Blog Posts | - deel 8 Blog Posts | - deel 8

 

Recepten - Blog Posts

5 originele manieren om de muur van de kinderkamer op te leuken

5 originele manieren om de muur van de kinderkamer op te leuken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Interieurstyling is niet voor iedereen weggelegd, maar dat is helemaal niet erg. De woonkamer, slaapkamer en keuken inrichten is misschien niet zo moeilijk, maar een kinderkamer inrichten kan wat moeilijkheden met zich meebrengen. Een baby wordt een kleuter en een kleuter wordt een tiener, dus de kamer is constant aan het veranderen. Het is daarom belangrijk om budgetvriendelijke manieren te vinden om de kinderkamer zo leuk, comfortabel en gezellig mogelijk te maken. Ben je op zoek naar leuke manieren om de kamer van je kind te pimpen op een eenvoudige en niet al te dure manier? Lees dan snel verder voor een paar handige tips!

1. Verf een muur met krijtverf

Een zeer eenvoudige manier om een saaie kinderkamer op te leuken, is door een muur met krijtverf te verven. Dit is een zeer budgetvriendelijke manier om de kamer wat originaliteit te geven. Krijtverf is eenvoudig te verkrijgen bij diverse winkels en makkelijk aan te brengen. Het enige wat je nodig hebt is een doos met krijt waarmee je zoon of dochter kan tekenen of schrijven op de muur. Het leuke van een krijtmuur is dat het constant in verandering is. Een tekening is eenvoudig uit te vegen om plaats te maken voor een nieuwe kunstwerk. 

2. Kies voor een mooie muursticker

Een tweede manier om de muur van een kinderkamer te pimpen, is door gebruik te maken van muurstickers. Mooie muurstickers zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en formaten. Personaliseer de ruimte met gave muurstickers voor de kinderkamer met dieren, cartoons of teksten. Kies uit verschillende thema’s of personaliseer zelf een sticker met een zelfgemaakte afbeelding, foto of tekst. 

3. Kies voor een accentmuur

De smaak van je kind zal voortdurend veranderen naarmate ze ouder worden en een eenvoudige budgetvriendelijke manier om de kamer op te leuken is door voor een accentmuur te gaan. De favoriete kleur van je dochter of zoon zal om de paar jaar veranderen, maar dit is geen ramp. Verf hoeft helemaal niet duur te zijn en een muur verven neemt slechts een paar uurtjes in beslag. Door voor een accentmuur te gaan in het groen, blauw, paars of oranje, kun je de rest van de muren van de kinderkamer wit laten. Hierdoor blijft de kamer rustig en niet te overweldigend met kleur.

4. Hang diverse lijstjes aan de muur

Een eenvoudige manier om de kinderkamer meer persoonlijkheid te geven, is door de muur te behangen met diverse lijstjes. Lijstjes hoeven helemaal niet duur te zijn, zeker als je ze in de kringloopwinkel koopt. Kies voor verschillende kleuren, materialen en formaten voor een unieke look. In de lijstjes kun je foto’s stoppen, maar ook tekeningen of knutselwerkjes van je zoon of dochter. 

5. Ga voor een originele muurschildering

Ook een muurschildering is een geweldige optie om persoonlijkheid toe te voegen aan een kinderkamer. Ben je geen schilder of heb je geen inspiratie, dan kan het erg duur zijn om iemand anders te betalen om er een te schilderen. Voor een meer budgetvriendelijk alternatief kun je eenvoudig zelf een muurschildering verven. Houd het simpel of zoek inspiratie op op internet. Een simpele manier om de kamer een unieke look te geven is door een diagonale streep te trekken op de muur en de twee vlakken twee verschillende kleuren te geven. Het is verstandig om hier complementaire kleuren voor te gebruiken om een echt statement te maken. Vergeet niet je waterpas en plakband te gebruiken, zodat het er professioneel uit ziet.

Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes

Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De Vegetarische Slager, Vivera, er zijn veel merken die vegetarische gehaktballetjes op de markt gebracht hebben. Welk merk jouw favoriet is, maakt niet uit: ze zijn prima te gebruiken als vleesvervanger bij diverse maaltijden. Hier vijf tips waarbij je het vlees niet gaat missen. 

Bewustwording en internet

Het aanbod aan vegetarische producten neemt snel toe. Een duurzame ontwikkeling, want de huidige vleesindustrie is zeer vervuilend. Bovendien is het fijn dat je overal recepten kunt opzoeken met dat andere fenomeen dat zich de laatste decennia zo snel ontwikkeld heeft: de smartphone. Tik de termen ‘onbeperkt internet sim only‘ in en je ziet dat het aanbod groot is, net als de ontelbare filmpjes en kookvlogs op YouTube. Die toenemende bewustwording over de vleesindustrie en het milieu is deels te danken aan internet. 

Spaghetti al pomodoro

Spaghetti al pomodoro is een Italiaanse vega-klassieker met enkel olijfolie, tomatenpulp, knoflook, zout en basilicum. En natuurlijk de spaghetti zelf. Een variant met verse kerstomaatjes van vegetarisme-goeroe Yotam Ottolenghi vind je hier. Doe als bijgerecht de vegetarische balletjes een kwartiertje in de oven op 200 graden. Serveer ze apart of door de saus. 

Shashlicks

Dezelfde balletjes kun je ook op spiesjes doen, met al iets gegaarde stukken paprika, champignon, ui, en courgette. Zo heb je een vegetarische shashlick. Serveer deze met een saus naar keuze, brood en een frisse salade. Let erop dat alle groenten verschillende tijden nodig hebben: middelgrote of gehalveerde champignons kun je bijna rauw op de spiesjes doen, paprika’s zijn harder en kun je beter voorgrillen. 

Lekkere Hollandse snack: de vega-berenhap

De berenhap is een bekende Nederlandse snack: deze bestaat uit een bal gehakt met satésaus, gebakken ui en gegrilde ananas. Meestal eet men er stokbrood bij. Het is een kwestie van de saus opwarmen, en in een andere pan de balletjes, stukken ui en ananas bakken. Heerlijke snack!

Met gegrilde aubergine en bechamelsaus

Gril plakken aubergine van een halve centimeter dik en stapel ze, om en om, met in plakjes gesneden vegaballetjes in een ovenschaal, steeds overgoten met je favoriete tomatensaus en als bovenste laag de bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Daarna gaat het geheel een half uurtje de oven in op 180 graden. Het doet denken aan lasagne, maar wanneer je een snufje kaneel en gedroogde oregano aan de tomatensaus toevoegt, krijgt het de smaaksensatie van de Griekse klassieker moussaka. 

Nasi goreng

Tenslotte smaken deze balletjes ook verrassend lekker bij de nasi goreng. Daar heb je vast wel je eigen recept voor en anders zoek je op deze site naar de nasi van tv-chef en publiekslieveling Jeroen Meus. Vervang hier de trassi door sojasaus en het varkensvlees door de balletjes.

Hoe heerlijk wil je de herfst hebben?

Hoe heerlijk wil je de herfst hebben?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De herfst kan guur en regenachtig zijn. Vaak is het de tijd voor de eerste najaarsstorm. Het is ook de tijd van warme kleding te dragen en de kachel gaat weer een paar graadjes hoger. De herfst kan ook als inspiratiebron in de keuken dienen. Zet naast de geijkte stamppot ook eens iets verrassends op tafel met bijvoorbeeld paddestoelen, tamme kastanjes of pompoenen. Een lekkere pompoensoep op tafel is beslist een aanrader.

Nu de donkere lange avonden er weer aan zitten te komen, is het ook de tijd om gezellig met z’n allen te gaan tafelen. Daarvoor is de aangewezen plek de sfeervolle ‘stamtafel’ in de keuken. Een ideale plek als je in je huis een woonkeuken hebt. Het is de plek waar je na een drukke werkdag de laatste nieuwtjes met het gezin kunt doornemen. Terwijl vader of moeder in de pan roert proef je de sfeer van een geurrijk najaar. Die geur komt niet alleen vanuit de pan maar ook de regen en bladeren hebben zo hun karakteristieke herfstgeur. 

Keuken

De kleuren van de herfst dienen tevens als inspiratiebron voor wat we gaan koken. Daarbij is een optimaal ingerichte keuken met de juiste apparatuur natuurlijk altijd handig. En omdat je tijd kostbaar is, is snel kokend water zoals deze uit de kokendwaterkraan van Grohe komt beslist een handige hulp in de keuken. En ben je geen fan meer van pannen op het gas dan is elektrisch of inductie koken een goed en duurzaam alternatief. Kijk dan wel of je pannen hiervoor geschikt zijn. 

Inspiratie

Naast dat de natuur je kan inspireren voor wat er op tafel komt, is internet natuurlijk een handig hulpmiddel voor originele najaarsrecepten. Het gigantische aanbod kan hierbij juist een drempel zijn om iets lekkers te vinden. Gelukkig kun je bij ons alle recepten gemakkelijk en overzichtelijk op de site vinden, zoals in dit overzicht met recepten voor hoofdgerechten.

Pompoensoep

Er zijn veel recepten waar je je dit najaar flink op uit kunt leven in de keuken. Laat daarbij de erwtensoep maar even links liggen en ga de uitdaging aan om een lekkere pittige pompoensoep samen te stellen. Het is echt een soep om lekker warm van te worden. Een heerlijk warme kop soep na een middag hard werken in de najaarstuin voelt dan als een terechte beloning.

De pompoen is misschien wel het meest ondergewaardeerde soort fruit. Ja wordt beschouwd als fruit en niet als groente als zou je dat misschien wel denken. Je ziet de pompoenen overal en zeker tijdens halloween. De grote oranje bol is een dankbaar griezelobject om enge gezichten van te maken. Ze zijn nu meestal wel verkrijgbaar bij de supermarkt of groenteboer.

Heb je je tuin herfstklaar gemaakt, dan gaat een lekkere pittige pompoensoep er altijd wel in. De soep ziet er niet alleen lekker uit maar is gevuld met groenten ook nog eens gezond en snel klaar te maken. Gooi de pitjes niet weg want daar kun je het volgende groeiseizoen weer nieuwe pompoenen van kweken.

PITTIGE POMPOENSOEP

Nodig voor 4 personen

  • 1 pompoen
  • 3 el olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 rode peper, schoongemaakt en zeer fijn gesneden
  • 800 ml bouillon (fond of blokje)
  • Kerrie of ketoembar
  • Staafmixer

De soep maak je zo

De pompoen snij je in vier stukken. De draderige binnenkant en de zaden moet je verwijderen en leg je apart. Na het verwijderen van de schil snij je het vruchtvlees in kleine stukjes. Fruit in een grote pan in de olie, de ui, knoflook en de rode peper. Voeg de pompoenstukjes toe en bak die een paar minuten mee. Daarna schenk je de bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten doorkoken. Op smaak maken met kerrie en ketoembar, pureren met de staafmixer. Lekker met geroosterd desembrood en roomkaas. 

 

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl

Producten in de (Aziatische) supermarkt

Producten in de (Aziatische) supermarkt
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aziatisch eten wordt met de dag bekender, en veel mensen beginnen hierdoor dus ook vaker Aziatisch te koken. Dit zorgt ervoor dat de gewone supermarkt vol ligt met de Aziatische producten die jij zoekt voor jou etensreis naar Azië. Wat je niet in de supermarkt vindt, vind je dan vast wel bij de toko of de Aziatische supermarkt, die ook steeds vaker in de grote steden te vinden zijn. Maar vaak blijf je toch bij het oude bekende dus waarom geen inspiratie opdoen voor meer producten die je kan kopen om te gebruiken in de keuken!

Rijstpapier

Rijstpapier is papier gemaakt van rijstzetmeel en wordt vaak gebruikt in de Vietnamese keuken. Je kan deze gedroogde vellen op meerdere manieren gebruiken, beginnend met de traditionele manier. Je maakt de vellen even nat en kan daarvan je spring rolls maken, een soort loempia alleen niet gefrituurd. Deze rolls zijn gevuld met verschillende producten, vaak een eiwit, (vlees of niet, het is jouw eigen keuze! Wat dacht je van garnalen in een jasje van panko!) lekkere knapperige groente, een soort noedels (vaak ook rijstnoedels) en kruiden erbij. Dan maakt de saus het helemaal af, vaak geserveerd met chilisaus, pindasaus of een Vietnamees sausje van vissaus. Ook kan je de vellen frituren als snack, even in de olie en wat kruiden er overheen en je hebt (veganistische) chips!

Panko

Panko kan je zien als Japans paneermeel, maar is toch wel heel anders. Dit meel wordt namelijk gemaakt van gestoomd of gebakken brood (dit brood is zonder korst!) en dit zorgt voor de krokante en luchtige structuur van panko. Daarnaast is het nog makkelijk om het zelf te maken. Panko komt uit Japan en wordt dus het meest gebruikt in de Japanse keuken, maar heeft zijn weg ook zeker gevonden in andere Aziatische keukens maar ook de westerse! Probeer namelijk maar eens een schnitzel te maken met panko. Zoveel lekkerder dan paneermeel, of wat dacht je van je gefrituurde garnalen of kroketten? Je kan er dus genoeg kanten mee op, en experimenteren met panko kan ook zeker niet kwaad.

Peperpasta

Een ander product wat je goed kan kopen in de Aziatische winkel, zijn de chili pasta’s. Sambal, gochujang (dit is Koreaanse peper pasta), of een gewone Chinese hete chili olie. Deze producten zijn makkelijke smaakmakers en maken je gerecht helemaal af. Deze chili pasta’s zijn te vinden in de toko maar soms ook in de supermarkt, dit zijn producten die je echt thuis in de koelkast moet hebben staan als je van koken houdt. Zelfs al doe je het niet door je eten heen kan je het altijd op tafel zetten wanneer je Aziatische gerechten serveert. Hierdoor kunnen mensen het er zelf bij pakken als ze willen.

Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen

Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gezond eten en leven, we vinden het steeds belangrijker. We stoppen met roken, nemen een abonnement op de sportschool en gaan massaal aan de fruit- en groentesapjes. Kopen we die voorverpakt, bijvoorbeeld in de supermarkt, dan zetten we echter een stap in de verkeerde richting. In zo’n flesje zit namelijk meer dan alleen het pure sap. Het beste is om zelf fruit en groente te gaan juicen. Je kunt vrijwel alle denkbare groente- en fruitsoorten met elkaar combineren. Zelfgemaakte sappen hebben nu én op de lange termijn tal van positieve effecten. 

Een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Alvorens je enthousiast aan de slag gaat met het juicen van groente en fruit, is het belangrijk om het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer te weten. Met die laatste maak je de meest heldere sappen; het pulp en de vezels uit de groenten en het fruit worden er namelijk van gescheiden. Met een sapcentrifuge produceer je wat dikkere sappen, een deel van de pulp en vezels komt erin terecht. Hoeveel dat is, is onder andere afhankelijk van het vermogen van je apparaat. Neem dan ook de tijd om de voor jou beste sapcentrifuge te selecteren. 

Bescherming tegen ziektes door fytochemicaliën

Dat groente en fruit boordevol belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen bevatten, mag allang geen nieuws meer heten. Dat deze je immuunsysteem ondersteunen ook niet. Door op regelmatige basis groente- en fruitsappen te drinken, krijg je niet alleen een energieboost, maar zal je ook beter tegen tal van ziektes beschermd worden. Deze uitwerking op je immuunsysteem dank je in het bijzonder aan de fytochemicaliën die groente en fruit bevatten. Ze werken onder andere als antioxidant, beschermen ons DNA en verdedigen ons lichaam tegen kanker. 

Juices zijn makkelijk verteerbaar

Soms heb je wel behoefte aan een energieboost, maar vermijd je liever de producten die je een vol gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan die doordeweekse avond op de bank. In plaats van een boterham met kaas (of een zak chips) kies je voor een groente- of fruitsap. Sappen zijn voor je lichaam veel makkelijker om af te breken. Je doet je spijsverteringsstelsel er dus een lol mee. Het krijgt niet te maken met vezels en hoeft vaste voeding niet in vloeistof om te zetten. Je krijgt dus direct energie én het sap wordt snel verteerd. 

Je vochtbalans op peil

Je moeder hamerde er vroeger op, nu probeer je jezelf er op dagelijkse basis aan te herinneren: de noodzakelijke twee liter vocht per dag. Dit is nodig om je vochtbalans op peil te houden en ervoor te zorgen dat je organen en functies naar behoren kunnen blijven werken. Dat je bloed voor het overgrote gedeelte uit water bestaat, is dan ook geen toeval. Vind je het lastig haalbaar om twee liter vocht per dag binnen te krijgen? Fruit- en groentejuices maken het drinken afwisselender en dus makkelijker. Met een sapcentrifuge maak je heerlijke alternatieven voor water. 

Sappen zonder conserveringsmiddelen

‘Waarom een sapcentrifuge kopen als er ook kant-en-klare sappen in de supermarkt staan?’ We kunnen het veel mensen hardop horen denken. Het antwoord is echter helder. De kant-en-klare sappen bevatten namelijk niet alleen sap, maar ook kleurstoffen, zoetstoffen en conserveringsmiddelen. De werking van belangrijke bestanddelen gaat verloren door het pasteuriseren, waardoor een supermarktsapje je veel minder goed doet dan je vermoedt. 

Groente-Sapjes

De hoeveelheid groente en fruit die jij nodig hebt, binnenkrijgen

En last, but not least: door groente- en fruitsappen met een sapcentrifuge te maken, weet je ook zeker dat je de benodigde hoeveelheden groente en fruit binnenkrijgt. Word je niet warm van een plakje komkommer of een snoeptomaatje? In combinatie met andere groente- en fruitsoorten krijgen deze producten een heerlijke smaak. Je zult er niet genoeg van kunnen krijgen. Bovendien kun je wat combinaties betreft alle kanten op. Besluit je een sapcentrifuge te kopen, dan kun je een ultiem beroep op je fantasie doen!

Maak je gerechten af door middel van deze tips!

Maak je gerechten af door middel van deze tips!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wanneer je echt je best gedaan hebt op een gerecht dat je op tafel zet, dan zijn er naast het gerecht zelf nog tal van aspecten waar je rekening mee dient te houden. Het eten zal hierin altijd het belangrijkste aspect zijn, maar ook de rest van de aspecten dragen allen bij aan de totaalbeleving van het diner! De optimale diner beleving zal dan ook ervaren worden als al deze aspecten met elkaar in samenhang zijn en op de juiste manier ingevuld zijn. In deze blog geven we je enkele tips die je kunnen helpen bij het serveren van de perfecte diner beleving. We zullen ons in deze blog meer toespitsen op de factoren die niet direct gerelateerd zijn aan het gerecht zelf. 

Bijpassende dranken

Drinken kan daadwerkelijk iets toevoegen aan je gerecht. Zo kan een bepaalde drank een smaak in een specifiek gerecht beter naar voren laten komen. Door te kiezen voor de bijpassende dranken tijdens het diner kun je aan je gasten aantonen dat je daadwerkelijk hebt nagedacht over de samenstelling van het diner. Hoe beter de drankjes passen bij de gerechten, hoe indrukwekkender het gerecht ook zal zijn! Ook voor na het diner dien je hierover nagedacht te hebben. Een veilige optie hierin is altijd koffie. Koffie past eigenlijk wel bij ieder gerecht en is dan ook een waardevolle toevoeging op ieder diner! Als je op zoek bent naar een lekkere koffie, bekijk dan eens de website van Kafea. Hier kun je alle denkbare informatie vinden als het gaat om koffie en koffiemachines.

Eetgerei

Ieder gerecht heeft zo haar eigen eetgerei nodig. Over het algemeen hoef je je hier niet zo druk om te maken, maar wanneer je echt je best op een gerecht hebt gedaan, dan is het natuurlijk extra leuk om hier bijpassend eetgerei bij te gebruiken. Zo zijn er aparte vorken, messen en lepels die speciaal bedoeld zijn voor specifieke gerechten. Je hoeft deze trouwens niet in huis te halen als je ze eens in de vijf jaar wilt gebruiken. De specifieke stukken eetgerei zijn namelijk een stuk duurder dan het normale eetgerei. Het zou natuurlijk een beetje zonde zijn om zulk duur bestek aan te schaffen en dit vervolgens maar eens per vijf jaar te gebruiken.

Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt!

Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Echt lekkere pizza maken is een kwestie van twee benodigdheden: een goede oven en de juiste ingrediënten. Jamie Oliver stelde tijdens één van zijn Italiaanse trips een recept voor pizzadeeg samen in samenspraak met een lokale kok, en we namen de proef op de som. Het resultaat is heerlijk. 

Geld uitsparen

Pizza is niet per se ongezond, zoals veel beweerd wordt. Het ligt aan wat je erop legt. Zo kun je een light-versie van mozzarella gebruiken of de kaas helemaal weglaten. Maak je dus geen zorgen als je zo nu en dan een (stuk) pizza neemt. Nu we het toch over gezondheid hebben: vergelijk je zorgverzekering en met de besparing koop je na een jaar al een goede oven. Die ga je nodig hebben, want voor pizza’s heb je een oven nodig die minimaal tot 240 graden kan verwarmen. Hier de ingrediënten voor de klassieke pizza marinara (optioneel: gedroogde chilipepersnippers). 

Deeg (voor vijf pizza’s):

  • 700 ml warm water
  • 10 gram zout, en wat voor in de saus
  • 1 kg bloem (let op: neem bloem van het zogenaamde Tipo ’00!)
  • 7 tot 10 gram biergistpoeder

Saus:

  • knoflook naar smaak, gehakt
  • gedroogde oregano, naar smaak
  • 400 g tomatenpulp van het merk Mutti
  • olijfolie
  • voor de liefhebber van pikant: gedroogde chilipepersnippers

20 minuten kneden, 6 uur rusten

Het deeg bereid je door eerst een beetje bloem, het zout, het biergistpoeder en het water te mengen in een grote kom. Daarna doe je in gedeelten de rest van het bloem erbij ga je kneden. Na twintig minuten kneden op masseer-kracht leg je de deegbal in een met olijfolie ingevette kom. Doe er ingevette plasticfolie overheen en zet de kom op een warme plek om een uur te rijzen. Vervolgens moet het deeg in porties zes uur rusten. Een deel van het deeg kun je in de vriezer bewaren. 

Geen deegroller

Gebruik geen deegroller! Pizza’s maken doe je met de hand door één-vijfde deel van het deeg steeds platter te kneden, waarbij je bloem gebruikt als ondergrond. De pizza moet ‘rauw’ ongeveer een halve centimeter dik zijn, de randen iets dikker. Dan gaat de saus erop: eerst de tomatenpulp (leg niet teveel in het midden) en wat zout, dan knoflook, oregano en pepersnippers naar smaak en als laatste wat gesprenkelde olijfolie. Of beleg de pizza volgens dit recept. Zet de pizza in de voorverwarmde oven (240 graden) totdat hij knapperig is. Als je vaker pizza maakt, leer je vanzelf wanneer het zo ver is. Open de oven tussendoor niet steeds, volg het bakproces via het raampje. Buon appetito!

Enkele tips om écht gezond te eten

Enkele tips om écht gezond te eten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gezond eten en misschien wat kilootjes kwijtraken, heb jij het ook al zo vaak geprobeerd? Wellicht slaagde je erin een week gezond te eten en voldoende te bewegen, maar verviel je al snel terug in je oude patroon. Wij geven je tips om écht gezond te eten én om dit vol te houden.

Wees realistisch

Wat je goed moet beseffen voor je aan je zoveelste poging tot gezond eten begint, is dat je realistische doelen moet stellen. Een goede regel die je voor ogen kan houden is de 80-20-regel. 80 procent van de tijd eet je gezond en 20 procent voorzie je voor ‘zondes’ of snoepmomentjes. In die 20 procent mag je dus gerust de teugels wat losser laten, want het zal je ook motiveren om opnieuw gezond te eten nadat je extra hard hebt genoten van dat pakje friet of een stukje chocoladetaart. Op lange termijn zou dit ook gezonder zijn dan een strikt dieet. Dat houd je immers niet zo gemakkelijk vol en dat is wat we willen vermijden.

Maak een weekmenu

Door op voorhand een weekmenu op te stellen weet je wat voor lekkers je op je bord zal toveren. Zo kan je je in de supermarkt strikt aan je lijstje met ingrediënten houden die je nodig hebt voor je gezond menu en doe je geen onnodige, ongezonde inkopen. Vind je het moeilijk om voor een hele week te bepalen wat je gaat eten? Kijk dan even online, daar vind je heel wat inspiratie voor een gezonde weekmenu. Een foodbox kan je hierbij ook helpen, en dan hoef je zelfs geen boodschappen meer te doen.

Schrap koolhydraten

Volstaan de 80-20-regel en een gezond weekmenu voor jou niet? Dan kan je wat strikter gaan diëten en bijvoorbeeld koolhydraatarm eten en een keto dieet volgen. Bij zo’n dieet krijg je slechts 10 procent koolhydraten binnen en ligt de focus op eiwitten en vooral vetten. Graanproducten en suikers eet je dus niet meer, waardoor je lichaam voornamelijk vet zal verbranden. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om gezonde vetten die je inneemt zoals noten, kaas, avocado en olie. 

Ga voor proteïnen

Bij een eitwitdieet of proteïne dieet eet je vier tot zes proteïneproducten per dag. Zo verminder je de koolhydraatinname en verhoog je de eiwitinname. Deze manier van eten is zeer doeltreffend om je streefgewicht te bereiken en makkelijk vol te houden. Wat je eet is beperkt, maar bevat toch voldoende voedingsstoffen.

Bewegen is gezond

Of je nu voor een strikt dieet gaat of gewoon wat op je voeding let, voldoende bewegen is en blijft ontzettend belangrijk. Dat betekent niet dat je elke dag drie uur moet fitnessen of een marathon moet lopen, maar maak er een gewoonte van om regelmatig een rondje te wandelen of eens recht te staan. Neem de fiets naar je werk en ga met de trap in plaats van de lift. Zorg voor een halfuurtje cardio 3 à 4 keer in de week. Een afwisseling van matige en intensieve beweging is prima voor je gezondheid.

Alles over kroketten, achtergrond en soorten

Alles over kroketten, achtergrond en soorten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In België en Nederland behoren kroketten al jarenlang tot de meest geliefde snacks en tussendoortjes. Uiteraard lenen deze krokante etenswaren zich ook uitstekend als onderdeel van een grotere maaltijd. Hierbij geldt dat er al sinds jaar en dag diverse soorten kroketten bestaan. Doorgaans verschilt het ook sterk per land of per regio waar je welk type kroket het makkelijkst kunt verkrijgen. 

Dat dit laatste niet altijd zo geweest is blijkt wel uit de volgende alinea waar we iets meer vertellen over de geschiedenis van kroketten. Verderop in dit artikel lees je ook meer informatie over hoe een kroket in elkaar steekt en welke soorten kroketten in België en Nederland zoal verkrijgbaar zijn.

De geschiedenis van de kroket

In Nederland en België zijn kroketten dusdanig populair dat het niet verwonderlijk zou klinken als kroketten in één van die landen hun oorsprong hadden gevonden. Dat is echter niet zo. Kroketten zijn namelijk uitgevonden in Frankrijk. Al meer dan driehonderd jaar geleden wist men daar al goede vleeskroketten te produceren. 

Pas in de eerste helft van de negentiende eeuw kwamen kroketten ook wat meer naar het noorden in trek. In eerste instantie was dit mede uit praktische overwegingen. Het maken van kroketten vormde namelijk een ideale gelegenheid tot het opmaken van vleesresten. 

Later groeiden kroketten uit tot luxe hapjes die met name door de rijkere mensen werden genuttigd. Vaak dienden ze als tussengerecht in een grote, chique maaltijd. Na de Tweede Wereldoorlog zou de status van de kroket echter nogmaals veranderen. Nu werden kroketten gezien als hartige snack of als vullend tussendoortje. Dat is anno nu nog steeds zo.

De basisopzet van iedere kroket

Een kroket is altijd voorzien van een harde, stevige en krokante buitenkant. Deze korst is doorgaans grotendeels gemaakt van paneermeel. Door middel van ei en bloem wordt vaak nog wat extra stevigheid gegeven aan de korst. Dat is nodig, want tijdens het verhitten mag deze korst natuurlijk niet barsten. Om wat voor type kroket het verder precies gaat wordt bepaald door de vulling. Het mag duidelijk zijn dat er verschillende vullingen mogelijk zijn. Welke dat onder meer zijn lees je hieronder.

Welke soorten kroketten bestaan er zoal?

In landen als België en Nederland zijn met name de volgende soorten kroketten geliefd en volop verkrijgbaar:

  • Rundvleeskroketten: dit zijn vermoedelijk de meest bekende en ook de meest geliefde kroketten die er zijn. Idealiter bestaat de vulling natuurlijk uit ragout van honderd procent rundvlees.
  • Kaaskroketten: deze vormen een goed alternatief voor vegetariërs. Vooral Old Amsterdam kroketten doen het hierbij bijzonder goed.
  • Black Angus kroketten: deze zou je kunnen zien als de extra luxe variant van de rundvleeskroket. De vulling van de Black Angus kroket is namelijk afkomstig van de echte Black Angus runderen uit Zuid-Amerika. Dit zijn runderen die een goed leven hebben geleid, met volop buitenlucht en beweging. Dit proef je later terug in de kwaliteit van het vlees.
  • Kalfsvleeskroketten: hiervan bestaat de vulling uit het vlees van kalveren van doorgaans zes tot acht maanden oud. Dit vlees heeft een rijke maar zachte smaak.

Alles over verschillende soorten koffie

Alles over verschillende soorten koffie
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We drinken het bijna allemaal: koffie. Waar de een de dag begint met een grote mok zwarte koffie, drinkt de ander alleen maar cappuccino’s of latte macchiato’s. De een drinkt koffie om wakker te worden, een soort energieboost om de dag door te komen. Terwijl een ander heel de dag door koffie drinkt, als een soort verslaving. Dat wij koffiedrinkers zijn, is in ieder geval een gegeven. Samen met Nederland staan wij in de top 10, van de hoogste koffieconsumptie per hoofd. Dat is maar goed ook, want koffie is gezond. Maar, wat weten we eigenlijk van koffie? Welke smaken zijn er bijvoorbeeld? 

De koffiesmaken buitenshuis 

Er zijn tot wel 15 verschillende soorten koffie. Geen wonder dat we keuzestress ervaren bij een Starbucks of andere koffietent. We kunnen deze soorten onderverdelen in 3 categorieën: koffie op basis van espresso, koffie met melk en koffie met ijs. 

Op basis van espresso

Espresso is enorm sterk van smaak, waardoor je heel goed het verschil kunt proeven tussen verschillende koffieboon smaken. De meeste espresso’s zijn erg bitter van smaak, waar je dus van moet houden. Het is een heel klein bakje koffie, die je in één of twee slokken al opdrinkt. Wil je een grotere kop koffie? Dan bestel je een doppio, een dubbele espresso. Of vind je de espresso niet sterk genoeg? Dan past een ristretto meer bij jou, deze is namelijk nog sterker van smaak. Vind je de espresso juist al te sterk van smaak? Dan raden we een americano aan, deze is namelijk aangelengd met water. Een andere optie is de lungo, een espresso die met meer water is gemaakt, waardoor deze sterker is van smaak dan een americano maar lichter van smaak dan een espresso. 

Koffie met melk

Als je koffie op basis van espresso te sterk vindt, kom je uit op koffie’s met melk. Deze zijn zachter van smaak en dus minder bitter. Door de melk zijn ze ook romiger en hebben ze een vollere smaak. Naast de kop koffie met melk, bestaan er natuurlijk ook weer verschillende soorten, we zetten ze weer op een rijtje. De cappuccino is de populairste koffie met melk. Deze wordt gemaakt door een dubbele espresso te zetten en daar opgeschuimde melk aan toe te voegen. Wil je een koffie die nog romiger is van smaak? Dan kun je gaan voor een latte. Ook hier wordt er weer een dubbele espresso gezet en melk opgeschuimd. Alleen wordt er bij een latte gebruik gemaakt van meer melk en is deze iets dunner dan bij een cappuccino. De flat white is weer de sterkere variant van de cappuccino en de latte, deze wordt namelijk opgeschuimd met iets minder melk, maar heeft alsnog een dunne schuimlaag bovenop. Een cappuccino is best een flinke mok, omdat je er een dubbele shot espresso in zit, voor de kleinere drinkers is er daarom: de cortado, een kleinere kop cappuccino. Dan zijn we aangekomen bij de latte macchiato, hierbij wordt eerst de melk geschonken en daarop de espresso. Je ziet bij een latte macchiato meteen twee duidelijke lagen, wat dus het verschil is met de normale latte. Tenslotte is er nog de espresso macchiato. Een minder sterke koffie dan een normale espresso. In plaats van de melk eroverheen te gieten, zoals bij de andere koffies, wordt er bij de espresso macchiato twee theelepels melkschuim er bovenop geschept. 

Koffie met ijs

Dan is er nog koffie met ijs, het ideale drankje voor de zomer. De standaard ijskoffie is een espresso shot met heel veel ijsblokjes. Het ijs maakt de koffie waterig, waardoor de sterke koffiesmaak milder wordt. Wil je een romige en vollere smaak? Ga dan voor een ijs cappuccino. De naam verklapt natuurlijk al hoe deze gemaakt wordt: zet een cappuccino en doe er ijsblokjes bij, zodat deze afkoelt. Een andere ijskoffie die in opkomst is, is de cold brew. Deze wordt met koud water gezet in tegenstelling tot de normale ijskoffie. 

Koffie thuis

Thuis heb je niet de luxe middelen die ze in elke koffietent hebben. Misschien zet je thuis het liefst filter- of oploskoffie. Of heb je een nespresso of dolce gusto apparaat bijvoorbeeld? Dan kun je natuurlijk weer meer variëren qua smaken. Bij een dolce gusto apparaat heb je bijvoorbeeld ook cups om een latte macchiato of een flat white te maken, net ofdat je zelf een barista bent. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook kleine koffieboon machines voor thuis met een melkopschuimer erbij, zodat je net zo’n lekker cappuccino kan maken als de koffietent in de stad. Maar, welke koffiebonen zijn het lekkerste? Met zoveel smaken op de markt is dat moeilijk te bepalen. Bestel daarom een koffie proefpakket. Alleen op die manier kom jij erachter welke bonen jij het lekkerst vindt en hoe jij de perfecte cappuccino’s maakt. Tegenwoordig komen vrienden naar jouw koffietentje in plaats van die op het strand of in de stad. 

De lekkerste wrap recepten

De lekkerste wrap recepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je even niet weet wat je moet eten, dan is een wrap altijd een goed idee. Een wrap is namelijk een veelzijdig product, dat je met heel veel verschillende vullingen kunt maken. Het is net als met pasta, er zijn super veel mogelijkheden, waardoor je elke keer weer kunt variëren in je gerechten. Net als pasta kun je een wrap ook op verschillende momenten van de dag eten. Eet ‘m koud als lunch bijvoorbeeld of warm uit de oven als diner. In dit artikel geven we een aantal wrap recepten, waar je lekker mee kunt variëren. 

Lunch 

  • Wraps met zalm 

De klassieker onder de wrap recepten zijn toch wel echt de wraps met roomkaas, ijsbergsla en gerookte zalm. Het is een ideaal lunchgerecht wat dan ook in veel restaurant geserveerd wordt. Daarnaast is het een ideale snack om mee te nemen als je gaat picknicken bijvoorbeeld. Bovendien is het een lekkere snack om te serveren op een feestje. 

  • Wraps met carpaccio

Een andere klassieker, welke iedereen waarschijnlijk wel kent is de carpaccio wrap. Net zoals het klassieke broodje, is deze wrap dan hetzelfde belegd. Als je hem thuis wil maken begin je met een laagje truffelmayonaise op de bodem. Daarbovenop leg je de plakjes carpaccio en je topt de wrap af met parmezaanse kaas, rucola en pijnboompitten. Vind je truffelmayonaise te vet? Dan kun je altijd nog een truffel dressing gebruiken. Net als de zalm wrap is deze heerlijk om mee te nemen tijdens een picknick, kijk wel uit dat het niet te warm is, anders blijft de carpaccio niet lekker. Je serveert hem net zo goed op een feestje of tijdens een brunch. 

  • Wraps met kipfilet

Naast de zalm en carpaccio wrap, is de kipwrap ook een hele bekende. Je kunt er zoveel mee variëren als je wilt. Maar een bekende is de wrap met kipfilet, kruidenkaas en ijsbergsla. Ook deze wrap wordt vaak meegenomen tijdens een picknick, maar is ook heel lekker om te serveren op verjaardagsfeestjes. 

Diner

  • Wraps met kipcorns 

Om in de kip stemming te blijven, presenteren we het volgende wrap gerecht aan jullie: wraps met kipcorns. Je kunt natuurlijk heel veel kanten op met kipcorns en wraps, maar onze favoriet is die met kaas, ui en sla. Je begint allereerst met het karameliseren van rode uien. Als deze bijna klaar zijn begin je met het bakken van de kipcorns, dat kan in een friteuse of in een airfryer, ligt er maar net aan welke kipcorns je in huis hebt. Als de kipcorns en uien klaar zijn, kun je al beginnen met rollen. Smeer de wrap in met een pittige mayonaise en leg daar de kipcorns op. Daarbovenop komen de gekarameliseerde uien, cheddar kaas en ijsbergsla. Rol de wrap op en laat de kaas nog smelten in de oven op 200 graden. Na 6 minuten in de oven, zijn de wraps klaar om op te eten. 

  • Wraps met gehakt

Ook gehakt doet het goed in combinatie met een wrap. Ook dit is weer een oven recept met wraps en kaas. Alleen dit keer zitten er ook veel groenten bij. Je begint met het rul bakken van het gehakt. Ondertussen snijd je een courgette en paprika in blokjes en een bakje champignon in plakjes. Bak de groenten mee met het gehakt en kruid naar wens. Onze favoriete kruiden zijn bijvoorbeeld: zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder en 5 spices kruiden. Als de vulling bijna klaar is voeg je nog maïs toe. Je kunt eventueel nog ketjap of sojasaus toevoegen aan de vulling. Vervolgens kun je de wraps voorzien van de vulling. Na het oprollen bestrooi je ze met geraspte kaas, waarna ze nog ongeveer 10 minuten de oven in moeten op 200 graden. 

  • Wraps met falafel

We sluiten deze reeks recepten af met een vegetarische variant. Je kunt bijvoorbeeld hele frisse falafel wraps maken. Daarvoor heb je alleen wat kwark, peterselie, mayonaise en knoflook voor nodig om de saus te maken. De wrap top je verder af met wat ijsbergsla en komkommer. Ga je voor een warme variant? Dan kun je bijvoorbeeld een courgette en paprika grillen in plaats van de komkommer en de sla. Op die manier heb je juist een warme falafel wrap. Je kunt zoveel kanten op, niet alleen met een wrap met falafel, maar met alle wraps. 

Welk recept ga jij vast en zeker proberen? 

Wil jij ook lekker én snel koken?

Wil jij ook lekker én snel koken?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lekker eten is voor ons Belgen ontzettend belangrijk, maar wie heeft er tijd en zin om uren in de keuken te staan? Wanneer je thuiskomt van een drukke dag heb je zin in een lekker gerecht dat toch snel klaar is. Wij geven je enkele tips mee om lekker, maar toch snel te koken.

Eenpansgerechten in de wok

Op het internet vind je heel wat gerechten die in minder dan een half uur klaar zijn. Vele websites beweren makkelijke en snelle recepten aan te bieden, maar als je die van dichterbij bekijkt, heb je vaak speciale ingrediënten nodig en kost het je toch meer tijd dan voorzien om zo’n gerecht te maken. Wil je het echt snel en gemakkelijk houden? Kies dan voor eenpansgerechten. In een wokpan maak je die op een-twee-drie klaar en bovendien heb je niet veel afwas. Door de hoge schuine randen van een wokpan blijft de warmte in de pan en is je gerecht sneller klaar.

Daarnaast kan je met wokpannen snelle en gezonde gerechten klaarmaken, omdat je maar een beetje vetstof nodig hebt en groenten hun vitaminen optimaal behouden. Let erop dat je een PFAS-vrije wokpan gebruikt, zodat er zeker geen schadelijke stoffen in je eten terechtkomen. Kip in de wok met ananas en gember is een gerechtje dat je zeker zal smaken. Gember is trouwens een ingrediënt dat je niet kan missen in een lekkere wok. Geen verse gember in huis? Dan kan je ook wat gemberpoeder gebruiken. Ook de Thaise klassieker pad thai moet je zeker eens proberen maken in je wokpan. Dit gerecht met rijstnoedels wordt veel verkocht in Thaise eetkraampjes en kan jij ook gemakkelijk zelf bereiden.

Lekker én Snel Koken

Veelzijdige grillpan

Gerechten die je kan grillen smaken altijd extra lekker. Die typisch gegrilde smaak verkrijg je door de hoge richels in een grillpan. Je kan niet alleen vlees grillen, maar ook groenten en zelfs desserts maken in deze pan. Heb je al eens geprobeerd om bloemkoolsteaks te maken? Het hoeft immers niet altijd bloemkool in bechamelsaus te zijn. Snijd je bloemkool in plakken, marineer ze even en bak ze in je grillpan. Je zal zien dat ze heerlijk smaken. Als je wil kan je ook een entrecote grillen. Afhankelijk van de bakwijze mag dit stuk vlees iets langer in de pan blijven liggen. Om af te sluiten kan je lekkere wentelteefjes of wafels klaarmaken in deze pan. Dat laatste is een goed idee voor wie geen wafelijzer in huis heeft.

Goede koekenpan kopen? Hier moet je op letten

Goede koekenpan kopen? Hier moet je op letten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een koekenpan is in haast iedere keuken wel te vinden. De kans is dan ook groot dat je hier regelmatig gebruik van maakt. Of het nu is om een stukje vis te bakken of een eitje: deze pan biedt veel mogelijkheden. Omdat een koekenpan vaak veel gebruikt wordt, is deze ook zo nu en dan aan vervanging nodig. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten als je een goede koekenpan wilt kopen? Er zijn een aantal dingen waar je hierbij op kunt letten. Wij zetten het voor je op een rij in dit artikel, dus lees snel verder!

Waarvoor gebruik je de koekenpan?

Bij het kopen van een nieuwe koekenpan is het goed om na te denken over waar je het allemaal voor wilt gaan gebruiken. Een groot voordeel aan een koekenpan is dat je hier veel dingen mee kunt bereiden. Denk aan het bakken van een eitje, pannenkoeken, een stuk vlees of een stuk vis. Denk vooraf waar je deze pan allemaal voor nodig denkt te hebben. Zodra je dit weet, wordt het namelijk makkelijker om het formaat te bepalen. Koekenpannen zijn namelijk te koop in verschillende formaten, van klein naar groot. Denk je een koekenpan veel te gebruiken? Dan kan het natuurlijk handig zijn om koekenpannen in verschillende formaten in huis te hebben. Als je veel bezig bent in de keuken kan dit namelijk goed van pas gaan komen.

Het materiaal van de koekenpan

Als je een nieuwe koekenpan wilt gaan kopen, is het goed om te kijken naar het materiaal. Een koekenpan kopen kun je namelijk doen in verschillende materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koekenpan van staal, metaal, aluminium of bijvoorbeeld van de materialen koper of gietijzer. Welk materiaal je het beste kunt kiezen, hangt onder andere af van de warmtebron die je gebruikt. Ook moet het materiaal voor jezelf uiteraard wel goed aanvoelen. Jij bent tenslotte degene die het vaak gaat gebruiken!

De warmtebron 

Niet alle koekenpannen kunnen geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Let hier dus goed op en ga van tevoren op zoek naar een pan die aansluit bij jouw warmtebron. De voornaamste warmtebron is uiteraard gas, maar ook koken op inductie, elektriciteit of halogeen komt steeds vaker voor. Bekijk dus goed bij het kopen van een koekenpan of deze wel geschikt is voor de warmtebron die jij gebruikt in huis. Houd hier echt rekening mee, het zou tenslotte zonde zijn als je straks een verkeerde pan koopt die niet lang meegaat.

Het kopen van een goede koekenpan is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk best wat dingen waar je op moet letten als je zo’n nieuwe pan wilt aanschaffen. Het is van belang dat je een goede koekenpan koopt, want wanneer je dit doet kun je ervan uitgaan dat deze wel even meegaat. Houd bovenstaande dingen goed in je achterhoofd als je plannen hebt om een nieuwe koekenpan aan te schaffen, want hiermee kun je al een heel eind komen. Jij maakt straks vast de lekkerste recepten in je nieuwe koekenpan!

Een nieuwe keuken en voordelig en vertrouwd geld lenen

Een nieuwe keuken en voordelig en vertrouwd geld lenen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een voordelige manier om geld te kunnen lenen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, een huis of voor andere zaken zoals een televisie of een keuken. Geld lenen kost altijd geld maar het is de kunst uit te vinden hoe en waar je het voordeligst geld kunt lenen. Voordat je geld gaat lenen is het belangrijk om jezelf eerst enkele vragen te stellen. We helpen je graag op weg.

Je persoonlijke situatie:

Hoeveel geld en tegen welke voorwaarden je geld kunt lenen hangt voor een groot deel af van je persoonlijke situatie. Die is uiteraard voor iedereen verschillend. Geldschieters willen namelijk wel een garantie dat het geleende geld kan worden terugbetaald. Zaken waarmee je rekening moet houden als je voordelig geld wilt lenen zijn bijvoorbeeld het bedrag dat je wilt of kunt lenen. Ben je in vaste loondienst of heb je wellicht nog veel andere betaalverplichtingen zoals alimentatie? Al deze zaken spelen mee in het aanvragen van een lening. Kun jij bijvoorbeeld superlekker koken en heb je behoefte aan een moderne keuken om jouw kookkunsten volledig tot zijn recht te kunnen laten komen? Dan is geld lenen via de Nederlandse Postkrediet leningen misschien wel het begin van jouw nieuwe carrière. Keukens zijn vandaag de dag best duur en lang niet iedereen heeft dat geld zomaar op zijn of haar rekening staan. Op dit moment is het nog eens extra voordelig om een lening af te sluiten omdat de rentepercentages voor geld lenen historisch laag staan.

Chef-Kok in je eigen gefinancierde keuken:

Word jij chef-kok in je eigen gefinancierde keuken? Dat zou toch geweldig zijn. Genieten van je hobby, koken in je eigen moderne keuken en daarmee wellicht nog geld terugverdienen ook. Wanneer je een lening aanvraagt wil de kredietverstrekker natuurlijk weten waarvoor je het geld wil gebruiken. Als je dit goed kunt onderbouwen en een duidelijk plan kunt overleggen zal de kredietverstrekker veel eerder geneigd zijn meer geld te verstrekken. Postkrediet leningen werkt altijd met meerdere offertes. Daardoor krijg je in alle gevallen de allerbeste optie om jouw droom waar te kunnen maken tegen een voordelige rente op een bovendien veilige manier. Via de website kun je vooraf eenvoudig berekenen hoeveel je kunt lenen en tegen welke rentes dat is. Leef je droom na en kijk wat een aanvraag voor een lening voor jou kan betekenen.

Marokkaanse Tajine

Marokkaanse Tajine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ken je dat? Dat het elke dag weer de vraag is wat je moet klaarmaken? Er zijn veel recepten die je kent, maar soms wil je misschien wel wat nieuws proberen. Misschien heb je wel heel veel recepten in je boek staan, maar maak je toch weer steeds hetzelfde. Dat komt vaker voor in de keuken. Want recepten die je kent zijn toch veel makkelijker te maken? In de Nederlandse keuken zijn aardappels en pasta bijvoorbeeld favoriet, omdat je daar veel verschillende kanten mee op kunt. Het vormt een basis, waarmee je veel verschillende ingrediënten kunt combineren. Tajine is ook een gerecht wat je op veel verschillende manieren kunt maken. Wie weet wordt dat wel een favoriet bij jullie thuis! 

Wat is tajine? 

Een tajine is eigenlijk een schaal, waar je gerechten in klaar kunt maken. Het is een lage schaal van aardewerk met een kegelvormige deksel. Wellicht bij velen wel bekend. Om een gerecht klaar te maken zet je de schaal op het vuur of in de oven. De schaal mag alleen niet op inductie worden geplaatst, daarvoor is deze niet geschikt. 

Normaal gesproken komt er stoom onder de deksel van een pan als het gerecht begint te koken. Bij deze schaal werkt dat net zo, alleen loopt de condens dan weer terug naar beneden. Op die manier kan het gerecht niet uitdrogen. 

Tegenwoordig zijn er niet alleen tajines van aardewerk te koop, je hebt ze namelijk ook met een gietijzeren schaal. Een gietijzeren tajine is weer geschikt om op de bbq te zetten, zodat je ook tijdens de familie bbq een stoofpotje kan serveren. 

Hoe kies ik de juist tajine?

Tajine

Het is belangrijk om te bepalen hoe je een tajine warm wilt maken. Als jullie graag van bbq’en houden, is een gietijzeren tajine misschien wel zo handig. Deze kan natuurlijk ook op het vuur of in de oven verwarmd worden. Daarnaast moet je er goed op letten of jouw tajine wel in de vaatwasser kan. Velen kunnen alleen met de hand afgewassen worden namelijk. Hoewel er veel op het vuur warm gemaakt kunnen worden is het goed om de gebruiksaanwijzing op voorhand te bekijken. Waar de een op elke kookplaat verwarmd kan worden, kan de ander bijvoorbeeld alleen in de oven. Anderen zijn zelfs geschikt voor de magnetron en vriezer. Zo zie je maar weer, ook elke tajine heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. 

Natuurlijk zijn er ook verschillende maten te koop. Doorgaans is een 3L tajine, met een doorsnee van 30 cm geschikt voor 3 tot 4 personen. 

Tajine recepten

In een tajine worden gerechten gemaakt op basis van vlees, vis of groenten. Een paar klassiekers zijn bijvoorbeeld een tajine van lamsvlees met abrikozen, een tajine van kip met olijven en een vistajine. Ben je vegetarisch?  Dan kun je altijd de variant maken met alleen maar fruit en groenten. Buiten de basis van een tajine wordt er ook veel gewerkt met kruiden. De specerijen die hiervoor gebruikt worden komen uit Noord-Afrika. Het gaat dan vooral om kruiden als komijn, koriander en ras-el-hanout. Dat laatste is een bijzondere specerij dat uit wel 20 verschillende kruiden kan bestaan. Welke specerijen erin verwerkt zitten ligt aan de plek waar je het haalt. Elke ras-el-hanout is anders samengesteld. 

Hieronder sommen we een aantal verschillende tajines op ter inspiratie:

Tajine Gerechten

  • Tajine met kip en zoete aardappel
  • Kiptajine met citroen
  • Tajine met ei en gehakt van lam
  • Tajine met aardappel, witvis en citroen
  • Tajine met gedroogd fruit en noten 
  • Kiptajine met rozijnen
  • Tajine van kalfsvlees met wortels en honing
  • Kiptajine met pruim en wortels
  • Tajine met groenten en feta
  • Tajine van konijn met kaneel
  • Tajine met pompoen en falafel 
  • Tajine met worst en vijgen
  • Zalm tajine met couscous 
  • Groentetajine met kikkererwten
  • Couscous met kip en groenteweelde
  • Tajine-Groentjes

We horen graag welke tajine gerecht jouw favoriet is!