Wat wordt het kerstdiner dit jaar? | Recepten.be Wat wordt het kerstdiner dit jaar? | Recepten.be

 

Recept - Wat wordt het kerstdiner dit jaar?

Wat wordt het kerstdiner dit jaar?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het kerstdiner is in veel gezinnen het hoogtepunt van het kerstfeest. Vaak is iedereen die meehelpt al weken van tevoren bezig met het uitzoeken van recepten en het inkopen van ingrediënten. Als er voor veel mensen moet worden gekookt kun je de gangen verdelen zodat iedereen iets voor zijn rekening neemt. Ook al ben je geen overdreven goede keukenprins of -prinses, er zijn genoeg gerechten die eenvoudig bereid kunnen worden en toch zeker in de smaak vallen.

Koken uit het kerstpakket

Veel bedrijven verrassen hun medewerkers in december met kerstpakketten met allerlei lekkere dingen. Soms is het kerstpakket samengesteld aan de hand van een thema. Je kunt dan bijvoorbeeld een Italiaanse of Spaanse maaltijd koken met de producten in het pakket. Vaak is een kerstpakket gebaseerd op maximaal 8 personen, maar je kunt natuurlijk wel inspiratie opdoen en eventueel met wat extra boodschappen voor een groter gezelschap koken.

Begin op tijd met de voorbereidingen

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Koop houdbare ingrediënten alvast in. Vlees, kip en vis kun je ook alvast kopen en invriezen. Dan hoef je kort voor de kerstdagen alleen nog verse groente en dergelijke te kopen. Dat scheelt heel wat stress en ook loop je daardoor minder risico dat de ingrediënten die je nodig hebt zijn uitverkocht. Soms schort de bevoorrading rond de feestdagen omdat het in alle winkels drukker is dan normaal. Als je alles in huis hebt, dan kun je in ieder geval zonder stress aan de slag in de keuken. Veel gerechten kun je ook al grotendeels voorbereiden. Als je voor en tijdens het kerstdiner alleen nog dingen hoeft op te warmen kun je als gastheer of gastvrouw tenminste zelf ook de meeste tijd gewoon aan tafel zitten.

Het uitpakken van de kerstcadeaus

In veel gezinnen wordt het uitpakken van de kerstcadeaus tussen de gangen door gedaan. Dat geeft degene die de volgende gang voorbereidt de gelegenheid om zijn ding te doen in de keuken. Ondertussen kunnen de anderen zich verheugen over nieuw speelgoed, een rituals kerstpakket of een mooi sieraad dat voor hen onder de kerstboom ligt. Op die manier wordt het kerstdiner ook geen lange zit aan tafel. Vooral jonge kinderen hebben daar vaak het geduld niet voor. Dan is afwisselen met cadeautjes uitpakken een goed alternatief.

Rekening houden met eetwensen

Steeds meer mensen hebben te maken met een voedselintolerantie of eten uit principe vegetarisch of zelfs veganistisch. Dat lijkt lastig, maar er zijn genoeg recepten te maken die daar rekening mee houden. Vooral online kun je talloze ideeën vinden om gluten- of lactosevrij te koken. Ook recepten zonder vlees, kip of vis zijn er genoeg. Als de rest van het gezelschap dit niet op prijs stelt dan kun je misschien een gerecht kiezen waar gemakkelijk vlees of een vegetarisch alternatief aan kan worden toegevoegd. Bij een allergie moet je er wel goed op letten dat gerechten niet in aanraking komen met bijvoorbeeld sporen van granen bij een gluten allergie. Want alleen dat al kan een reactie geven.

Speak Your Mind

*