Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten | Recepten.be Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten | Recepten.be

 

Recept - Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten

Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Steeds meer mensen in West Europa hebben te maken met overgewicht. Van overgewicht is sprake bij een BMI (Body Mass Index) van meer dan 25. Bij een BMI van meer dan 30 is sprake van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Dat veel mensen te zwaar zijn is een direct gevolg van de welvaart. We hebben meer dan genoeg te eten en vooral suikers en vetten doen geen goed aan onze gezondheid. Als je graag wilt afvallen is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat je normaal gesproken eet. Je zult misschien versteld staan hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt en hoeveel meer dit is dan je feitelijk nodig hebt.

Een crashdieet werkt averechts

Veel mensen besluiten dat ze NU willen gaan lijnen. Dat doen ze dan heel drastisch. Van normaal eten en snoepen schakelen ze binnen een dag om naar een dieet van 1000 calorieën of minder per dag. Als je dat volhoudt dan zal het er inderdaad voor zorgen dat je binnen 1 of 2 weken minstens 5 kilo afvalt. Maar daarna kom je in de problemen. Want een dergelijke aanslag op je lichaam is vrijwel nooit vol te houden. Als je geleidelijk weer normaal gaat eten zullen die kilo’s die je bent kwijtgeraakt er snel weer bij zijn. En met een beetje pech nog een kilo of wat meer. Want je lichaam zal, als je weer meer calorieën gaat binnenkrijgen, in de overlevingsmodus gaan. Dat extra vet en suiker moet opgeslagen worden en bewaard voor slechtere tijden.

Structureel gezonder eten

Diëtisten zetten vrijwel altijd in op een gezondere levensstijl. Een dieet volgen heeft geen zin als je daarna weer terugvalt in je oude gewoontes. Dus moet de knop om: vanaf nu moet je gezonder gaan eten en dat is niet voor even maar voor de rest van je leven. Het kan daarbij helpen om een eetdagboek bij te houden. Door op te schrijven wat je dagelijks eet en drinkt krijg je inzicht in je eigen gewoontes. Als je je levensstijl aanpast dan zal je ontdekken dat er ook heus wel ruimte blijft voor een gebakje op een verjaardag of het heerlijke jaarlijkse etentje met de collega’s of vrienden. Dit soort gelegenheden zijn dan extra bijzonder en je kunt er veel meer van genieten. Het is immers een uitzondering dat je een gebakje eet of geniet van een heerlijk viergangendiner.

Hier doe je het voor

Streven naar een gezonder gewicht doe je niet alleen omdat je er dan aantrekkelijker uitziet. Je doet het ook en vooral om gezonder te leven. Overgewicht kan leiden tot tal van aandoeningen. Hart- en vaatziekten maar ook bepaalde vormen van kanker en problemen met je gewrichten kunnen door overgewicht worden veroorzaakt. Als je gezond oud wilt worden is het dus zeker de moeite waard om wat aan je overgewicht te doen. Een paar kilo afvallen kan al een enorm verschil maken als het gaat om je gezondheid.

Speak Your Mind

*