Een beetje Azië in je keuken brengen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Integendeel, met een handvol fijne ingrediënten en subtiele maar frisse smaaktoetsen verras je elke tafelgast. Dit feestelijk gerecht brengt het beste van verschillende Oosterse keukens bij elkaar.
Een beetje Azië in je keuken brengen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Integendeel, met een handvol fijne ingrediënten en subtiele maar frisse smaaktoetsen verras je elke tafelgast. Dit feestelijk gerecht brengt het beste van verschillende Oosterse keukens bij elkaar.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 15minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
15minuten |
Ingrediënten
- 2 builtjes basmatirijst Ofwel zo'n 200 à 250 gram
- 200 gram gekookte garnalen ongepeld
- 150 gram rundsvlees
- 150 gram kip
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 teen look fijngesneden/geplet
- 400 gram wokgroenten soja, ui, paprika, wortel, broccoli, snijbonen, maïs,...
- 250 ml kokosmelk
- zout, peper, chili, gember & curry
- kippenkruiden
- arachideolie, sojasaus & azijn
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Start met het vlees, dit moet immers even kunnen marineren. Snij zowel de kip als het rundsvlees in fijne blokjes of reepjes. Marineer het rundsvlees in een beetje sojasaus, oestersaus, chili en azijn. De kip laat je enkele minuten rusten in een klein beetje olie (naar wens) en een flinke portie kippenkruiden.
- Vervolgens snij je ook de wokgroenten fijn. Voorzie wat variatie (reepjes, blokjes,...). Eenmaal zowel het vlees als de groentjes klaar zijn, kan je de rijst aan de kook brengen in voldoende gezouten water.
- Zoals het een wokschotel betaamt gaat het feitelijke bakken best snel op hoog vuur, zorg dus dat je alles bij de hand hebt. Verhit wat arachideolie in een wokschaal of ruime pan. Begin met de garnalen: schroei ze kort langs elke kant - dit geeft de olie heel wat extra smaak - en haal ze uit de pan. Zorg ervoor dat ze warm blijven.
- Fruit na de garnalen de fijngesneden sjalot en de look. Eenmaal de ui glazig wordt voeg je de kip en vervolgens het rundsvlees toe. Zorg dat je enkel schroeit (kort bakken op hoog vuur), anders riskeer je taai en droog vlees. Voeg aansluitend de groenten toe en wok ze kort met het vlees. Geef een eerste kruiding van peper, chili en een scheutje sojasaus.
- Ondertussen zou de rijst gaar moeten zijn - mocht dit niet het geval zijn, hou dan dat het vlees en de groentjes even van het vuur. Laat de rijst uitlekken, voeg toe aan de wok en laat heel even meebakken (blijf op hoog vuur). Voeg tot slot de kokosmelk toe en laat die nog enkele minuutjes inkoken.
- Werk af met voldoende curry en - naar wens - meer chili, peper of sojasaus. Roer een laatste keer goed om, idealiter is je wokschotel lekker smeuïg, het vlees lekker sappig en de groenten nog een beetje krokant. Serveer met de garnalen bovenop, een waar festijn. Smakelijk!
Notities
De groenten zijn helemaal vrij te kiezen, je kan hier heel erg in variëren, experimenteer naar hartenlust of laat je persoonlijke smaak primeren. Zorg er enkel voor dat je per persoon zo'n 100 gram voorziet.
Deel dit Recept
Speak Your Mind