Recept - Ontdek Ikea’s recept van zijn Zweedse balletjes

Ontdek Ikea’s recept van zijn Zweedse balletjes

IKEA staat niet enkel bekend om zijn trendy betaalbare meubels, maar ook zeker voor hun Köttbullar. Zijn deze balletjes soms ook de enige reden waarom je naar Ikea wilt? Dan hebben we goed nieuws! De meubelketen heeft namelijk het recept gedeeld. Nu kan jij dus zelf aan de slag in de keuken. 

Ikea weet dat heel wat klanten de befaamde Zweedse balletjes missen, want heel veel filialen zijn gesloten vanwege de coronacrisis. Daarom hebben ze besloten een gunst te doen en het geheime recept toch te delen. Nog beter nieuws is dat de balletjes helemaal niet zo moeilijk te maken zijn. Het recept bestaat uit zes stappen, en de ingrediëntenlijst is redelijk beperkt.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ajuin, fijn gesneden
  • 1 teentje look (geplet of gesneden) 
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper

Voor de saus:

  • scheutje olie 
  • 40 g boter
  • 40 g bloem 
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd

 

Bereiding:

1. Neem het rundergehakt en meng dit samen met varkensgehakt. Voeg er daarna de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg er ook melk aan toe en kruid deze mengeling met peper en zout. 

2. In deze stap maak je de kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord of schaal en dek dit af. Laat de balletjes gedurende twee uur in de koelkast. Dit zorgt voor een betere vorm tijdens het bakken. 

3. Doe olie in een pan en verwarm deze. Als het warm genoeg is, voeg je de balletjes er aan toe. 

4. Als de balletjes aan alle kanten bruin kleuren, doe je ze in een ovenschaal. Laat vervolgens de balletjes nog 30 minuten koken op 180 graden. 

5. Nu gaan we de saus maken. Dit doe je door de boter te smelten in een pan. Doe er vervolgens de bloem bij en blijf 2 minuten goed roeren. Voeg daarna de bouillons toe en blijf nog steeds roeren. Ook doe je er nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij. Breng alles zachtjes aan de kook. Zo wordt de saus dikker. 

6. Als laatste stap serveer je jouw gerecht met aardappelen, frietjes, krieltjes of puree. 

Speak Your Mind

*