Foodfotografie: tips om jouw keukencreaties vast te leggen | Recepten.be Foodfotografie: tips om jouw keukencreaties vast te leggen | Recepten.be

 

Recept - Foodfotografie: tips om jouw keukencreaties vast te leggen

Foodfotografie: tips om jouw keukencreaties vast te leggen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Je kent het misschien wel: je hebt uren in de keuken gestaan om jouw mooiste creatie te maken. Maar na vijf minuten is het alweer op en zijn de borden leeg. Daarom is het handig om jouw keukencreaties vast te leggen. Nu kan het misschien zo zijn dat jouw talent bij het koken van eten ligt en niet bij het fotograferen ervan. Maar fotograferen kun je leren, zeker met deze tips. 

De camera

Niet iedereen heeft een digitale spiegelreflexcamera, maar wel bijna iedereen heeft een smartphone. Recente modellen hebben voldoende mogelijkheden voor foodfotografie. Sommige Android-smartphones hebben zelfs een ingebouwde “food” setting in de camera. In de handleiding van jouw smartphone kan je zien of deze functie ook op jouw smartphone zit. 

Flitsen is een no-go!

Standaardregel bij foodfotografie is: blijf van die flitser af. Natuurlijk licht is namelijk het belangrijkste ingrediënt van foodfotografie, of het nou gaat om een Instagram post of een canvas foto. Daglicht geeft namelijk een mooi diffuus licht met zachte schaduwen. Maar let wel op: direct zonlicht kun je juist beter vermijden, omdat dit zorgt voor harde schaduwen. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat het licht van links- of rechts achter komt. Dit is namelijk ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen. 

Een extra touch aan je keukencreaties

Als je veel tijd hebt besteed aan het opmaken van het bord, dan kan het zijn dat sommige ingrediënten droog of niet meer zo vers ogen. In het geval van een salade kun je er dan bijvoorbeeld een klein beetje water of olie overheen sprenkelen. Zo ziet je gerecht er weer vers uit. 

Ziet je foto er juist een beetje klinisch of te clean uit? Je kunt meer spanning creëren in je foto door bijvoorbeeld het aansnijden van een brood, taart of mooie rollade. Voor een dessert kun je bijvoorbeeld met koekkruimels of chocoladeschilfers werken.

Heb je dé perfecte foto van dat ene gerecht voor dat speciale etentje? Maak hier een canvas foto van en hang hem op een speciale plek in de woning. Een ware eyecatcher met een persoonlijk verhaal. Bundel de overige foto’s in een fotoalbum en zo heb je je eigen kookboek in de kast. Weet je niet wat je komend weekend voor je gasten moet serveren? Pak je eigen creaties er dan eens bij en je bent zo geïnspireerd. 

Speak Your Mind

*