Hoelang blijft eten goed in de diepvries? | Recepten.be Hoelang blijft eten goed in de diepvries? | Recepten.be

 

Recept - Hoelang blijft eten goed in de diepvries?

Hoelang blijft eten goed in de diepvries?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Besparen begint bij kleine dingen. Restjes en overschotten invriezen is bijvoorbeeld een manier om te zorgen dat je niet de hele tijd eten moet weggooien. Daar kan je dan later gewoon nog eens van genieten!

Let wel op, want wanneer voeding te lang in de diepvries heeft gezeten gaat de kwaliteit achteruit en zal het minder goed of anders smaken. Maar hoelang mag je voedingswaren dan juist bewaren in de diepvries vooraleer dit proces begint?

Vlees en vis

De bewaartijd van ingevroren vlees hangt sterk af van het soort vlees. Rauwe kip kan je bijvoorbeeld 9 maanden lang bewaren, terwijl rauw gehakt maar 2 tot 3 maanden goed blijft. Rauw rundvlees blijft dan weer iets langer goed, namelijk een halfjaar. Varkensvlees mag je 4 maanden bewaren, toch als het niet gekookt is wanneer je het invriest. Alle vleessoorten die gebakken of gekookt werden mag je maar 3 maanden bewaren in de diepvriezer. Voor het invriezen van vlees geldt dus hoe verser, hoe beter.

Voor vis hangt de bewaartijd ook af van de soort vis. Magere vis zoals kabeljauw en tonijn mag je een halfjaar lang ingevroren bewaren. Rauwe vette vis, alle gebakken vis en gekookte zeevruchten zoals mosselen mag je maar 3 maanden lang ingevroren bewaren.

Groenten

Alle gesneden groenten kan je minstens 3 maanden in de diepvriezer bewaren. Je blancheert ze best even, dan blijft de smaak, kleur en textuur beter bewaard. Sommige kolen en wortelen kan je langer bewaren, denk aan (winter)wortelen, witloof, bonen, bloemkool en broccoli. Die kunnen een jaar lang goed blijven in die diepvriezer. Ook aubergine, paprika en courgette hebben een uitzonderlijk lange bewaartijd, namelijk ca. een jaar lang.

Fruit

Fruit kan je langer bewaren dan je zou denken. De meeste fruitsoorten blijven een jaar lang goed in de diepvriezer. Leuk om in de zomer fruit in te vriezen en er nadien ijskoude smoothies mee te maken. Tip: was en snijd het fruit in stukjes, zo bewaart het beter. Bovendien helpt het om het te besprenkelen met wat citroensap. Dit bevordert ook de bewaring. Verwijder idealiter ook de steeltjes en pitjes.

Soep en kant-en-klare maaltijden

Stoofvlees, spaghettisaus, groentensoep, … zou jij denken dat deze jarenlang goed blijven in de diepvriezer? Fout. Kant-en-klare maaltijden en soep blijven slechts 3 maanden goed in ingevroren toestand.

Tips

Het lijkt misschien de logica zelve, maar sommige mensen doen het toch fout. Verpak voeding steeds in diepvrieszakjes of plastic potjes alvorens je ze invriest. Glas kan barsten in de diepvries en karton wordt nat en gaat kleven aan je voeding. Daarnaast is het nuttig om een etiket te kleven op de verpakking, met de datum waarop je de voedingswaren ingevroren hebt en een korte omschrijving.

Verder is het handig om te sorteren. Plaats bijvoorbeeld alle kant-en-klare maaltijden links, vlees apart en groenten nog ergens anders. Zo vind je alles altijd snel terug. Bovendien moet je opletten dat je de juiste temperatuur instelt, namelijk 17 graden of ietsje lager. Anders zal je voeding sowieso sneller bederven!

Wat als de aangeraden periode verlopen is?

Je kan voeding enkele maanden langer bewaren dan aangeraden wordt in deze blog. De kwaliteit en smaak wordt dan echter een pak minder, maar je zal er niet van sterven. Onze tip: let gewoon op de kleur en smaak van ingevroren voedsel. Wanneer iets echt niet meer eetbaar is merk je het dan ook snel, dus geen zorgen!

Speak Your Mind

*