Verfijnd koken tijdens de wintermaanden doe je makkelijk met de juiste ingrediënten: seizoensgroenten én seizoensvlees. In dit verfijnde recept, dat je ook als voorgerecht kan inzetten, wordt de uitgesproken wildsmaak van duif meesterlijk gecombineerd met karakteristieke wintergroentes van bij ons: witloof, spruitjes en aardpeer. Het milde sausje op basis van Madeira maakt het plaatje compleet.
Verfijnd koken tijdens de wintermaanden doe je makkelijk met de juiste ingrediënten: seizoensgroenten én seizoensvlees. In dit verfijnde recept, dat je ook als voorgerecht kan inzetten, wordt de uitgesproken wildsmaak van duif meesterlijk gecombineerd met karakteristieke wintergroentes van bij ons: witloof, spruitjes en aardpeer. Het milde sausje op basis van Madeira maakt het plaatje compleet.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 20minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
20minuten |
Ingredients
- 8 bosduiffilets
- 400 gram aardpeer
- 100 gram loskokende aardappel
- 200 gram spruitjes
- 4 witloofstronkjes
- 3 dl bruine fond
- 1 scheut Madeira
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- enkele takjes tijm
- 1 eetlepel kristalsuiker
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Haal de duivenfilets uit de koelkast zodat ze helemaal op kamertemperatuur kunnen komen. Kruid licht met peper en zout.
- Schil de aardpeertjes en aardappel. Breng samen aan de kook in gezouten water. Giet af en mix tot een fijne puree eenmaal gaar. Werk af met peper en zout, houd warm.
- Kuis ondertussen de spruitjes (snijd de harde onderkant weg, verwijder indien nodig de buitenste blaadjes) en laat beetgaar koken in gezouten water. Houd warm.
- Snijd de harde onderkanten van de witloofstronkjes af en halveer. Bak aan in een klontje boter. Bestrooi halverwege met wat kristalsuiker zodat ze kunnen karamelliseren. Werk af met peper en zout, houd warm.
- Verhit een klontje boter in een braadpan. Bak de bosduiffilets langs elke kant gedurende een paar minuten aan. Laat ze zeker niet te ver garen.
- Haal het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
- Blus de pan met de bruine fond. Roer alle aanbaksels los, voeg tijm en Madeira toe. Breng aan de kook en laat enkele minuten goed inkoken.
- Werk de saus net voor het opdienen af door enkele zachte klontjes boter door de saus te roeren met een garde (monteren), tot je een mooie, gladde saus hebt. Laat de saus niet meer koken, werk slechts af met peper en zout.
- Dresseer de warme (!) borden met een streepje aardpeerpuree, één of twee duivenfilets en een lepeltje Madeira-saus. Versier met witloof, spruitjes en eventueel nog wat peterselie. Smakelijk!
Recipe Notes
De ingrediënten gaan uit van een hoofdgerecht. Wens je dit als voorgerecht te serveren? Halveer dan de aantallen.
Share this Recipe
Speak Your Mind