Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen | Recepten.be Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen | Recepten.be

 

Recept - Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen

Redenen genoeg om fruit en groente te gaan juicen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gezond eten en leven, we vinden het steeds belangrijker. We stoppen met roken, nemen een abonnement op de sportschool en gaan massaal aan de fruit- en groentesapjes. Kopen we die voorverpakt, bijvoorbeeld in de supermarkt, dan zetten we echter een stap in de verkeerde richting. In zo’n flesje zit namelijk meer dan alleen het pure sap. Het beste is om zelf fruit en groente te gaan juicen. Je kunt vrijwel alle denkbare groente- en fruitsoorten met elkaar combineren. Zelfgemaakte sappen hebben nu én op de lange termijn tal van positieve effecten. 

Een sapcentrifuge of een slowjuicer?

Alvorens je enthousiast aan de slag gaat met het juicen van groente en fruit, is het belangrijk om het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer te weten. Met die laatste maak je de meest heldere sappen; het pulp en de vezels uit de groenten en het fruit worden er namelijk van gescheiden. Met een sapcentrifuge produceer je wat dikkere sappen, een deel van de pulp en vezels komt erin terecht. Hoeveel dat is, is onder andere afhankelijk van het vermogen van je apparaat. Neem dan ook de tijd om de voor jou beste sapcentrifuge te selecteren. 

Bescherming tegen ziektes door fytochemicaliën

Dat groente en fruit boordevol belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen bevatten, mag allang geen nieuws meer heten. Dat deze je immuunsysteem ondersteunen ook niet. Door op regelmatige basis groente- en fruitsappen te drinken, krijg je niet alleen een energieboost, maar zal je ook beter tegen tal van ziektes beschermd worden. Deze uitwerking op je immuunsysteem dank je in het bijzonder aan de fytochemicaliën die groente en fruit bevatten. Ze werken onder andere als antioxidant, beschermen ons DNA en verdedigen ons lichaam tegen kanker. 

Juices zijn makkelijk verteerbaar

Soms heb je wel behoefte aan een energieboost, maar vermijd je liever de producten die je een vol gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan die doordeweekse avond op de bank. In plaats van een boterham met kaas (of een zak chips) kies je voor een groente- of fruitsap. Sappen zijn voor je lichaam veel makkelijker om af te breken. Je doet je spijsverteringsstelsel er dus een lol mee. Het krijgt niet te maken met vezels en hoeft vaste voeding niet in vloeistof om te zetten. Je krijgt dus direct energie én het sap wordt snel verteerd. 

Je vochtbalans op peil

Je moeder hamerde er vroeger op, nu probeer je jezelf er op dagelijkse basis aan te herinneren: de noodzakelijke twee liter vocht per dag. Dit is nodig om je vochtbalans op peil te houden en ervoor te zorgen dat je organen en functies naar behoren kunnen blijven werken. Dat je bloed voor het overgrote gedeelte uit water bestaat, is dan ook geen toeval. Vind je het lastig haalbaar om twee liter vocht per dag binnen te krijgen? Fruit- en groentejuices maken het drinken afwisselender en dus makkelijker. Met een sapcentrifuge maak je heerlijke alternatieven voor water. 

Sappen zonder conserveringsmiddelen

‘Waarom een sapcentrifuge kopen als er ook kant-en-klare sappen in de supermarkt staan?’ We kunnen het veel mensen hardop horen denken. Het antwoord is echter helder. De kant-en-klare sappen bevatten namelijk niet alleen sap, maar ook kleurstoffen, zoetstoffen en conserveringsmiddelen. De werking van belangrijke bestanddelen gaat verloren door het pasteuriseren, waardoor een supermarktsapje je veel minder goed doet dan je vermoedt. 

Groente-Sapjes

De hoeveelheid groente en fruit die jij nodig hebt, binnenkrijgen

En last, but not least: door groente- en fruitsappen met een sapcentrifuge te maken, weet je ook zeker dat je de benodigde hoeveelheden groente en fruit binnenkrijgt. Word je niet warm van een plakje komkommer of een snoeptomaatje? In combinatie met andere groente- en fruitsoorten krijgen deze producten een heerlijke smaak. Je zult er niet genoeg van kunnen krijgen. Bovendien kun je wat combinaties betreft alle kanten op. Besluit je een sapcentrifuge te kopen, dan kun je een ultiem beroep op je fantasie doen!

Speak Your Mind

*