De herfst kan guur en regenachtig zijn. Vaak is het de tijd voor de eerste najaarsstorm. Het is ook de tijd van warme kleding te dragen en de kachel gaat weer een paar graadjes hoger. De herfst kan ook als inspiratiebron in de keuken dienen. Zet naast de geijkte stamppot ook eens iets verrassends op tafel met bijvoorbeeld paddestoelen, tamme kastanjes of pompoenen. Een lekkere pompoensoep op tafel is beslist een aanrader.
Nu de donkere lange avonden er weer aan zitten te komen, is het ook de tijd om gezellig met z’n allen te gaan tafelen. Daarvoor is de aangewezen plek de sfeervolle ‘stamtafel’ in de keuken. Een ideale plek als je in je huis een woonkeuken hebt. Het is de plek waar je na een drukke werkdag de laatste nieuwtjes met het gezin kunt doornemen. Terwijl vader of moeder in de pan roert proef je de sfeer van een geurrijk najaar. Die geur komt niet alleen vanuit de pan maar ook de regen en bladeren hebben zo hun karakteristieke herfstgeur.
Keuken
De kleuren van de herfst dienen tevens als inspiratiebron voor wat we gaan koken. Daarbij is een optimaal ingerichte keuken met de juiste apparatuur natuurlijk altijd handig. En omdat je tijd kostbaar is, is snel kokend water zoals deze uit de kokendwaterkraan van Grohe komt beslist een handige hulp in de keuken. En ben je geen fan meer van pannen op het gas dan is elektrisch of inductie koken een goed en duurzaam alternatief. Kijk dan wel of je pannen hiervoor geschikt zijn.
Inspiratie
Naast dat de natuur je kan inspireren voor wat er op tafel komt, is internet natuurlijk een handig hulpmiddel voor originele najaarsrecepten. Het gigantische aanbod kan hierbij juist een drempel zijn om iets lekkers te vinden. Gelukkig kun je bij ons alle recepten gemakkelijk en overzichtelijk op de site vinden, zoals in dit overzicht met recepten voor hoofdgerechten.
Pompoensoep
Er zijn veel recepten waar je je dit najaar flink op uit kunt leven in de keuken. Laat daarbij de erwtensoep maar even links liggen en ga de uitdaging aan om een lekkere pittige pompoensoep samen te stellen. Het is echt een soep om lekker warm van te worden. Een heerlijk warme kop soep na een middag hard werken in de najaarstuin voelt dan als een terechte beloning.
De pompoen is misschien wel het meest ondergewaardeerde soort fruit. Ja wordt beschouwd als fruit en niet als groente als zou je dat misschien wel denken. Je ziet de pompoenen overal en zeker tijdens halloween. De grote oranje bol is een dankbaar griezelobject om enge gezichten van te maken. Ze zijn nu meestal wel verkrijgbaar bij de supermarkt of groenteboer.
Heb je je tuin herfstklaar gemaakt, dan gaat een lekkere pittige pompoensoep er altijd wel in. De soep ziet er niet alleen lekker uit maar is gevuld met groenten ook nog eens gezond en snel klaar te maken. Gooi de pitjes niet weg want daar kun je het volgende groeiseizoen weer nieuwe pompoenen van kweken.
PITTIGE POMPOENSOEP
Nodig voor 4 personen
- 1 pompoen
- 3 el olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 rode peper, schoongemaakt en zeer fijn gesneden
- 800 ml bouillon (fond of blokje)
- Kerrie of ketoembar
- Staafmixer
De soep maak je zo
De pompoen snij je in vier stukken. De draderige binnenkant en de zaden moet je verwijderen en leg je apart. Na het verwijderen van de schil snij je het vruchtvlees in kleine stukjes. Fruit in een grote pan in de olie, de ui, knoflook en de rode peper. Voeg de pompoenstukjes toe en bak die een paar minuten mee. Daarna schenk je de bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten doorkoken. Op smaak maken met kerrie en ketoembar, pureren met de staafmixer. Lekker met geroosterd desembrood en roomkaas.
Bron: www.mooiwatplantendoen.nl
Speak Your Mind