Zo bak jij de perfecte biefstuk | Recepten.be Zo bak jij de perfecte biefstuk | Recepten.be

 

Recept - Zo bak jij de perfecte biefstuk

Zo bak jij de perfecte biefstuk
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een perfect stukje biefstuk op tafel zetten is geen gemakkelijke taak. Natuurlijk wil jij als amateurkok net zo’n goed stukje vlees bereiden als dat je voorgeschoteld krijgt in een restaurant. Na het lezen van  dit artikel  zal ook jij een pro zijn in het bakken van biefstuk. Maak indruk op vrienden en familie en geniet van jouw eigen gebakken stukje vlees. Een goed stuk vlees hoeft bovendien niet altijd duur te zijn. In Lidl folder België vind je vaak mooie aanbiedingen. 

Baktip 1: Zorg dat de biefstuk op kamertemperatuur komt

Voor een gelijkmatig gegaarde biefstuk is het van belang dat de biefstuk op kamertemperatuur is voordat je het in de pan legt. Haal daarom minimaal een uur van te voren het vlees uit de koelkast en laat het afgedekt op kamertemperatuur komen. Is het stukje vlees vacuüm verpakt? Haal het uit het vacuüm. Anders heb je de kans dat het vlees ‘schrikt’ in de pan waardoor de biefstuk van binnen koud blijft. 

Baktip 2: Dep de biefstuk droog 

Dep de biefstuk droog voordat je het gaat bakken. Deze handeling zorgt ervoor dat je een mooier bruiningsproces krijgt en dat het vlees een lekker korstje krijgt. 

Baktip 3: Zout je vlees vooraf en voeg pas na het bakken peper toe

Dankzij het zout krijgt het vlees en de jus een volle smaak. Zout strooi je pas vlak voor of tijdens het bakken over de biefstuk. Want zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi het stuk vlees pas na het bakken met zwarte peper, als je dit voor het bakken al doet brandt het sneller aan. 

Baktip 4: Bak met boter en olie

Gebruik voor het bakken ongezouten roomboter. Voeg bij de roomboter een klein scheutje olie. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is. De boter zorgt voor een rijke smaak en de olie zorgt voor hogere temperaturen in de pan die de biefstuk mooi dichtschroeien, zonder dat het verbrandt. 

Baktip 5: de juiste garing

Nu blijft de grote vraag natuurlijk: hoe bak je de biefstuk nu precies goed gaar. Dit is persoonlijk, de ene houdt van rood vlees terwijl de ander het liever iets verder doorbakken heeft. Er zijn 4 verschillende opties: 

  • Rood (rare): Dichtschroeien is genoeg 
  • Licht doorbakken (medium- rare): 1 á 2 minuten per kant 
  • Half doorbakken (medium): 2 á 3 minuten per kant
  • Doorbakken (welldone): 3 á 4 minuten per kant

Dit zijn de stappen:

  1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht. Dit doe je door de biefstuk in de pan te leggen en beide kanten een halve minuut te bakken. Hiermee zorg je ervoor dat de sappen in het vlees blijven. Ga dus ook niet duwen op het vlees om het sneller te laten dichtschroeien, hierdoor gaan de sappen juist uit het vlees en wordt het droger. 
  2. Zet vervolgens het vuur of andere warmtebron iets lager. Dit zorgt ervoor dat de boter niet zal verbranden. Let wel op dat je het vuur niet te laag zet want dan zal het vlees niet goed bakken. 
  3. Doe nog een beetje extra roomboter in de pan en bedruip de biefstuk daarmee. 
  4. Afhankelijk van hoe jij jouw biefstuk wilt bakken (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijdes nog even door. 

Speak Your Mind

*