Volg nu een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet! | Recepten.be Volg nu een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet! | Recepten.be

 

Recept - Volg nu een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet!

Volg nu een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Er zijn enorm veel verschillende diëten op te noemen. Bij allemaal komt het er eigenlijk op neer dat je heel veel niet meer mag en juist alleen gezonde dingen mag eten. Zo’n dieet is moeilijk vol te houden, want soms moet je nou eenmaal gewoon eten waar je zin in hebt. Je kunt natuurlijk ook niet leven op alleen groenten en fruit. Maak daarom eens kennis met het koolhydraatarm en het eiwitrijk dieet, wellicht dat deze beter bij jou passen. 

Wat is een eiwitrijk dieet?

Veel mensen zullen het koolhydraatarm dieet kennen. Hierbij laat je dus de koolhydraten weg uit je voedingspatroon. Een voorbeeld daarvan is het Ketogeen dieet. Deze is de laatste jaren super populair. Als je dit dieet volgt haal je dus een aantal belangrijke voedingsmiddelen uit je voedingspatroon zoals brood, granen, fruit en aardappelen. Die koolhydraten moet je ergens door vervangen, want anders krijgt je lichaam weinig tot geen energie. Vaak wordt dit dus vervangen door eiwitten. Bij een eiwitrijk dieet eet je voornamelijk vlees, vis, eieren, vleesvervangers, pitten, noten, zaden en peulvruchten. 

Alle voordelen op een rij

Aan elk dieet zitten voor- en nadelen. We hebben namelijk ooit allemaal geleerd dat je moet eten volgens de schijf van 5. Dat betekent dus dat we niet zomaar voedingsmiddelen weg kunnen laten uit ons dagelijkse voedingspatroon. 

Laten we kijken wat het weglaten ervan doet met ons lichaam. Ten eerste vallen we af door eiwitrijk en koolhydraatarm te eten. Als je goed begeleid wordt door een diëtist is het zelfs mogelijk om diabetes onder controle te krijgen. Dat is mogelijk bij diabetes type 2 patiënten. We kunnen alleen niet beloven dat dit altijd werkt. 

Eiwitten zorgen ervoor dat je meer verzadigd bent dan wanneer je koolhydraten en vetten eet. Daarom kun je beter voor een eiwitrijk dieet kiezen, want hiervan zit je dus sneller vol! Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat je wel de spiermassa behoudt. Zo kun je toch nog wat kilo’s kwijtraken, zonder de spiermassa te verliezen. Dat is nog eens verantwoord afvallen. Je kunt vandaag al beginnen met het dieet van proday

Een ander groot voordeel is dat je niet alles hoeft te noteren, want de calorieën hoef je toch niet te tellen. Die zijn bij deze diëten namelijk helemaal niet belangrijk. Het gaat er om dat je meer eiwitten eet of minder koolhydraten of allebei.

De nadelen van het dieet

Wij mensen zijn gewoontedieren. Daarom is het voor ons moeilijk om dingen te veranderen, voornamelijk gewoontes. Als je elke dag brood eet als ontbijt en lunch is het echt heel lastig om daar van de één op de andere dag mee te stoppen. Bovendien mag je bij een koolhydraat arm dieet ook geen aardappels, rijst en pasta als avondeten. In principe blijft er dan nog weinig over. Je moet echt achter dit dieet staan, wil je het vol houden. 

Als je bijvoorbeeld geen brood meer eet, krijg je ook weinig tot geen vezels meer binnen. Dit moet allemaal gecompenseerd worden. Dat zou kunnen door veel vezelrijke groenten te eten. Ook kun je een vitamine en mineralen tekort krijgen, omdat fruit ook in jouw voedingspatroon mist. 

Bovendien zijn eiwitrijke producten bijvoorbeeld ook veel duurder. Dit zal er wellicht toe leiden dat je toch naar een koolhydraatrijk product grijpt in de schappen van de supermarkt. 

Er is dus veel daadkracht voor nodig, wil je dit dieet echt vol houden. Bedenk ook voor jezelf waarom je dit dieet wil volgen. Het is namelijk altijd leuk om iets uit te proberen.  De valkuil is wel dat je daarna weer alles gaat eten, dat je tijdens je dieet niet mocht. Op die manier zitten de kilo’s er zo weer aan en hebben de gezondheidsvoordelen ook niet zoveel nut gehad. Een alternatief zou intermittent fasting kunnen zijn. Dan mag je namelijk alles blijven eten, dat je nu ook al eet.

Speak Your Mind

*