Elk gerecht zijn pan | Recepten.be Elk gerecht zijn pan | Recepten.be

 

Recept - Elk gerecht zijn pan

Elk gerecht zijn pan
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Wie al eens regelmatig achter het fornuis staat, weet hoe belangrijk het gebruik van de juiste pannen en potten is. Zelfs de grootste keukenkluns begrijpt dat je geen stoofpotje in een pannenkoekenpan zal kunnen bereiden, maar een standaard pannenset bevat natuurlijk wat meer varianten dan enkel deze. En die heb je stuk voor stuk nodig afhankelijk van welk gerecht je wilt maken.

Er zijn een heel aantal factoren waarmee je rekening moet houden voor je aan het kokerellen slaat. Op welke warmtebron ga je aan de slag? Voor een inductiekookplaat heb je bijvoorbeeld een ander arsenaal aan potten en pannen nodig dan een elektrisch vuur of gasfornuis. Daarenboven moet je ook weten welke kooktechniek je zal toepassen: bakken en braden, stomen, koken of roerbakken in de wok? En natuurlijk het belangrijkste: welke ingrediënten ga je gebruiken? Een goede (hobby)kok moet dus meer weten dan enkel welke kruiden er in de marinade moeten.

Natuurlijk zijn er enkele klassiekers die in geen enkele keuken mogen ontbreken. Rijst, pasta en aardappels zijn ingrediënten die bijna dagelijks in ons dieet terugkeren. Een klassieke kookpot heb je dus sowieso nodig om deze in te koken met de juiste hoeveelheid water. Een deksel komt hier vaak van pas, maar ook de 2 handvaten zijn handig om de kookpot te hanteren, bijvoorbeeld voor het afgieten. Als je een kleine portie maakt, kan je hierin ook makkelijk braden.
Daarnaast is ook een koekenpan essentieel in jouw verzameling. De lage pan met een lange steel en vlakke bodem dient voornamelijk voor het bakken van vlees en vis. Groenten kan je hier ook in bakken, maar die kan je eventueel ook koken. Met dit duo heb je in feite alles wat je zeker nodig hebt voor een basisgerecht, maar je zal merken dat je af en toe minstens 3 pannen nodig hebt of naar eigen smaak en gewoonte verkiest om in een ander soort pot aan de slag te gaan.

Een goede aanvulling voor elke set is dan de wokpan, waarin je op hoge temperatuur jouw vlees, vis of groenten stooft. Maar ook een grillpan is uiterst handig, zeker als je jouw vis of vlees dat knapperig gegrilde laagje wil geven. En voor de gevorderden mag ook een sauspannetje niet ontbreken, dat kan je indien nodig afdekken en dankzij de steel ook eenvoudig van het vuur halen wanneer de saus net dik genoeg is. Met dit vijftal overstijg je sowieso de typische studentenkost, die vaak niet verder gaat dan een simpel, maar daarom niet minder lekker eenpansgerecht.

Zelf verkies ik de pannen van Tefal, waarmee het bijna onmogelijk is jouw bereiding te laten aanbakken dankzij de antikleeflaag. Die maakt schrobben trouwens ook overbodig. Gewoon een druppeltje zeep, wat warm water en pan is zo weer proper. Je kan nu trouwens deelnemen aan een wedstrijd waarbij je kans maakt op een complete pannenset t.w.v. € 149,99.

Elk gerecht zijn pan, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*