Wijn in de keuken: meer dan alleen een drankje | Recepten.be Wijn in de keuken: meer dan alleen een drankje | Recepten.be

 

Recept - Wijn in de keuken: meer dan alleen een drankje

Wijn in de keuken: meer dan alleen een drankje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wijn wordt vaak gezien als een drankje om van te genieten bij het diner of om te proosten bij een speciale gelegenheid. Maar wijn kan ook een belangrijke rol spelen in de keuken. Wijn toevoegen aan je gerechten geeft je gerecht een extra smaak, waardoor je jouw gerechten meteen naar een hoger niveau brengt. Wil je meer weten over hoe je wijn in de keuken kan gebruiken, lees dan snel verder!

Manieren om wijn in de keuken te gebruiken

Een van de populairste manieren om wijn in de keuken te gebruiken is door wijn toe te voegen aan sauzen en dressings. Dit geeft je saus of dressing een diepere smaak. Maar er zijn ook andere manieren om wijn in de keuken te gebruiken. Je kan er bijvoorbeeld je vlees of vis in marineren. Zo wordt het ook nog eens malser en krijgt het een unieke smaak. Hou je meer van desserts? Geen probleem, ook daar kan je wijn in verwerken. Voeg een scheutje wijn toe aan je dessertrecepten en creëer verrassende smaken die je gasten zullen verbazen. Maak bijvoorbeeld een fruitsalade met een vleugje rosé wijn.

De juiste wijn kiezen

Wanneer je wijn kiest om in de keuken te gebruiken, is het belangrijk dat je kiest voor een wijn die past bij de smaken van je gerecht. Als je bijvoorbeeld een rode wijnsaus maakt, dan kies je uiteraard best voor een rode wijn. Maar je hoeft zeker niet all over the top te gaan, een niet te dure wijn van een gemiddelde kwaliteit is ideaal om te gebruiken in gerechten. De smaak verandert meestal ook tijdens het koken, waardoor het niet altijd overeenkomt met de smaak van de wijn als drankje. Een glaasje rose zal dus anders smaken dan bijvoorbeeld een saus op basis van droge rose.

Recepten met wijn

Wil je graag gerechten met wijn maken, maar heb je niet veel inspiratie? Dan vind je hier enkele voorbeelden. Coq au vin is een voorbeeld van een klassiek Frans gerecht waarbij rode wijn gebruikt wordt. Maar ook risotto met witte wijn en Parmezaanse kaas is een heerlijke optie. De populairste manier is de dressing met witte wijnazijn voor frisse slaatjes. Eindigen doen we zoals een goede maaltijd met een heerlijk dessert. Een sabayon heeft als basis witte wijn, eieren en suiker. Je merkt het wel, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Speak Your Mind

*