Recept - Hoe maak je snel lekkere recepten klaar die gezond zijn?

Hoe maak je snel lekkere recepten klaar die gezond zijn?

In een wereld voor drukte en prioriteiten wil je natuurlijk wel lekker en gezond blijven eten. Je moet er iets voor doen, want anders zal je wellicht sneller in de verleiding raken een snelle vette hap te nemen. Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zolang je maar weet welke recepten er allemaal zijn.

We gaan je daarom laten zien hoe je het voor jezelf makkelijk kunt maken. Het is een simpele kwestie van de juiste gedachtegang, maar ook wat voorbereiding en het vinden van overheerlijke recepten. Je kan namelijk in een handomdraai de lekkerste (maar ook gezonde) dingen bereiden, zonder dat het je overmatig veel tijd kost.

We beginnen met een stukje voorbereiding.

Wat haal je in huis?

Een vuistregel die je kunt hanteren is “ haal zoveel mogelijk verse (onbewerkte) voeding in huis”. Op die manier zijn de juiste ingrediënten voor je maaltijden aanwezig, en zal je niet snel de verkeerde dingen gebruiken. Een handig trucje die grote impact heeft op je voedingspatroon.

Je kan hierbij denken aan verse groente en fruit die in de smaak vallen. Verder zijn dingen zoals nootjes (amandelen, walnoten, cashewnoten), zaden en pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaadjes) en allerlei lekkere kruiden ook enorm lekkere smaakmakers. En ook nog eens heel gezond!

Verder kun je er lekker vis (zalm, kabeljauw, haring), kip of kalkoen of een ander lekker stukje vlees bij kiezen. Een andere optie is natuurlijk vegetarisch (of zelfs veganistisch) alternatief. Je hebt de vrije hand qua keuze hierin.

Gezonde voeding is lekker, niet duur en goed voor je!

Het is overigens ook zo dat gezonde voeding niet alleen veel lekkerder is, maar ook veel meer voedingswaarde bevat. En omdat alles uit de natuur komt, ben je ook op de meest gezonde manier bezig met je voedingspatroon. In groente en fruit zitten bv. ook veel vezels die in een heleboel andere producten niet zitten (of in een synthetische vorm die minder goed is).

En verder bestaat er ook nog de mythe dat gezond eten duurder is. Maar dat is geheel afhankelijk van wat je koopt. In het algemeen zijn groente juist heel goedkoop en daar kan je ook onbeperkt van eten (heel goed zelfs). Wat pasta, rijst of aardappelen erbij is ook niet zo gek duur. Wat met name vaak duurder is, komt door het toevoegen van een lekker stukje vlees, kip of vis. In deze keuzelijst heb je ook weer verschillende prijsklassen, en je kan natuurlijk ook eens vaker vegetarisch eten met bv. alternatieven.

Je kan dus heel lekker en gezond eten, voor een schappelijke prijs!

3 receptentips voor ontbijt, lunch en diner

Om je een duw in de goede richting te geven, laten we je hieronder alvast een paar lekkere en gezonde recepten zien. Je kan ze snel bereiden en zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Hieronder vind je er een voor ontbijt, lunch en diner.

Ontbijt: yoghurt met appel en kaneel

Je kan op allerlei manieren de ochtend beginnen met een lekker en gezond ontbijt, we laten je hieronder even een makkelijke (en ook snelle) variant zien.

Benodigdheden:

300 ml Griekse yoghurt
1 appel naar keuze
1 theelepel kaneel
50 gram nootjes naar keuze
1 halve eetlepel honing

Bereidingswijze:
Snijd de appel in blokjes en doe ze (met of zonder de schil, wel gewassen natuurlijk) in een grote kom. Gooi de nootjes erbij samen met de Griekse yoghurt en mix dit zorgvuldig door elkaar. Neem de eetlepel (waar je ook mee gaat eten), vul deze voor de helft met honing en roer dit er ook doorheen. Strooi de kaneel er ter decoratie overheen, om de smaak helemaal af te maken.

Lunch: salade met zalm en avocado

Een lekkere gezonde lunch met gezonde vetten uit vis en een rijk scala aan rauwkost die vol met vezels zitten.

Benodigdheden:

100 gram gerookte zalm
150 gram cherrytomaatjes
30 gram radijsjes
75 gram sla naar keuze
een halve avocado
een kwart paprika
een volle eetlepel kappertjes
zout en peper

Bereidingswijze:

Scheur de zalm in stukjes en maak halfjes van de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes, het vruchtvlees van de avocado in blokjes en de paprika in kleine reepjes. Leg de sla op een bord en verdeel alles wat je hebt bereid hier over heen. Decoreer het met de kappertjes en breng op smaak met zout en peper.

Diner: boerenkoolstoofpot met kapucijners

Je kan van boerenkool natuurlijk een lekkere stamppot maken, maar er ook een lekkere stoofpotje mee bereiden …zoals het recept dat je hieronder vindt.

Benodigdheden:

200 gram kipfilet
3 theelepels goulashkruiden
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
500 gram gesneden boerenkool
1 eetlepel tomatenblokjes zonder zout
1 klein potje kapucijners

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi ze royaal met de goulashkruiden. Maak van de ui en knoflook kleine stukjes (natuurlijk zonder schil). Bak de kipfilet in de olijfolie en fruit daarna de uit en knoflook mee. Voeg de boerenkool en tomatenblokjes toe en laat dit lekker 20 minuutjes op laag vuur pruttelen (garen). Doe de uitgelekte kapucijners erbij en mix alles door elkaar. Maak het gerecht eventueel nog op smaak met wat meer goulashkruiden, peper of een klein snufje extra zout.

Start met je ontbijt en ga dan verder!

Je kan met deze lekkere recepten gelijk beginnen aan een gezonder voedingspatroon. Wil je omschakelen en hierbij eerst wat dingen uitproberen? Ga dan eerst je ontbijt aanpassen en daarna de rest …je kan hiervoor bv. deze heerlijke ontbijtrecepten proberen die je zo kunt overnemen.

Speak Your Mind

*