Recept - Wijnen wijnen wijnen verzekerd met deze recepten

Wijnen wijnen wijnen verzekerd met deze recepten

Vandaag is het misschien wel voor velen de belangrijkste dag van het jaar. Waarom? Omdat het Drink Wine Day is! Natuurlijk drinken wijnliefhebbers het hele jaar door hun favoriete drankje maar vandaag is een uitstekende reminder om deze alcoholische lekkernij in de spotlight te zetten! 

 

Hoe (on)gezond is wijn nu eigenlijk?

“One glass of wine a day keeps the doctor away.” Deze uitspraak wordt wel eens gebruikt door wine lovers maar is dit wel echt zo? Wij zochten het uit. 

In een recente studie van de Harvard Medical School en het National Institute on Aging werd aangetoond dat een matige consumptie van rode wijn inderdaad zijn voordelen heeft. Zo kan wijn botverlies voorkomen, gaat het vroegtijdige veroudering van de cellen tegen en ondersteunt en verbetert het de spijsvertering. Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn, wijn kan wel degelijk erg ongezond zijn. Drink dus met mate.

 

Enkele toprecepten die nog beter smaken met wijn

Veel mensen drinken een glaasje wijn om te ontspannen, maar wanneer we wijn combineren met het juiste gerecht kan het ook de smaak van kruiden, sauzen en groenten versterken! Of je nu kiest voor vis, vlees of een vegetarisch gerecht, wijn kan elk gerecht net dat tikkeltje extra geven. Witte wijn wordt meestal gedronken bij vis en gevogelte en rode wijn bij rood vlees.

Wij hebben speciaal voor onze wijnliefhebbers een aantal gerechtjes uitgezocht. Dit is onze top 3!

 

Vlees: lamsschenkels in rode wijn

De ingrediënten:

  • 4 lamsschenkels
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 witte uit, in grove stukken
  • 2 wortels, in dikke plakjes
  • 1 selderijstengel in stukjes 
  • 2 tomaten, in kwartjes
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 fles rode wijn
  • 500ml lams- of runderbouillon
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • Peper en zout

 

De bereiding: 

  1. Doe peper en zout op de lamsschenkels en wrijf  het goed in het vlees. Verwarm daarna de olie in een grote braadpan en braad de schenkels rondom aan.
  2. Voeg nu de wortel, ui, selderij en tomaten toe en bak dit circa 5 minuten mee.
  3. Voeg dan de hele fles wijn toe en dek half af met een deksel. Laat dit zo 30 minuten pruttelen.
  4. Als de wijn nu iets ingekookt is voeg je de bouillon toe. Laat dit weer 2 uur pruttelen op een laag vuur. Kijk elk half uur of er niet te veel vocht verdampt, voeg anders extra water toe. 
  5. Doe 20 minuten voor het vlees klaar is de tijm en rozemarijn erbij en laat rustig trekken. Daarna moet het vlees van de botten vallen en heerlijk mals zijn!

 

Vis: witvis met witte wijn-vanillesaus

De ingrediënten:

  • 300ml visbouillon of visfond
  • 200ml droge witte wijn
  • 0.33 vanillestokjes 
  • 200ml kookroom of slagroom 
  • 600g kabeljauw fillets of tilapia fillets
  • 1el citroensap
  • 50 g boter of vloeibaar bakproduct 
  • 2el bieslook 

 

De bereiding: 

  1. Als eerste stap verwarm je de bouillon en de wijn. Kook deze in tot 100 ml. 
  2. Haal de vanille uit de stokje en voeg de vanille samen met het stokje en de room toe aan het wijnmengsel.
  3. Daarna kook je dit in tot de saus iets dikker is en laat je de saus afkoelen. Doe dit eventueel een dag van tevoren en bewaar het in de koelkast.
  4. Doe zout en peper op de drooggedepte vis. Daarna verwarm je de saus en voeg je citroensap toe. Je verwijdert het vanillestokje.
  5. Verhit de boter en bak de vis ongeveer 2 minuten per kant. Serveer nu de vis met de saus en doe er nog bieslook over. Dit is erg lekker met krieltjes en worteltjes met peultjes.

 

Tip: dit gerecht is erg lekker met Casa de Campo Chardonnay.

 

Vegetarisch: Risotto met kastanjechampignons

De ingrediënten:

  • 300g risottorijst
  • 500g kastanjechampions
  • 1 sjalot
  • 100g parmezaan
  • 1 glas witte wijn
  • 1l bouillon
  • Olijfolie & truffelolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • Peper & zout 

 

De bereiding:

  1. Als voorbereiding snij je de peterselie zeer fijn en snij de champignons in kwartjes. Snipper de sjalot en de knoflook. Als laatste rasp je de parmezaan.
  2. Als volgende stap fruit je de sjalot in de olijfolie en doe er rijst bij. Roer tot alle korrels glazig zijn en blus dan met wijn. Roer tot al het vocht opgenomen is, dit doe je best met een houten lepel. Verder doe je er nog een grote lepel bouillon bij en blijf roeren. Doe zo verder tot alle bouillon is opgenomen. Dit is rond de 20 minuten.
  3. Daarna bak je de champignons en de knoflook samen kort in de 2el olijfolie. Kruid deze met peper en zout en bestrooi met peterselie.
  4. Als laatste stap meng je de parmezaan met de risotto en werk je af met gehakte peterselie en truffelolie. 

 

Zoals Martien Meiland zou zeggen: “Het is tijd voor wijn!”

Speak Your Mind

*