Enkele tips om écht gezond te eten | Recepten.be Enkele tips om écht gezond te eten | Recepten.be

 

Recept - Enkele tips om écht gezond te eten

Enkele tips om écht gezond te eten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gezond eten en misschien wat kilootjes kwijtraken, heb jij het ook al zo vaak geprobeerd? Wellicht slaagde je erin een week gezond te eten en voldoende te bewegen, maar verviel je al snel terug in je oude patroon. Wij geven je tips om écht gezond te eten én om dit vol te houden.

Wees realistisch

Wat je goed moet beseffen voor je aan je zoveelste poging tot gezond eten begint, is dat je realistische doelen moet stellen. Een goede regel die je voor ogen kan houden is de 80-20-regel. 80 procent van de tijd eet je gezond en 20 procent voorzie je voor ‘zondes’ of snoepmomentjes. In die 20 procent mag je dus gerust de teugels wat losser laten, want het zal je ook motiveren om opnieuw gezond te eten nadat je extra hard hebt genoten van dat pakje friet of een stukje chocoladetaart. Op lange termijn zou dit ook gezonder zijn dan een strikt dieet. Dat houd je immers niet zo gemakkelijk vol en dat is wat we willen vermijden.

Maak een weekmenu

Door op voorhand een weekmenu op te stellen weet je wat voor lekkers je op je bord zal toveren. Zo kan je je in de supermarkt strikt aan je lijstje met ingrediënten houden die je nodig hebt voor je gezond menu en doe je geen onnodige, ongezonde inkopen. Vind je het moeilijk om voor een hele week te bepalen wat je gaat eten? Kijk dan even online, daar vind je heel wat inspiratie voor een gezonde weekmenu. Een foodbox kan je hierbij ook helpen, en dan hoef je zelfs geen boodschappen meer te doen.

Schrap koolhydraten

Volstaan de 80-20-regel en een gezond weekmenu voor jou niet? Dan kan je wat strikter gaan diëten en bijvoorbeeld koolhydraatarm eten en een keto dieet volgen. Bij zo’n dieet krijg je slechts 10 procent koolhydraten binnen en ligt de focus op eiwitten en vooral vetten. Graanproducten en suikers eet je dus niet meer, waardoor je lichaam voornamelijk vet zal verbranden. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om gezonde vetten die je inneemt zoals noten, kaas, avocado en olie. 

Ga voor proteïnen

Bij een eitwitdieet of proteïne dieet eet je vier tot zes proteïneproducten per dag. Zo verminder je de koolhydraatinname en verhoog je de eiwitinname. Deze manier van eten is zeer doeltreffend om je streefgewicht te bereiken en makkelijk vol te houden. Wat je eet is beperkt, maar bevat toch voldoende voedingsstoffen.

Bewegen is gezond

Of je nu voor een strikt dieet gaat of gewoon wat op je voeding let, voldoende bewegen is en blijft ontzettend belangrijk. Dat betekent niet dat je elke dag drie uur moet fitnessen of een marathon moet lopen, maar maak er een gewoonte van om regelmatig een rondje te wandelen of eens recht te staan. Neem de fiets naar je werk en ga met de trap in plaats van de lift. Zorg voor een halfuurtje cardio 3 à 4 keer in de week. Een afwisseling van matige en intensieve beweging is prima voor je gezondheid.

Speak Your Mind

*