Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten | Recepten.be Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten | Recepten.be

 

Recept - Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten

Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Vandaag de dag kunnen we quasi het hele jaar door alles eten wat we willen. Bananen van Kenia, appelsienen uit Californië en koffie uit Colombia, de wereld ligt aan onze voeten. Dat is natuurlijk geweldig en maakt onze keuze aan gerechten een pak groter dan vroeger. Maar het heeft ook een heleboel nadelen. Seizoensgroenten eten is daarentegen om heel wat redenen een goed idee. Wij gingen onderzoeken waarom!

Hoe kan je lokale groenten herkennen? Ten eerste moet je kijken naar de periode. Zo wordt rode kool nooit geoogst tijdens de lentemaanden april, mei en juni. Ligt deze in de rekken in jouw supermarkt tijdens pakweg december, dan kan je er vanuit gaan dat het niet om een lokale Belgische groente gaat. Daarnaast kan je ook kijken naar de labels. Normaal gezien moet op alle etiketten van groenten en fruit het land van herkomst staan. Zo kan je zien welk product van België komt en welk niet.

  • Welke groenten in welk seizoen

Dit zijn de groenten die per maand in België gekweekt worden, en op dat moment het lekkerst zijn:

  • Januari: aardappelen, knolselder, rode biet en spruiten
  • Februari: koolraap, pastinaak, witte kool en uien
  • Maart: bloemkool, witloof, wortelen en paddenstoelen
  • April: asperges, radijzen en groene selder
  • Mei: spinazie, doperwten, spitskool en kropsla
  • Juni: broccoli, artisjok, andijvie en prinsessenbonen
  • Juli: komkommer, aubergine en bleekselder
  • Augustus: paprika, courgette en maïs
  • September: pompoen, tomaten en snijbonen
  • Oktober: schorseneren, raap en rammenas
  • November: veldsla, venkel en prei
  • December: ui, aardappelen en aardpeer

Op de site Velt.nu vind je een volledig overzicht van alle groenten per maand voor wat betreft Belgische producten. Wil jij vanavond een gerecht maken met een groente die niet onder de lijst van deze maand staat, denk dan twee keer na. Je koopt straks waarschijnlijk geïmporteerde groenten!

  • Lekkerder en goedkoper

seizoensgroentenGroenten zijn in ‘hun seizoen’ altijd lekkerder. Dat komt omdat bepaalde lokale seizoensgroenten in openlucht worden gekweekt. Deze groenten hebben veel smaak. Koop je buiten het seizoen dan zijn de groenten ofwel geïmporteerd – en dus tijdelijk ingevroren of sterk behandeld voor bewaring – ofwel in verwarmde serres gekweekt, wat ook weer invloed heeft op de smaak.

Aangezien niet-seizoensgebonden groenten vaak geïmporteerd zijn van vergelegen landen, is de prijs logischerwijze hoger. De verplaatsingskosten worden namelijk doorberekend in de prijs in de supermarkt. Bovendien betalen bedrijven milieubelastingen voor transport met het vliegtuig, wat opnieuw de prijs verhoogt.

  • Milieuvriendelijk

Aangezien niet-lokale groenten met de vrachtwagen of het vliegtuig grote afstanden afleggen eer ze in de supermarkt terechtkomen, wordt er hierdoor enorm veel vervuild. Vooral de uitstoot van vliegtuigen is gigantisch hoog, terwijl we gewoon lekkere lokale groenten zouden kunnen eten!

Op zoek naar gerechten met seizoensgroenten van deze maand? Onze website puilt ervan uit. Rechtsboven op onze site kan je eenvoudig een ingrediënt intypen en je krijgt een reeks gerechten. Smakelijk!

Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Speak Your Mind

*