Je hebt ongetwijfeld je broertje, zusje, neefje, buurman of collega wel eens horen zeggen: “Ik heb een glutenvrij dieet.” Maar meer dan dat het nogal lastig klinkt, weet je er eigenlijk niet van. En toch is het belangrijk, zeker als je voor iemand moet koken die glutenintolerant is.
Maar wat is gluten eigenlijk? Voor veel mensen een vraag die ze zo 1-2-3 niet kunnen beantwoorden. Gluten is een eiwit dat van nature in tarwe, rogge en gerst zit. En dus ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Je kunt denken aan brood of crackers. Maar ook in minder voor de hand liggende producten als pasta of snoepjes.
Dieet
Iedereen die wel eens gekookt heeft voor iemand met een glutenintolerantie weet dat het een vrij serieuze zaak is. Wanneer je glutenintolerant bent en je eet toch gluten, dan beschadig je de dunne darm direct en heeft deze tijd nodig om te herstellen. In de tussentijd kunnen er verschillende klachten optreden. Het is dus zeker niet iets om lichtzinnig mee om te gaan.
Keurmerk
Wanneer jij dus kookt voor iemand met een glutenintoleratie, wees er dan zeker van dat er geen kleine hoeveelheden gluten in jouw maaltijd zitten. Wil je zeker zijn, dan kun je altijd speciale glutenvrije producten bestellen. Je kunt maar beter zeker zijn!


Een typische gewoonte uit dit gedeelte van de wereld: koffie met een koekje. We drinken het voor de maaltijd of eventueel erna. En daar blijft het vaak bij. Maar wist je dat je veel meer kunt halen uit koffie? Maak eens een ware koffie-traktatie. Daar maak je echt indruk mee!
Wanneer het weer het toelaat, eten veel mensen graag buiten. Wat gaat er immers boven een lekkere lunch in de buitenlucht? Gezellig met het hele gezin of met een aantal vrienden. Het goede leven vieren. 









