Waterzooi is niet alleen een op-en-top Belgisch gerecht, je kan er ook eindeloos mee variëren waardoor het altijd past en smaakt. Deze eenvoudige variant van Colruyts receptenteam combineert kip met de kruidige smaak van kervel. Bijzonder lekker!
Waterzooi is niet alleen een op-en-top Belgisch gerecht, je kan er ook eindeloos mee variëren waardoor het altijd past en smaakt. Deze eenvoudige variant van Colruyts receptenteam combineert kip met de kruidige smaak van kervel. Bijzonder lekker!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 1uur | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 1uur |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- 1 soepkip
- 4 stengels selder
- 2 prei
- 8 wortelen
- 1 blaadje laurier
- enkele takjes tijm
- 6 grote, vastkokende aardappelen
- 100 gram gesnipperde kervel vers of diepvries
- 50 gram fijngehakte diepvriesspinazie
- 1 eidooier
- 200 gram zure room
- 0,5 citroen uitgeperst
- 3 eetlepels bloem
- nootmuskaat
- peper en zout
- boter
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Breng de soepkip een dag op voorhand in een ruime hoeveelheid water (2 à 3 liter). Breng op smaak met twee wortelen, het groen van de selder en prei, laurier, tijm, peper en zout.
- Laat de soepkip helemaal gaar koken. Reken op 2 tot 3 uur. Zet nadien koel opzij voor de dag nadien.
- Schep het vet van de afgekoelde bouillon en versnijd de kip in stukken. Warm de bouillon met de stukken kip in terug op.
- Snijd ondertussen de wortelen, preiwitten, selder en aardappelen in hapklare blokjes.
- Smelt in een ruime pan een klont boter en stoof de stukjes selder, wortel en prei aan. Overgiet na enkele minuten met warme kippenbouillon (gebruik een zeefje voor een zuiver resultaat) en laat de aardappelblokjes meegaren.
- Haal de warme stukken kip uit de bouillon en houd warm. Zeef de bouillon.
- Smelt evenveel boter als bloem als basis voor een roux. Klop de bloem af het vuur onder de gesmolten boter en laat nog even warmen om de bloemsmaak te laten verdwijnen.
- Voeg al roerend warme kippenbouillon aan de roux toe tot een saus (reken voor 4 personen op 1,5 dl bouillon op 3 eetlepels bloem en boter).
- Roer de kervel en spinazie onder de waterzooi. Vul aan met de gestoofde groentjes en aardappelen.
- Klop de eidooier met het citroensap en zure room lichtjes op. Roer voorzichtig onder de waterzooi. Werk af met peper, zout en nootmuskaat.
- Schik in elk bord enkele stukken kip en overgiet met de waterzooi. Versier desgewenst met verse kervel of peterselie. Smakelijk!
Notities
Geen tijd om op voorhand een bouillon klaar te maken? Gaar dan kleinere stukken kip (filet, haasjes, bouten,...) in kant-en-klare bouillon.
Deel dit Recept
Speak Your Mind