjes van de takjes tijm.
- Haal de aangebakken gehaktballen uit de pan. Stoof in dezelfde pan de uiringen, knoflook en tijm aan (voeg eventueel een vers klontje boter toe).
- Blus de pan met de balsamicoazijn. Roer alles goed los en laat even inkoken. Voeg dan de stroop en kippebouillon toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Breng aan de kook.
- Voeg de gehaktballen weer toe aan de stroperige, borrelende saus. Laat zachtjes verder garen en breng de temperatuur van de friteuse naar 175°.
- Versnijd de sjalot in ringen. Snipper enkele dragonblaadjes en nog wat peterselie fijn. Versnijd de ijsbergsla grof. Meng alles samen met wat dragonazijn, slaolie, peper en zout.
- Bak de frietjes goudbruin op 175°.
- Serveer de gehaktballen met een flinke lepel saus, wat frietjes, een schep sla en een toefje mayonaise. Smakelijk!
Share this Recipe






Speak Your Mind