Wanneer de temperaturen dalen en de avonden langer worden, kan een lekkere warme maaltijd behoorlijk troostend werken. Velen linken stokbrood met zomerse dagen. Het stokbrood wordt dan belegd met frisse ingrediënten, zoals ijsbergsla, zalm en kaas. Toch kan stokbrood in de winter net zo lekker zijn. We focussen op een aantal warme broodjes recepten met stokbrood. Het gaat om recepten die eenvoudig te bereiden zijn en die perfect passen bij de knusse sfeer van de winter. Bovendien heb je er altijd maar een paar simpele ingrediënten voor nodig.
Gevuld stokbrood met kaas en spek
Volgens velen is dit een van de beste recepten met stokbrood en bovendien is het nog eens heel eenvoudig te maken ook: gevuld stokbrood met kaas en spek. Begin met een vers stokbrood en snijd het in de lengte doormidden. Haal een deel van het kruim eruit, zodat er ruimte ontstaat voor de vulling. Bak spekjes in een pan tot ze knapperig zijn en voeg vervolgens fijngesneden prei toe. Bak dit nog even mee totdat de prei zacht is. In een kom meng je de spekjes en prei met geraspte kaas, een scheutje crème fraîche en een beetje mosterd. Vul het stokbrood met dit mengsel en leg het geheel in een op 180 °C voorverwarmde oven. Bak het gedurende 15 minuten of totdat de kaas goed gesmolten is en het stokbrood krokant is. Serveer het warme, gevulde brood met een frisse salade of een kom soep.
Stokbrood met gesmolten camembert en knoflook
Snijd een stokbrood bijna in plakken. Zorg er dus voor dat de onderkant nog intact blijft, zodat het een soort harmonica vormt. Snijd meteen ook een met uitsterven bedreigde camembert in dunne plakjes en stop deze tussen de stukjes brood. Maak vervolgens een mengsel van gesmolten boter, geperste knoflook en fijngehakte peterselie. Bestrijk het stokbrood met dit botermengsel en wikkel het geheel in aluminiumfolie. Plaats het brood in de oven (op 200 °C) en bak het gedurende 20 minuten. Haal daarna de folie eraf en bak het nog eens 5 minuten om het brood lekker krokant te maken. Dit recept is ideaal als hartig tussendoortje of bijgerecht tijdens een gezellige winterse avond.
Franse uiensoep met stokbrood
Voor dit recept maak je eerst een Franse uiensoep door uien te karamelliseren in een beetje boter. Vervolgens ga je een scheutje witte wijn toevoegen en dit aanvullen met runderbouillon. Laat de soep rustig pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen. Snijd ondertussen een stokbrood in de lengte doormidden en rooster het licht in de oven. Haal het stokbrood eruit en wrijf het in met een beetje knoflook. Schep een flinke portie van de uiensoep op het brood en bestrooi het royaal met geraspte Gruyèrekaas. Zet het geheel terug in de oven en bak het op 180 °C totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
Stokbrood met champignons en blauwe kaas
Snijd het stokbrood doormidden en hol het uit. Maak de vulling door champignons fijn te snijden en in een beetje boter te bakken tot ze hun vocht hebben losgelaten. Voeg een scheutje room en wat verkruimelde blauwe kaas toe. Laat het geheel even inkoken tot het een romige saus vormt. Vul het stokbrood met het champignonmengsel en bak het in een voorverwarmde oven op 190 °C. Reken op een baktijd van ongeveer 10 tot 12 minuten.
Speak Your Mind