Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt! | Recepten.be Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt! | Recepten.be

 

Recept - Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt!

Dit pizzadeeg van Jamie Oliver: hoera, het werkt!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Echt lekkere pizza maken is een kwestie van twee benodigdheden: een goede oven en de juiste ingrediënten. Jamie Oliver stelde tijdens één van zijn Italiaanse trips een recept voor pizzadeeg samen in samenspraak met een lokale kok, en we namen de proef op de som. Het resultaat is heerlijk. 

Geld uitsparen

Pizza is niet per se ongezond, zoals veel beweerd wordt. Het ligt aan wat je erop legt. Zo kun je een light-versie van mozzarella gebruiken of de kaas helemaal weglaten. Maak je dus geen zorgen als je zo nu en dan een (stuk) pizza neemt. Nu we het toch over gezondheid hebben: vergelijk je zorgverzekering en met de besparing koop je na een jaar al een goede oven. Die ga je nodig hebben, want voor pizza’s heb je een oven nodig die minimaal tot 240 graden kan verwarmen. Hier de ingrediënten voor de klassieke pizza marinara (optioneel: gedroogde chilipepersnippers). 

Deeg (voor vijf pizza’s):

  • 700 ml warm water
  • 10 gram zout, en wat voor in de saus
  • 1 kg bloem (let op: neem bloem van het zogenaamde Tipo ’00!)
  • 7 tot 10 gram biergistpoeder

Saus:

  • knoflook naar smaak, gehakt
  • gedroogde oregano, naar smaak
  • 400 g tomatenpulp van het merk Mutti
  • olijfolie
  • voor de liefhebber van pikant: gedroogde chilipepersnippers

20 minuten kneden, 6 uur rusten

Het deeg bereid je door eerst een beetje bloem, het zout, het biergistpoeder en het water te mengen in een grote kom. Daarna doe je in gedeelten de rest van het bloem erbij ga je kneden. Na twintig minuten kneden op masseer-kracht leg je de deegbal in een met olijfolie ingevette kom. Doe er ingevette plasticfolie overheen en zet de kom op een warme plek om een uur te rijzen. Vervolgens moet het deeg in porties zes uur rusten. Een deel van het deeg kun je in de vriezer bewaren. 

Geen deegroller

Gebruik geen deegroller! Pizza’s maken doe je met de hand door één-vijfde deel van het deeg steeds platter te kneden, waarbij je bloem gebruikt als ondergrond. De pizza moet ‘rauw’ ongeveer een halve centimeter dik zijn, de randen iets dikker. Dan gaat de saus erop: eerst de tomatenpulp (leg niet teveel in het midden) en wat zout, dan knoflook, oregano en pepersnippers naar smaak en als laatste wat gesprenkelde olijfolie. Of beleg de pizza volgens dit recept. Zet de pizza in de voorverwarmde oven (240 graden) totdat hij knapperig is. Als je vaker pizza maakt, leer je vanzelf wanneer het zo ver is. Open de oven tussendoor niet steeds, volg het bakproces via het raampje. Buon appetito!

Speak Your Mind

*