Alles wat je moet weten over steak marineren | Recepten.be Alles wat je moet weten over steak marineren | Recepten.be

 

Recept - Alles wat je moet weten over steak marineren

Alles wat je moet weten over steak marineren
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Een marinade geeft smaak aan het vlees en maakt het malser. Zo krijg je steaks van restaurant-kwaliteit zonder het forse prijskaartje. Elke goed stuk vlees verdient een goede steak marinade. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over marinades zodat jij in no-time de beste steak op tafel tovert!

Waarom moet je biefstuk marineren?

Het doel van een biefstuk marineren is om het vlees smaak te geven. Het is veel effectiever om biefstuk te marineren dan om het vlees tijdens het bakken te kruiden. De smaak van de marinade blijft op deze manier door het hele stuk vlees behouden. Marinades worden gemaakt van zure of enzymatische componenten zoals wijn, azijn, citroensap of een combinatie daarvan. De zuren veranderen de consistentie van het vlees, waardoor het malser wordt. Marinades bevatten meestal zout, kruiden en krachtige aroma’s die op hun beurt het vlees op smaak brengen.

Welke stukken biefstuk kunnen gemarineerd worden?

Hoe taaier het stuk vlees, hoe langer het moet worden gemarineerd. Stevige stukken vlees, zoals entrecôte, bavette en kogelbiefstuk zijn afkomstig van de gespierde delen van het lichaam die het meeste werk verrichten. De poten van een dier zijn altijd hard aan het werk en zullen daarom een taai stuk vlees opleveren. Deze biefstukken moeten tussen 6 en 24 uur worden gemarineerd.

Malsere stukken biefstuk zoals ribeye, ossenhaas en t-bone worden gevonden waar het dier minder gewicht en werk draagt. Koeien en varkens verrichten bijna geen arbeid met hun rugspieren. Die spieren zorgen dan voor het malse vlees waarnaar we op zoek zijn als we gaan grillen. Deze malse stukken vlees hoeven slechts 15 minuten tot een uur in de marinade te liggen, maar je kunt ze ook langer marineren als je dat wilt.

Moet je biefstuk fijnstampen om het malser te maken?

Bavette van BollensteakSommige mensen stampen hun vlees om het malser te maken. Zelfs gevogelte kan worden fijngestampt, maar mensen doen dat meestal met biefstuk, omdat dat taaier is. Geen zorgen, je hoeft niet naar de winkel te rennen voor een vleeshamer, een goede marinade en een goede kwaliteit van vlees is voldoende om het mals te maken. Voor mals vlees kan je altijd een kijkje nemen op Bollensteak.

Moet je biefstuk in de koelkast marineren?

Elk soort vlees moet altijd in de koelkast worden gemarineerd. Bacteriën groeien snel bij kamertemperatuur, waardoor het vlees onveilig kan worden om te eten.
Hoe lang moet je biefstuk marineren?
Je kan een biefstuk marineren tussen de 20 minuten en 48 uur. Als je haast hebt, kies dan een malser stuk biefstuk en marineer het korter. Als je de smaak echt goed wilt vasthouden kun je de biefstuk best tot 2 dagen laten marineren.

Kun je de marinades van tevoren maken?

Je kunt de marinades zelf maken en ze in potten in de koelkast bewaren tot een week vooraf. Langer dan dat raden we niet aan, vooral niet voor marinades met verse kruiden, omdat die hun smaak kunnen verliezen. Maar de marinades van tevoren maken is een geweldige manier om de voorbereidingstijd in te korten. Met verschillende marinades in de koelkast is grillen op een doordeweekse avond makkelijk en snel!

Alles wat je moet weten over steak marineren, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*