Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 800 gram diepvrieskroketjes
- 700 gram varkenshaas
- 150 gram verse zilveruitjes
- 300 gram fijne Parijse champignons
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 1 dl rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 6 eetlepels bruine fond
- 1 eetlepel bloem
- 150 gram veldsla
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 snuifje kristalsuiker
- boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Doe de uitjes in een kom warm water en laat een half uurtje weken. Laat ondertussen het vlees op kamertemperatuur komen.
- Pel de uitjes en borstel de champignons - indien nodig - schoon. Snijd de champignons in kwartjes.
- Kruid het varkenshaasje met voldoende peper en zout. Verhit een klontje boter in een pan en schroei het vlees kort langs alle kanten. Kleuren volstaat.
- Doe het vlees in een ovenschaal en schuif in een voorverwarmde oven (170°). Laat het vlees 10 tot 15 minuten garen. Wikkel het daarna in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten zodat het lekker mals blijft.
- Terwijl het vlees gaart, kan je de saus bereiden. Smelt daartoe een nieuw klontje boter in de pan waar je het vlees schroeide. Glaceer de uitjes in de pan (kleuren) met een snuifje kristalsuiker.
- Voeg de spekjes en kwartjes champignon toe en laat enkele minuten bakken. Blus vervolgens met de rode wijn en voeg de laurierblaadjes en het takje tijm toe. Laat enkele minuten pruttelen op een matig vuur.
- Voeg de bruine fond toe zodat de saus meer smaak en stevigheid krijgt. Laat een kwartiertje pruttelen.
- Ondertussen meng je wat koude boter met evenveel bloem ('beurre manié'). Roer die onder de saus, na tijm en laurier verwijderd te hebben, zodat er wat binding ontstaat. Deze stap kan je eventueel overslaan door iets meer bruine fond met een scheutje water te gebruiken en de saus te laten inkoken tot er voldoende binding ontstaat.
- Spoel de veldsla en meng er de mayonaise onder. Werk de saus af met peper en zout. Bak tot slot de kroketjes goudgeel in een friteuse.
- Snijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de gloeiende kroketjes, een royale lepel saus en wat veldsla. Lekker met een glaasje rode wijn of een stevig blond biertje. Smakelijk!
Deel dit Recept
Waar in het recept doe je verder iets met die zilveruitjes? Ik lees enkel dat je ze een half uurtje laat weken in het begin van het recept? En dan? Eet je ze rauw?
Bedankt voor je vraag, Jan. In de vijfde instructie kan je lezen dat je de uitjes moet glaceren met een beetje suiker terwijl het vlees gaart. Dit is de basis van de saus. Veel kookplezier!