Spruitjes met spek? Het beste recept vind je hier! Spruitjes met spek? Het beste recept vind je hier!

 

Recept - Spruitjes met spek

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.8/5 (8 votes cast)
Spruitjes met spek, 2.8 out of 5 based on 8 ratings
Spruitjes met spek
Recept Afdrukken
Hoewel spruitjes lang niet door iedereen gesmaakt worden, zijn deze kleine groene kooltjes ideaal voor een smakelijk wintergerechtje. Ze zijn immers goedkoop, erg makkelijk te bereiden en bovenal gezond.
Spruitjes met spek
Recept Afdrukken
Hoewel spruitjes lang niet door iedereen gesmaakt worden, zijn deze kleine groene kooltjes ideaal voor een smakelijk wintergerechtje. Ze zijn immers goedkoop, erg makkelijk te bereiden en bovenal gezond.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4 10 30
Porties Prep Tijd
4 10
Kook Tijd
30
Ingrediënten
Porties:
Ingrediënten
Porties:
Instructies
 1. Kuis de spruitjes. Spruiten zijn erg kleine kooltjes, je kan dus dezelfde principes toepassen. Snij de onderkant weg en pel de buitenste blaadjes netjes af. Opvallende verkleuringen zouden niet zichtbaar meer mogen zijn. Minder frisse stukjes kan je tot slot wegsnijden. Indien je diepvriesspruitjes gebruikt - niets mis mee - kan je deze stap overslaan. Zorg er enkel voor dat je portie spruitjes ontdooid is.
 2. Spoel de spruitjes even af onder de kraan. Terwijl de spruitjes uitlekken kan je de aardappelen schellen en vervolgens aan de kook brengen. Dit mag simpelweg "op grootmoederswijze", in gelijkaardige, stevige stukken (zo blijft de gaartijd gelijk) en met een snuifje zout.
 3. Terwijl de aardappelen beginnen te pruttelen, breng je ook de spruitjes aan de kook met een snuifje zout. Zorg voor voldoende water. Vervolgens snij je alvast de ui fijn. Dit hoeft niet bijzonder fijn te zijn, het kan geen kwaad om enkele grovere stukjes te hebben. Zo blijft de smaak opvallender aanwezig.
 4. De gaartijd van spruitjes varieert naargelang de grootte en je persoonlijke smaak. Indien je spruitjes lang kookt (meer dan 10 minuten) worden ze platter. Ook de smaak wordt wat sterker en iets muffer - wat meteen verklaart waarom niet iedereen fan is. Kook ze niet langer dan 5 à 8 minuten om ze fris en knapperig te houden. Spoel ze ook kort af onder koud water om hun groene kleur te bewaren en laat even rusten.
 5. Terwijl de aardappelen hun gaarpunt naderen, doe je het spek in een hete pan zonder boter. Spek bevat immers vet genoeg. Kort maar stevig bakken is de boodschap. Indien je de spekblokjes graag knapperig hebt, laat je ze wat langer bakken. Vervolgens zet je het vuur wat lager en voeg je de gesneden ui toe. Desgewenst voeg je nog wat boter toe - de uien zullen het spekvet immers grotendeels absorberen.
 6. Van zodra de stukjes ui glazig zijn, voeg je de spruitjes toe. Schud goed met de pan, zodat de hartige smaak van het spek en de ui goed mengt met de frisse, uitgesproken spruiten. Voeg een snuif peper en nootmuskaat toe, zout is normaliter niet nodig (de spruitjes zijn al gezouten tijdens het koken en het spek is eveneens zoutig). Laat dit nog enkele minuutjes op een zacht vuurtjes garen en roer tijdig om. Let er op dat de spruitjes fris blijven en niet te gaar (plat) worden.
 7. Smakelijk, meer hoef je niet te doen! Om het geheel feestelijker te maken, kan je dit gerechtje uitbreiden met een extra stukje vlees. De iets zoetere smaak van paardenbiefstuk past bijvoorbeeld prima bij de uitgesproken smaak van spruitjes. Maar ook rundsbiefstuk is een goede match. Tot slot kan je de aardappelen ook in fijne blokjes voorkoken en samen met de spruitjes toevoegen aan de pan. Zo maak je er een buitengewoon smakelijk maar uiterst makkelijk éénpansgerecht van.
Deel dit Recept

Comments

 1. Jan Kuyl zegt:

  Wat doe ik met de gekookte aardappelen? Moeten die bij het gerecht? De foto toont geen aardappelen en de stappen zeggen niet wat je ermee moet doen eens ze gaar zijn.

  Mvg,

  Jan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Die serveer je er gewoon bij, Jan (ook al staan ze niet op de foto). Daarnaast kan je, zoals voorgesteld in stap 7 van de methode, de aardappelen ook in hapklare stukjes garen en op het einde nog even mee opbakken.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Speak Your Mind

*