In België en Nederland behoren kroketten al jarenlang tot de meest geliefde snacks en tussendoortjes. Uiteraard lenen deze krokante etenswaren zich ook uitstekend als onderdeel van een grotere maaltijd. Hierbij geldt dat er al sinds jaar en dag diverse soorten kroketten bestaan. Doorgaans verschilt het ook sterk per land of per regio waar je welk type kroket het makkelijkst kunt verkrijgen.
Dat dit laatste niet altijd zo geweest is blijkt wel uit de volgende alinea waar we iets meer vertellen over de geschiedenis van kroketten. Verderop in dit artikel lees je ook meer informatie over hoe een kroket in elkaar steekt en welke soorten kroketten in België en Nederland zoal verkrijgbaar zijn.
De geschiedenis van de kroket
In Nederland en België zijn kroketten dusdanig populair dat het niet verwonderlijk zou klinken als kroketten in één van die landen hun oorsprong hadden gevonden. Dat is echter niet zo. Kroketten zijn namelijk uitgevonden in Frankrijk. Al meer dan driehonderd jaar geleden wist men daar al goede vleeskroketten te produceren.
Pas in de eerste helft van de negentiende eeuw kwamen kroketten ook wat meer naar het noorden in trek. In eerste instantie was dit mede uit praktische overwegingen. Het maken van kroketten vormde namelijk een ideale gelegenheid tot het opmaken van vleesresten.
Later groeiden kroketten uit tot luxe hapjes die met name door de rijkere mensen werden genuttigd. Vaak dienden ze als tussengerecht in een grote, chique maaltijd. Na de Tweede Wereldoorlog zou de status van de kroket echter nogmaals veranderen. Nu werden kroketten gezien als hartige snack of als vullend tussendoortje. Dat is anno nu nog steeds zo.
De basisopzet van iedere kroket
Een kroket is altijd voorzien van een harde, stevige en krokante buitenkant. Deze korst is doorgaans grotendeels gemaakt van paneermeel. Door middel van ei en bloem wordt vaak nog wat extra stevigheid gegeven aan de korst. Dat is nodig, want tijdens het verhitten mag deze korst natuurlijk niet barsten. Om wat voor type kroket het verder precies gaat wordt bepaald door de vulling. Het mag duidelijk zijn dat er verschillende vullingen mogelijk zijn. Welke dat onder meer zijn lees je hieronder.
Welke soorten kroketten bestaan er zoal?
In landen als België en Nederland zijn met name de volgende soorten kroketten geliefd en volop verkrijgbaar:
- Rundvleeskroketten: dit zijn vermoedelijk de meest bekende en ook de meest geliefde kroketten die er zijn. Idealiter bestaat de vulling natuurlijk uit ragout van honderd procent rundvlees.
- Kaaskroketten: deze vormen een goed alternatief voor vegetariërs. Vooral Old Amsterdam kroketten doen het hierbij bijzonder goed.
- Black Angus kroketten: deze zou je kunnen zien als de extra luxe variant van de rundvleeskroket. De vulling van de Black Angus kroket is namelijk afkomstig van de echte Black Angus runderen uit Zuid-Amerika. Dit zijn runderen die een goed leven hebben geleid, met volop buitenlucht en beweging. Dit proef je later terug in de kwaliteit van het vlees.
- Kalfsvleeskroketten: hiervan bestaat de vulling uit het vlees van kalveren van doorgaans zes tot acht maanden oud. Dit vlees heeft een rijke maar zachte smaak.
Speak Your Mind