Een absolute klassieker uit het noorden van Mexico die over de hele wereld populariteit geniet. De basis is immers makkelijk en heel betaalbaar, terwijl de finale smaaktoetsen helemaal zelf te bepalen zijn - zonder het origineel geweld aan te doen. Dit is dan ook slechts één van de vele varianten. Aan de slag!
Een absolute klassieker uit het noorden van Mexico die over de hele wereld populariteit geniet. De basis is immers makkelijk en heel betaalbaar, terwijl de finale smaaktoetsen helemaal zelf te bepalen zijn - zonder het origineel geweld aan te doen. Dit is dan ook slechts één van de vele varianten. Aan de slag!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- 750 gram gemengd gehakt
- 1 klont boter
- 2 gele uien fijngesneden
- 2 rode uien fijngesneden
- 4 tenen knoflook geplet
- 1 rode paprika fijngesneden
- 1 groene selder Enkel de stengels, fijngesneden.
- 800 gram gehakte tomaten Neem gerust ingeblikte tomatenstukjes.
- 150 gram maïs
- 250 gram rode bonen (kidneybeans)
- 100 gram tomatenconcentraat
- 400 ml rundsbouillion
- peper & zout
- rode Tabasco
- 1 rode chilipeper Fijngehakt, zonder zaadjes (tenzij je graag extra pikant eet). Je kan ook gedroogde chili gebruiken.
- 6 laurierbladeren
- komijn, oregano, paprika, cayennepeper & pilipili gedroogd
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Bak het gehakt rul in een ruime kookpot in voldoende boter of olie. Bak het gehakt niet te hard en breng het voldoende op smaak met peper en zout.
- Eenmaal het gehakt voldoende fijn en gegaard is, kan je starten met het stapsgewijs toevoegen van alle andere ingrediënten. Voeg eerst de gele en rode ui toe. Vul onmiddellijk aan met de geplette teentjes look en laat even sudderen op een middelmatig vuur.
- Voeg vervolgens de paprika en de selder toe. Laat ook weer even garen en vul aansluitend aan met de tomatenblokjes, maïs en rode bonen. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, voor een goede chili con carne moet je de tijd nemen.
- Van zodra de bereiding begint te pruttelen voeg je de laurierbladeren, het tomatenconcentraat (niet noodzakelijk, dat versterkt slechts de tomatensmaak) en de rundsbouillon toe. Dit alles moet nu geruime tijd kunnen inkoken op een zacht vuur tot een dikke, stevige stoofpot boordevol smaak.
- Wanneer je de stoofpot laat pruttelen kan je alvast een eerste kruiding toevoegen. Bij dit gerecht is dit een fundamenteel en heel persoonlijk aspect. Neem opnieuw je tijd en maak de finale kruiding pas op het einde, na een tweetal uren pruttelen - dan pas zijn alle smaken optimaal.
- Werk af eenmaal voldoende ingedikt. Voeg voldoende peper en zout toe. Alle andere kruiden gebruik je naar wens, het spreekt voor zich dat je dient op te letten met de pikante accenten. Vermijd ook een overdosis Tabasco dit kan te fel gaan doorsmaken. Indien je graag een laatste frisse toets wil kan je nog wat limoensap toevoegen.
- Eenmaal voldoende op smaak gebracht ken je serveren. Ook hier zijn heel wat variaties mogelijk: met brood (bij voorkeur maïsboord), rijst, zure room, guacamole, vers opgeklopte room,... Aan jou de keuze. Smakelijk!
Notities
Nog een laatste tip ter afwerking: een beetje geraspte cheddar past wonderwel bij deze spicy stoofpot!
Deel dit Recept
Speak Your Mind