Wanneer je gasten wil imponeren en plezieren met een feestelijk menu, is het vaak lang zoeken naar een uitgelezen hoofdgerecht. Op alle vlakken de juiste balans vinden is niet makkelijk: je wil geen fortuin uitgeven maar wel met lekkere producten werken, je wil geen uren in de keuken staan maar het mag gerust uitgebreid zijn,... Lastig! Tenzij je met dit recept aan de slag gaat. Zalig feestelijk!
Wanneer je gasten wil imponeren en plezieren met een feestelijk menu, is het vaak lang zoeken naar een uitgelezen hoofdgerecht. Op alle vlakken de juiste balans vinden is niet makkelijk: je wil geen fortuin uitgeven maar wel met lekkere producten werken, je wil geen uren in de keuken staan maar het mag gerust uitgebreid zijn,... Lastig! Tenzij je met dit recept aan de slag gaat. Zalig feestelijk!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 1,5uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
1,5uur |
Ingrediënten
- 600 gram varkensfilet Bij voorkeur Berkshire melkbig.
- 200 gram gerookt spek In dunne plakjes gesneden.
- 8 stronkjes witloof
- 1 ui fijngehakt
- 1 teentje look
- 500 gram oesterzwammen
- 2 dl room
- boter
- Crumble
- 3 eetlepels broodkruim Ook wel chapelure genoemd.
- 1 sjalot Niet te groot.
- 1 lente-ui
- 2 takjes verse peterselie fijngehakt
- 0,5 eetlepel Engelse saus Worcestershiresauce
- paprikapoeder
- gemengde vleeskruiden Naar wens.
- peper en zout
- nootmuskaat
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Bestrooi de varkensfilet met wat zwarte peper en verhit voldoende boter in een braadpan. Schroei het vlees kort maar krachtig zodat alle sappen binnen blijven.
- Haal het vlees uit de pan en rol het in het gerookte spek. Bind stevig vast met keukentouw, zorg dat de volledige filet(s) netjes ingepakt is en leg in een ovenschotel.
- Schuif het vlees in een voorverwarmde oven van slechts 80°. Het geheim van uiterst sappig vlees is geduld. Laat het vlees zeker zo'n anderhalf uur garen - afhankelijk van de dikte. Dit trage gaarproces kan je gerust op voorhand doen, de afwerking gebeurt toch later.
- Snij de ui en de oesterzwammen fijn. Stoof ze samen met de geplette teen look aan met wat boter. Voeg na enkele minuten de room toe en laat rustig indikken. Kruid met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat en houd warm. Ook dit stuk van het gerecht kan makkelijk op voorhand bereid worden.
- Verwijder de voetjes van de stronkjes witloof en halveer ze in de lengte. Leg ze met de gesneden kant naar boven op een ovenschaal en kruid ze met wat peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie en laat ze een half uurtje garen in een voorverwarmde oven van 160°.
- Maak de crumble voor het vlees door het broodkruim te mengen met de extra fijngesneden sjalot, lente-ui en peterselie. Breng verder op smaak (en naar wens) met paprikapoeder, Engelse saus, peper en zout en eventueel wat gemengde vleeskruiden om een gevarieerder smakenpalet te creëren.
- Haal het touwtje van de varkensfilet en verwijder het spek, dat heb je voor dit recept niet meer nodig. Snijd het vlees in keurige mootjes van zo'n 3 centimeter dik en schik ze ook op een ovenschaal (eventueel bij de witloofstronkjes - let dan wel goed op je timing).
- Bedek elk schijfje vlees met een laagje crumble. Schuif de stukjes vlees in een voorverwarmde oven (160°) en laat zo'n 5 à minuutjes garen. Het vlees hoef normaliter niet echt verder te garen, wel moet de crumble wat korsten. Indien je het vlees op voorhand gaarde (en het dus nu koud is), mogen de stukjes een kwartiertje in de oven. Let er hoe dan ook op dat je het sappige vlees niet uitdroogt, enkel warmt.
- Serveer met kroketjes of gratin dauphinois en een heerlijke flesje wijn of bier. Laat het feest beginnen!
Notities
Dit feestelijke gerecht kan grotendeels de dag op voorhand bereid worden, zoals telkens duidelijk neergepend in het recept. Zo kan je jezelf veel stress besparen. Wil je echter helemaal gerust zijn? Maak het gerecht al een keer op voorhand, zo kan je bovendien ingrediënten, kruiding, gaartijd,... bijstellen naar wens.
Deel dit Recept
Lekker!