Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag | Recepten.be Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag | Recepten.be

 

Recept - Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag

Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is vandaag Internationale worteldag! Daarom sommen we 5 gezondheidsvoordelen van wortels voor jullie op. Op het einde vind je een heerlijk recept voor wortelkoekjes!

5 gezondheidsvoordelen

Wortels zijn erg populair, je vindt ze in soepen, desserts, salades, sappen, smoothies of gewoon als groente bij een gerecht. De populariteit van de groente komt waarschijnlijk door het feit dat wortels erg veel gezondheidsvoordelen hebben en ook gewoon lekker zijn. Bekijk hieronder wat ze zo gezond maakt.

Verlaagde kans op kanker

Wortels kunnen zorgen voor een verlaagde kans op kanker, aangezien de wortel caroteen bevat. Onderzoeken toonden aan dat dit kan helpen bij het voorkomen van borstkanker, maagkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Gezonde huid

Wortels bevatten een aantal vitaminen die helpen bij een goede huid. Vitamine A helpt onder andere om je te beschermen tegen schade door de zon. Vitamine C helpt je huid dan weer elastisch en gezond te houden.

veel wortelsVerbeterd zichtvermogen

Iedereen heeft wel eens gehoord dat wortels goed zouden zijn voor je ogen. Veel mensen denken dat dit een fabeltje is, maar het is echt waar. Zoals we al zeiden zit er vitamine A in wortels. Die vitamine wordt gedeeltelijk omgezet naar rodopsine, wat erg belangrijk is voor je nachtvisie.

Gezonde mond en tanden

Wil je je tanden en je mond schoon houden? Eet dan rauwe wortels. Doordat ze zo knapperig zijn, schrapen ze restjes van je tanden. Ook stimuleren ze de aanmaak van speeksel. Veel speeksel zorgt voor een goede zuurgraad en het houdt je tandglazuur sterk.

Helpt bij afvallen

Wortels hebben veel vezels, daarom verzadigen ze goed. Doordat ze zo vullen, helpen ze je om minder te eten.

Recept wortelkoekjes

Iedereen kent worteltaart, maar heb je al een gehoord van wortelkoekjes? Superlekker en bovendien ook nog gezond, er komt geen suiker aan te pas!

Ingrediënten

  • 3 middelgrote wortels
  • 125 gram volkorenmeel
  • 2 eieren
  • verse munt
  • rode ui
  • peper en zout

Bereiding

Schil en rasp de wortels. Snij daarna de ui en de verse munt klein en doe alles samen in een kom. Voeg hier het meel, de eieren, zout en peper aan toe. Meng tot je een dik beslag krijgt. Wil je het toch iets zoeter maken? Voeg dan wat chocoladestukjes toe.

Doe olijfolie in een koekenpan en wacht tot ze goed warm is. Bak dan de koekjes in de warme olie. Een koekje bestaat uit een eetlepel beslag die je in de pan doet. Je kan zo 4 of 5 koekjes tegelijk in de koekenpan bakken.

Speak Your Mind

*