Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes | Recepten.be Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes | Recepten.be

 

Recept - Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes

Vijf simpele maaltijden met vegetarische gehaktballetjes
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De Vegetarische Slager, Vivera, er zijn veel merken die vegetarische gehaktballetjes op de markt gebracht hebben. Welk merk jouw favoriet is, maakt niet uit: ze zijn prima te gebruiken als vleesvervanger bij diverse maaltijden. Hier vijf tips waarbij je het vlees niet gaat missen. 

Bewustwording en internet

Het aanbod aan vegetarische producten neemt snel toe. Een duurzame ontwikkeling, want de huidige vleesindustrie is zeer vervuilend. Bovendien is het fijn dat je overal recepten kunt opzoeken met dat andere fenomeen dat zich de laatste decennia zo snel ontwikkeld heeft: de smartphone. Tik de termen ‘onbeperkt internet sim only‘ in en je ziet dat het aanbod groot is, net als de ontelbare filmpjes en kookvlogs op YouTube. Die toenemende bewustwording over de vleesindustrie en het milieu is deels te danken aan internet. 

Spaghetti al pomodoro

Spaghetti al pomodoro is een Italiaanse vega-klassieker met enkel olijfolie, tomatenpulp, knoflook, zout en basilicum. En natuurlijk de spaghetti zelf. Een variant met verse kerstomaatjes van vegetarisme-goeroe Yotam Ottolenghi vind je hier. Doe als bijgerecht de vegetarische balletjes een kwartiertje in de oven op 200 graden. Serveer ze apart of door de saus. 

Shashlicks

Dezelfde balletjes kun je ook op spiesjes doen, met al iets gegaarde stukken paprika, champignon, ui, en courgette. Zo heb je een vegetarische shashlick. Serveer deze met een saus naar keuze, brood en een frisse salade. Let erop dat alle groenten verschillende tijden nodig hebben: middelgrote of gehalveerde champignons kun je bijna rauw op de spiesjes doen, paprika’s zijn harder en kun je beter voorgrillen. 

Lekkere Hollandse snack: de vega-berenhap

De berenhap is een bekende Nederlandse snack: deze bestaat uit een bal gehakt met satésaus, gebakken ui en gegrilde ananas. Meestal eet men er stokbrood bij. Het is een kwestie van de saus opwarmen, en in een andere pan de balletjes, stukken ui en ananas bakken. Heerlijke snack!

Met gegrilde aubergine en bechamelsaus

Gril plakken aubergine van een halve centimeter dik en stapel ze, om en om, met in plakjes gesneden vegaballetjes in een ovenschaal, steeds overgoten met je favoriete tomatensaus en als bovenste laag de bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Daarna gaat het geheel een half uurtje de oven in op 180 graden. Het doet denken aan lasagne, maar wanneer je een snufje kaneel en gedroogde oregano aan de tomatensaus toevoegt, krijgt het de smaaksensatie van de Griekse klassieker moussaka. 

Nasi goreng

Tenslotte smaken deze balletjes ook verrassend lekker bij de nasi goreng. Daar heb je vast wel je eigen recept voor en anders zoek je op deze site naar de nasi van tv-chef en publiekslieveling Jeroen Meus. Vervang hier de trassi door sojasaus en het varkensvlees door de balletjes.

Speak Your Mind

*