Gezond het nieuwe jaar in | Recepten.be Gezond het nieuwe jaar in | Recepten.be

 

Recept - Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dit jaar staat meer dan ooit in het teken van gezonder leven. Met de pandemie die de hele wereld in zijn greep houdt, grijpen mensen meer en meer terug naar de basis van een betere weerstand: gezond eten. En wat is een beter moment om daarmee te starten dan het nieuwe jaar?

Wat is gezond voor mij?

Hoewel elke persoon natuurlijk anders is, schuilt het geheim erin om zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Bewerkte producten bevatten namelijk heel wat suikers, zout en vetten om ze langer houdbaar te maken. Ga dus liever voor verse voeding dan pakjes, conserven of klaargemaakt voedsel om je eten te bereiden. Er kruipt natuurlijk wat meer tijd in dan alles kant-en-klaar te kopen, maar je lichaam zal je dankbaar zijn (en bovendien ook je bankrekening)!

 

Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten. Eet alles met mate en zoek een balans in de verschillende voedingsmiddelen! Fruit en groenten zijn bijvoorbeeld een grote bron aan vitamine C, maar in fruit zitten veel suikers en je kan moeilijk als avondmaal een gigantisch bord met enkel groenten eten. Houd je dus aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van twee stuks fruit en probeer je groente-inname te verspreiden doorheen de dag (bijvoorbeeld als snack en lunch).

Verborgen suikers

Bewerkte of geraffineerde suikers zijn suikers die worden ‘schoongemaakt’ waarbij de mineralen, vezels, vitaminen en enzymen, die je lichaam gebruikt om deze suikers weer af te breken, eruit gehaald worden. Hierdoor moet je lichaam zijn eigen reserves gebruiken, die er zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Witte suiker kan je dus best vermijden, maar zit heel vaak verborgen in producten die we dagelijks gebruiken. Zoals eerder vermeld in het artikel is het belangrijk om zo min mogelijk bewerkt voedsel te consumeren, maar je zal vast niet stilstaan bij de suikers van het bouillonblokje dat je aan de soep toevoegt. Voor bouillon (en andere producten waar je echt geen tijd voor hebt) om zelf te maken, kan je beter voor een biologische variant gaan. Bijvoorbeeld de Herbamare bouillon, gemaakt op basis van ongeraffineerde rietsuiker.

Vitaminen en supplementen

Bovenop gezonde voeding kan je je immuniteit nog een extra boost geven met vitaminen en supplementen. Echinaforce forte van A.Vogel voegt bijvoorbeeld een brede ondersteuning aan je afweersysteem. De toegevoegde vitamine C doet daar nog een schepje bovenop door je gezonde cellen te beschermen en de opname van ijzer uit je voeding te bevorderen.

Andere supplementen om je weerstand naar een nieuw niveau te tillen vind je op avogel.be.

Speak Your Mind

*