Alles over verschillende soorten koffie | Recepten.be Alles over verschillende soorten koffie | Recepten.be

 

Recept - Alles over verschillende soorten koffie

Alles over verschillende soorten koffie
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We drinken het bijna allemaal: koffie. Waar de een de dag begint met een grote mok zwarte koffie, drinkt de ander alleen maar cappuccino’s of latte macchiato’s. De een drinkt koffie om wakker te worden, een soort energieboost om de dag door te komen. Terwijl een ander heel de dag door koffie drinkt, als een soort verslaving. Dat wij koffiedrinkers zijn, is in ieder geval een gegeven. Samen met Nederland staan wij in de top 10, van de hoogste koffieconsumptie per hoofd. Dat is maar goed ook, want koffie is gezond. Maar, wat weten we eigenlijk van koffie? Welke smaken zijn er bijvoorbeeld? 

De koffiesmaken buitenshuis 

Er zijn tot wel 15 verschillende soorten koffie. Geen wonder dat we keuzestress ervaren bij een Starbucks of andere koffietent. We kunnen deze soorten onderverdelen in 3 categorieën: koffie op basis van espresso, koffie met melk en koffie met ijs. 

Op basis van espresso

Espresso is enorm sterk van smaak, waardoor je heel goed het verschil kunt proeven tussen verschillende koffieboon smaken. De meeste espresso’s zijn erg bitter van smaak, waar je dus van moet houden. Het is een heel klein bakje koffie, die je in één of twee slokken al opdrinkt. Wil je een grotere kop koffie? Dan bestel je een doppio, een dubbele espresso. Of vind je de espresso niet sterk genoeg? Dan past een ristretto meer bij jou, deze is namelijk nog sterker van smaak. Vind je de espresso juist al te sterk van smaak? Dan raden we een americano aan, deze is namelijk aangelengd met water. Een andere optie is de lungo, een espresso die met meer water is gemaakt, waardoor deze sterker is van smaak dan een americano maar lichter van smaak dan een espresso. 

Koffie met melk

Als je koffie op basis van espresso te sterk vindt, kom je uit op koffie’s met melk. Deze zijn zachter van smaak en dus minder bitter. Door de melk zijn ze ook romiger en hebben ze een vollere smaak. Naast de kop koffie met melk, bestaan er natuurlijk ook weer verschillende soorten, we zetten ze weer op een rijtje. De cappuccino is de populairste koffie met melk. Deze wordt gemaakt door een dubbele espresso te zetten en daar opgeschuimde melk aan toe te voegen. Wil je een koffie die nog romiger is van smaak? Dan kun je gaan voor een latte. Ook hier wordt er weer een dubbele espresso gezet en melk opgeschuimd. Alleen wordt er bij een latte gebruik gemaakt van meer melk en is deze iets dunner dan bij een cappuccino. De flat white is weer de sterkere variant van de cappuccino en de latte, deze wordt namelijk opgeschuimd met iets minder melk, maar heeft alsnog een dunne schuimlaag bovenop. Een cappuccino is best een flinke mok, omdat je er een dubbele shot espresso in zit, voor de kleinere drinkers is er daarom: de cortado, een kleinere kop cappuccino. Dan zijn we aangekomen bij de latte macchiato, hierbij wordt eerst de melk geschonken en daarop de espresso. Je ziet bij een latte macchiato meteen twee duidelijke lagen, wat dus het verschil is met de normale latte. Tenslotte is er nog de espresso macchiato. Een minder sterke koffie dan een normale espresso. In plaats van de melk eroverheen te gieten, zoals bij de andere koffies, wordt er bij de espresso macchiato twee theelepels melkschuim er bovenop geschept. 

Koffie met ijs

Dan is er nog koffie met ijs, het ideale drankje voor de zomer. De standaard ijskoffie is een espresso shot met heel veel ijsblokjes. Het ijs maakt de koffie waterig, waardoor de sterke koffiesmaak milder wordt. Wil je een romige en vollere smaak? Ga dan voor een ijs cappuccino. De naam verklapt natuurlijk al hoe deze gemaakt wordt: zet een cappuccino en doe er ijsblokjes bij, zodat deze afkoelt. Een andere ijskoffie die in opkomst is, is de cold brew. Deze wordt met koud water gezet in tegenstelling tot de normale ijskoffie. 

Koffie thuis

Thuis heb je niet de luxe middelen die ze in elke koffietent hebben. Misschien zet je thuis het liefst filter- of oploskoffie. Of heb je een nespresso of dolce gusto apparaat bijvoorbeeld? Dan kun je natuurlijk weer meer variëren qua smaken. Bij een dolce gusto apparaat heb je bijvoorbeeld ook cups om een latte macchiato of een flat white te maken, net ofdat je zelf een barista bent. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook kleine koffieboon machines voor thuis met een melkopschuimer erbij, zodat je net zo’n lekker cappuccino kan maken als de koffietent in de stad. Maar, welke koffiebonen zijn het lekkerste? Met zoveel smaken op de markt is dat moeilijk te bepalen. Bestel daarom een koffie proefpakket. Alleen op die manier kom jij erachter welke bonen jij het lekkerst vindt en hoe jij de perfecte cappuccino’s maakt. Tegenwoordig komen vrienden naar jouw koffietentje in plaats van die op het strand of in de stad. 

Speak Your Mind

*