In het zuidelijke gedeelte van Duitsland is geen maaltijd compleet zonder de typische aardappelsalade (kartoffelsalat). Deze Duitse, en vooral Schwäbische specialiteit lijkt allesbehalve op de typische aanpak met mayonaise. Deze Duitse klassieke is erg vol maar ook fris van smaak dankzij rundsbouillon en een scheutje wijnazijn. Zeker het proberen waard! Lekker bij eender welk vleesgerecht, of als voorgerecht met een bonte mengeling rauwe groentjes.
In het zuidelijke gedeelte van Duitsland is geen maaltijd compleet zonder de typische aardappelsalade (kartoffelsalat). Deze Duitse, en vooral Schwäbische specialiteit lijkt allesbehalve op de typische aanpak met mayonaise. Deze Duitse klassieke is erg vol maar ook fris van smaak dankzij rundsbouillon en een scheutje wijnazijn. Zeker het proberen waard! Lekker bij eender welk vleesgerecht, of als voorgerecht met een bonte mengeling rauwe groentjes.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 10minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
10minuten |
Ingrediënten
- 500 gram extra vastkokende aardappelen
- 2 uien gepeld en extra fijngehakt
- 1 eetlepel mosterd niet te krachtig, eerder zacht
- 125 ml rundsbouillon volle smaak, bij voorkeur geen bouillonblokje
- witte wijnazijn
- neutrale olie zonnebloemolie, bijvoorbeeld
- muskaatnoot
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kuis de aardappelen indien nodig, maar schil ze niet. Breng ze aan de kook in een royale hoeveelheid gezouten water. Om een extra krachtige en volle smaak te bekomen kan je een deel rundsbouillon (of een blokje) toevoegen.
- Giet, eenmaal gaar, af en pel onmiddellijk. Opgelet: warm! Spoel je vingers regelmatig met koud water om kleverigheid en warmte tegen te gaan.
- Snijd de aardappelen, terwijl ze nog warm zijn, in fijne plakjes. Indien ze wat brokkelen is dat geen enkel probleem.
- Meng de extra fijngesneden ui met de warme plakjes aardappel. Giet daar de hete rundsbouillon op zodat de ui zacht kan worden en de aardappelen de bouillon kunnen absorberen. Dek eventueel even af in de (nog warme) kookpot.
- Meng er de mosterd onder en breng verder op smaak met de witte wijnazijn, nootmuskaat, peper en zout naar wens. De smakenbalans goed krijgen is het lastigste gedeelte, oefening baart kunst. Voeg ook een scheutje olie toe om het geheel smeuïger te maken.
- Serveer naar wens warm, lauw of koud. Daarnaast kan je de salade aanvullen met stukjes augurk of wat verse groene tuinkruiden (peterselie, bieslook,...). Smakelijk!
Notities
Tip: de fijne stukjes ui moeten helemaal zacht zijn. Om te vermijden dat de ze - wegens te hard afgekoelde aardappelen of onvoldoende fijn gesneden - nog krokant zijn, kan je ze eventueel op voorhand even fruiten in een beetje olie.
Deel dit Recept
Speak Your Mind